Η οσκαρική μελωδία που το 1982 χάρισε το ΟΣΚΑΡ στον Βαγγέλη Παπαθανασίου είχε εμπνευστή και τον Σταύρο Λογαρίδη, 7 χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1975!

 

Ακούστε όμως και τη σύνθεση του Σταύρου Λογαρίδη, από το 1975 παρακαλώ, για τη σειρά Μενεξεδένια Πολιτεία για να μπορέσετε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

Ο Παπαθανασίου και ο Λογαρίδης ήταν φίλοι χρόνια και ηχογραφούσαν μαζί.

Ο Σταύρος Λογαρίδης μας συστήθηκε μέσω των Poll και ξεχώρισε με την ευαίσθητη αγγελική φωνή του. Μετά την κυκλοφορία δύο άλμπουμ του ε-ξ-α-ι-ρ-ε-τ-ι-κ-ο-υ συγκροτήματος, σχημάτισε τους ‘Ακρίτας’ με τους οποίους κυκλοφόρησε ένα και μοναδικό άλμπουμ, πραγματικό διαμάντι στη σύγχρονη progressive μουσική. Μετά τη διάλυση των Ακρίτας, συνέχισε προσωπική καριέρα ηχογραφώντας πολλά άλμπουμ μεταξύ αυτών και μουσικές για ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Το 1985 ηχογραφεί ένα άλμπουμ στο Λονδίνο με την KPM, το Alchemy που έχει μόνο ορχηστρική μουσική μεταξύ των οποίων είναι και το επίμαχο κομμάτι της διένεξής του με τον Βαγγέλη, το «Μενεξεδένια Πολιτεία» Στο άλμπουμ εμφανίζεται ως “The city of violets” κι αποτέλεσε τη μουσική του σήριαλ «Μενεξεδένια Πολιτεία» (σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη, που προβλήθηκε στην ΕΡΤ την περίοδο 1975-76, έξι χρόνια πριν την κυκλοφορία του Chariots of Fire).

Αν κι ο Λογαρίδης είναι τραγουδιστής και μάλιστα με πολύ χαρακτηριστική κι ευαίσθητη φωνή, το ύφος των συνθέσεων Alchemy βασίζεται στα πλήκτρα, (όπως και το Chariots of Fire). To 1987 o Λογαρίδης μήνυσε τον Βαγγέλη για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας κι η υπόθεση οδηγήθηκε στα αγγλικά δικαστήρια με τον Βαγγέλη να φέρνει μηχανήματα στην δικαστική αίθουσα (πλήκτρα/ενισχυτές/μείκτη) για να καταδείξει το αυτοσχεδιαστικό ύφος της σύνθεσης αλλά και το πώς συνθέτει. Η δίκη διήρκεσε 30 ημέρες και τελικά το δικαστήριο δικαίωσε τον Βαγγέλη με το σκεπτικό ότι “αν και δεν ήταν απίθανο να έχει ακούσει το κομμάτι του Λογαρίδη κανείς δεν μπορεί να αποδείξει αν το αντέγραψε συνειδητά ή ασυνείδητα”. Η απόφαση, κατ’ εξαίρεση του βρετανικού δικαίου, άφηνε περιθώρια στον Λογαρίδη να ασκήσει έφεση αλλά εκείνος προτίμησε να σταματήσει εκεί την υπόθεση και να μην κάνει τίποτε άλλο.

 

 

19