Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από έναν δίσκο-φωτιά! Οι «Δέκα Εντολές» είναι ο δίσκος που εκτοξεύει την Δέσποινα Βανδή στην κορυφή και τα τραγούδια του τραντάζουν τα ελληνικά charts

 

«Τον χρόνο να γυρίσω και να τον σταματήσω…», ο χρόνος και η ρευστότητα του που άλλες στιγμές μας φαίνονται τόσο μακρινές σαν να έγιναν σε κάποιο άλλο χωρο-χρονικό επίπεδο και άλλες σαν να ήταν χτες. Στο 2ο μισό της δεκαετίας του ’90, δύο γυναικεία ονόματα μονοπωλούν την μουσική στο λεγόμενο «εμπορικό» της κομμάτι, η Άννα Βίσση και η Καίτη Γαρμπή. Το 1997 όμως οι ισορροπίες αλλάζουν. Η Δέσποινα Βανδή που βρίσκεται σε συνεχή τροχιά ανόδου, συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον μετρ των επιτυχιών Φοίβο και μπαίνει «σφήνα», θα λέγαμε, σε αυτό το δίπολο, κι αν δεν φάνηκε εξαρχής, συνέβη στα αμέσως επόμενα χρόνια. Πάντως οι «Δέκα εντολές» που κυκλοφόρησαν τον φθινόπωρο του 1997 αμέσως ξεχώρισαν και έκαναν την Δέσποινα ένα νέο καυτό όνομα στη δισκογραφία. Τα τραγούδια «περιττός», «δέκα εντολές» και «νυχτολούλουδο» έκαναν αίσθηση άμα τη εμφανίσει του δίσκου και άρχισαν να φιγουράρουν στα επίσημα ελληνικά charts.

 

Το άλμπουμ περιέχει 13 τραγούδια. Δέκα σε στίχους και μουσική του Φοίβου και τρία σε μουσική του στενού της συνεργάτη Τόνυ Κονταξάκη και στίχους των Γιάννη Πάριου, Ναταλίας Γερμανού και Γιώργου Παυριανού. Σε μια διαφορετική εποχή όπου δεν υπήρχαν οι λεγόμενες playlists και άλλα ευτράπελα της σημερινής εποχής στο χώρο του ραδιοφώνου, κατάφεραν να ακουστούν και τα 13 τραγούδια, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο και έφτασε μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο να γίνει διπλά πλατινένιο. Τελευταίο videoclip το 9ο κατά σειρά τραγούδι του δίσκου η μαγική μπαλάντα «Θέλω να σε ξεχάσω», από όπου και ο στίχος στην εισαγωγή.

Πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια αλλά τα τραγούδια του δίσκου ακόμα αποπνέουν μια φρεσκάδα σαν να είναι τωρινά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην στείρα απομίμηση τραγουδιών τα επόμενα χρόνια που βάλτωσε την εμπορική μουσική, αλλά κυρίως οφείλεται στην ανυπέρβλητη αυθεντικότητα των ίδιων των τραγουδιών.

Ένας δίσκος, πιστεύω,  που θα πρέπει να βρίσκεται στην δισκοθήκη σας.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΑΝΔΗ «ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ»

1 Της Καρδιάς Μου Γιατρειά [Φοίβος] 4:37
2 Κοίταξέ Με [Φοίβος] 3:32
3 Νυχτολούλουδό Μου [Φοίβος] 4:55
4 Ο Περιττός [Φοίβος] 3:53
5 Ουτοπία [Φοίβος] 3:57
6 Ερείπιο [Φοίβος] 3:55
7 Το Άλλο Μισό [Φοίβος] 3:30
8 Ένα Κι Ένα Κάνουν Δυο [Φοίβος] 4:00
9 Θέλω Να Σε Ξεχάσω [Φοίβος] 4:43
10 Δέκα Εντολές [Φοίβος] 3:36
11 Προσπαθώ

[Μουσική: Τόνυ Κονταξάκης – Στίχοι: Γιάννης Πάριος]

4:07
12 Μετανιώνω

[Μουσική: Τόνυ Κονταξάκης – Στίχοι: Ναταλία Γερμανού]

3:14
13 Δεν Είσαι Εδώ

[Μουσική: Τόνυ Κονταξάκης – Στίχοι: Γιώργος Παυριανός]

3:56

 

3