Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Ο Απόστολος Καλδάρας, ήταν είναι και θα είναι, ένας εκ των μεγαλυτέρων συνθετών, που είχαμε ποτέ. Το έργο του, κλασσικής αξίας πια, πολύτιμο δώρο στις ψυχές μας, που δε σταματούν να αναζητούν το καλό τραγούδι, από όποια χρονολογική περίοδο και αν προέρχεται. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου είναι μια καλλιτεχνάρα, από εκείνες τις μετρημένες.

 

 

 

 

 

Με τη δική της ιστορία, που μετρά 36 χρόνια στη δισκογραφία, την μουσική της προίκα και το αστείρευτο πάθος της, να παρουσιάζει κάθε φορά και μια νέα μουσική πρόταση.

Σε αυτήν, την τόσο δύσκολη στιγμή, της ελληνικής -ανύπαρκτης πλέον- δισκογραφίας, η ίδια επιλέγει, όχι να παρουσιάσει νέα τραγούδια, αλλά να εκπληρώσει ένα δικό της όνειρο: να κυκλοφορήσει μερικά από τα πιο αγαπημένα της τραγούδια, του Απόστολου Καλδάρα. Μία κίνηση που κρύβει τόσο εμπορικό όσο και καλλιτεχνικό ρίσκο.

Ασφαλώς η Τσαλιγοπούλου, είναι μια σπουδαία ερμηνεύτρια και οι ερμηνείες της δε θα μπορούσαν να αμφισβητηθούν, ωστόσο το πως θα παρουσιάζονταν τα τραγούδια θα μπορούσαν να κριθούν αυστηρά.

 

 

Τελικά όμως, οι παρέες πάντα κάνουν τη διαφορά.

Έτσι παρέα με τους μουσικούς Μανώλη Πάππο, Φώτη Σίωτα, Σπύρο Χατζηκωνσταντίνου και ‘Αγη Παπαπαναγιώτου, αλλά και τον Γιώργο Ανδρέου στην ηχογράφηση, πετυχαίνουν τον δύσκολο στόχο. Όχι απλά να παρουσιάσουν 13 διασκευές , που θα μπορούσαν να είναι σχεδόν ίδιες με τις πρωτότυπες εκτελέσεις, αλλά να φέρουν αυτά τα τραγούδια στο σήμερα και το αύριο, ως ένα υλικό που αφορά τους πάντες και δεν είναι απλά η εκπλήρωση της επιθυμίας της καλλιτέχνιδας.

 

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου εξάλλου είναι μία τραγουδίστρια, που το κοινό της είναι όλων των ηλικιών. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε, πως ο δίσκος είναι μια ευκαιρία να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, το σπουδαίο έργο του Απόστολου Καλδάρα.

Στα 13 τραγούδια του δίσκου, θα συναντήσουμε, κλασσικά τραγούδια, όπως τα “Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι”, “Γιατί γλυκεία μου κλαις”, “Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι”, “Ένα αστέρι πέφτει πέφτει”, “Ας παν στη ευχή τα παλιά”

 

 

…αλλά και λιγότερο γνωστά (ή προβλεπόμενα) τραγούδια, όπως τα “Πάλι κι απόψε σκεπτικός”, “Αν είναι η αγάπη έγκλημα”.

 

 

Με τον φίλο της, Νίκο Πορτοκάλογλου θα μοιραστούν μαζί το “Αργά είναι πια αργά”,

…ενώ ο Απόστολος Τσαρδάκας, αναλαμβάνει τις διασκευές 2 τραγουδιών από την ιστορική “Μικρά Ασία”, όπου για μένα είναι και οι πιο αγαπημένες μου στιγμές από το δίσκο.

 

Η Τσαλιγοπούλου άλλωστε είναι μια τραγουδίστρια, που σε αυτά τα τραγούδια ξεχωρίζει με το λυγμό της και τη μνήμη που μεταφέρει.

 

Μια ακόμα ξεχωριστή στιγμή είναι και η εκτέλεση του “Εγώ ποτέ δεν αγαπώ”...

Εν κατακλείδι..

«Ο δικός μου Απόστολος Καλδάρας» είναι μια δουλειά που ξεχωρίζουμε και προτείνουμε.

Γιατί αγαπάμε βαθιά την Τσαλιγοπούλου.

Γιατί το έργο του Καλδάρα, οφείλει να μεταφέρετε από γενιά σε γενιά.
Γιατί οι διασκευές του δίσκου, έχουν έμπνευση, τόλμη δεν ακολουθούν τον εύκολο δρόμο.

 

 

0