Εκλεκτή πρωταγωνίστρια του θεάτρου και του κινηματογράφου, που με την έντονη σκηνική της παρουσία σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή της ελληνικής σκηνής, ερμηνεύοντας πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, τόσο του κλασσικού, όσο και του σύγχρονου δραματολογίου, η γνωστή ηθοποιός Μαίρη Αρώνη, η οποία έχει μείνει στην μνήμη του κοινού ως η γλυκιά “Πάστα Φλώρα” από την ελληνική ταινία “Μια τρελή τρελή οικογένεια” έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 1992.

 

 

Η Μαίρη Αρώνη (1914-1992) ήταν γεννημένη στην Αθήνα και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και το Μουσικό Λύκειο Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1935, με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Συνεργάστηκε με τους Κώστα Μουσούρη, Βάσω Μανωλίδου, Δημήτρη Χορν, το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, το Εθνικό, στη Δραματική Σχολή του οποίου και δίδαξε, ενώ ηγήθηκε προσωπικού θιάσου από το 1944 έως το 1960.

Πρωταγωνίστρια από τις κορυφαίες του θεάτρου μας, ξεχώρισε ως Έντα Γκάμπλερ, Βασίλισσα Αμαλία, Λυσιστράτη, Στέλλα Βιολάντη, Κλυταιμνήστρα, Μαντώ Μαυρογένους, Κατερίνα («Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι»), Φαίδρα, Βασίλισσα Ελισάβετ κ.α. Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε ελάχιστες ταινίες, δυο από τις οποίες, όμως, έγιναν μεγάλες επιτυχίες: «Μικροί και μεγάλοι εν δράση» (1963) και «Μια τρελή τρελή οικογένεια» (1965). Μπορεί οι εμφανίσεις της στον κινηματογράφο να ήταν μετρημένες στα δάκτυλα, αλλά άφησαν εποχή, ενώ στο θέατρο όπου είχε αφοσιωθεί σε όλη της ζωή είχε μια υπέρλαμπρη καριέρα σχεδόν 60 ετών.

Η Μαίρη Αρώνη έφυγε στον ύπνο της στις 16 Ιουλίου του 1992, πλήρης ημερών. Ήταν 86 ετών.

 

 

 

 

 

6