Κινηματογραφικοί Δημιουργοί, πορτρέτα Ελλήνων Σκηνοθετών. Η νέα σειρά  σε σκηνοθεσία και σενάριο Χάρη Παπαδόπουλου στο κανάλι της Βουλής. 

 

Ξεκίνησε στο Κανάλι της Βουλής μια εμβληματική σειρά πάνω στους σκηνοθέτες-δημιουργούς του ελληνικού Κινηματογράφου. Μια εργο-βιογραφία που προβάλλει για πρώτη φορά τις διαφορετικές προσωπικότητες τους αλλά και την αντίστοιχη εποχή που αναδείχτηκαν.

 

 

Μέσα από αυτήν τη σειρά των συνεντεύξεων – εξομολογήσεων, φωτίζονται σταδιακά το αρχικό όραμα, οι συνθήκες εργασίας και τα επώνυμα επιτεύγματα των προβαλλομένων Ελλήνων σκηνοθετών, μεταξύ αυτών του Κώστα Φέρρη, Ροβήρου Μανθούλη, Γιώργου Ζερβουλάκου, Δημήτρη Μακρή, Τάσου Ψαρρά, Δημήτρη Κολλάτου και άλλων. Ο Κινηματογράφος είναι η τέχνη που σφράγισε ανεξίτηλα τον αιώνα που μας πέρασε και εξακολουθεί να διατηρεί τον κυρίαρχο ρόλο του στον αιώνα που διανύουμε. Είναι η τέχνη που αγαπήθηκε, επηρέασε και ψυχαγώγησε, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, γενιές ανθρώπων στα πέρατα της γης, που κατέγραψε ιστορικές στιγμές, ανέδειξε κοινωνικά προβλήματα, δημιούργησε πρόσωπα και διαμόρφωσε συνειδήσεις.

Ο ελληνικός κινηματογράφος δεν μπορούσε φυσικά να αποτελέσει εξαίρεση. Για αυτό και η ιστορία του, η πορεία του και η εξέλιξή του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας, της προσωπικής ιστορίας του καθενός μας. Ο Κινηματογράφος είναι μια τέχνη συλλογική, για αυτό και η κάθε ταινία είναι αποτέλεσμα συνδυασμού πολλών δημιουργικών δυνάμεων. Όμως ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής της, ο μαέστρος και το πρώτο βιολί αυτής της πολυφωνικής ορχήστρας, είναι ο σκηνοθέτης: Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα, που εμπνέει, που οργανώνει, που καθοδηγεί και που έχει ακέραιη την ευθύνη για το τελικό αποτέλεσμα.

Ενώ όμως υπάρχει πληθώρα αφιερωμάτων για τους επί μέρους συντελεστές μίας ταινίας – ιδίως ηθοποιούς – ελάχιστη έως ανύπαρκτη είναι η φιλμογραφία γύρω από σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες. Από τη στιγμή μάλιστα που ανάμεσα τους βρίσκονται αρκετοί με διεθνή αναγνώριση και που το έργο τους αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμια κλίμακα, η δημιουργία ενός αφιερώματος που αναφέρεται στη ζωή και το έργο τους ήταν όχι μόνο αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη.

 

 

Περιεχόμενο

Το πορτρέτο του κάθε σκηνοθέτη είναι μία σύνθεση από βιογραφικά στοιχεία του και από αποσπάσματα (γνωστά και άγνωστα) των ταινιών του. Αφηγητής σε κάθε πορτρέτο είναι ο ίδιος ο βιογραφούμενος, ο οποίος μέσα από μια ζωντανή, διαφωτιστική και καθηλωτική αφήγηση ταξιδεύει τον θεατή όχι μόνο στην ζωή και στο έργο του αλλά και στην ιδιαίτερη ξεχωριστή του προσέγγιση στην τέχνη της κινηματογραφικής δημιουργίας. Ένα ταξίδι στα φανερά αλλά και στα αθέατα μονοπάτια της ελληνικής κινηματογραφίας που θα λατρέψουν οι απανταχού κινηματογραφόφιλοι και όχι μόνο.

 

 

Κάθε Δευτέρα στις 21:00 , στην Βουλή Τηλεόραση

 

Σενάριο- Σκηνοθεσία : Χάρης Παπαδόπουλος

Διεύθυνση φωτογραφίας : Γιώργος Χρυσαφάκης- Δημήτρης Μαυροφοράκης

Διεύθυνση Παραγωγής : Παναγιώτης Σκορδίλης

Καλλιτεχνική Επιμέλεια – σχεδιασμός τίτλων : Νίκος Ζάππας

Μουσική : Θοδωρής Ξυδιάς

Παραγωγή : ΝΕΟΝ

 

 

5