“Είχα πραγματικές ψευδαισθήσεις” έγραψε ο άνδρας που φωτογράφησε ένα ιπτάμενο πλοίο στο Μπανφ της Σκωτίας. Αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι το φαινόμενο “Φάτα Μοργκάνα”.

 

Ένας άντρας στη Σκωτία έμεινε έκπληκτος να κοιτάζει ένα πλοίο που φαινόταν να ίπταται στον αέρα. Ο Colin McCallum είδε το κόκκινο καράβι στον ορίζοντα καθώς ταξίδευε στο Μπανφ της Σκωτίας. Σε μια φωτογραφία που μοιράστηκε στο Facebook, το πλοίο φαίνεται να αιωρείται λίγο πάνω από την επιφάνεια του νερού. Λόγω του παρόμοιου χρωματισμού της θάλασσας και του ουρανού πάνω του, φαίνεται σαν το πλοίο να είναι στα σύννεφα.

Η φωτογραφία που μοιράστηκε ο 23χρονος στο Facebook έγινε viral.

 

https://www.facebook.com/colin.mccallum.1481/posts/2876054829334326

“Δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω τι συμβαίνει εδώ”, έγραψε ένας χρήστης του Facebook. «Αυτό είναι υπέροχο», είπε ένας άλλος.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για οπτική ψευδαίσθηση. Το σκάφος, που ήταν πιο μακριά στο οπτικό πεδίο του φωτογράφου, βρισκόταν σε μια περιοχή χωρίς σύννεφα και ως εκ τούτου ο ουρανός αντανακλούσε τη θάλασσα, κάνοντάς το να μοιάζει σαν να επιπλέει.

Το φαινόμενο είναι γνωστό ως “Φάτα Μοργκάνα”. Πρόκειται για έναν αρκετά περίπλοκο αντικατοπτρισμό που προκαλείται από την ατμοσφαιρική διάθλαση. Εμφανίζεται επειδή οι ακτίνες του φωτός κάμπτονται όταν διέρχονται από στρώματα αέρα διαφορετικών θερμοκρασιών

Με άλλα λόγια, ο αέρας κάτω από το αντικείμενο είναι πιο κρύος από τον αέρα πάνω από αυτό. Λόγω της αντιστροφής θερμοκρασίας, οι ακτίνες φωτός κάμπτονται και έτσι η εικόνα εμφανίζεται πάνω από το πραγματικό αντικείμενο – όπως συνέβη σε αυτήν την περίπτωση.

 

Πηγή: News 247.gr

 

1