Οι Rolling Stones έχουν πάρει όλες τις μουσικές διακρίσεις που υπάρχουν, στην καριέρα τους.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2016, οι “αειθαλείς αιώνιοι έφηβοι”, κυκλοφορούν το Νο 23 άλμπουμ τους στην Βρετανία (25ο στις Η.Π.Α.)., το “Blue and Lonesome”, άλμπουμ με διασκευές παραδοσιακών μπλουζ κομματιών. Το άλμπουμ αναρριχήθηκε εύκολα στη Βρετανία στο Νο 1, όπως και σε “μια ντουζίνα” άλλες χώρες, ενώ στις Η.Π.Α. έφτασε στο Νο 4. Το ενδιαφέρον στοιχείο του άλμπουμ είναι η επιλογή των παλιών αυθεντικών μπλουζ, παρατίθεται το ομώνυμο στην αυθεντική του αλλά remastered εκτέλεση, από τον Little Walter.

Πολύ ενδιαφέρουσα φυσικά η συμμετοχή του Eric Clapton σε δύο από αυτά, τα “Everybody knows about my good thing”  (Miles Grayson & Lermon Horton), αλλά και το “I can’t quit you baby” (Willie Dixon) σαν lead guitar.  Ο παραγωγός του άλμπουμ Don Was, αφηγείται “Καθώς περπατούσα, άκουσα τον Eric… “Μου πέσαν τα σαγόνια”! Όλη η ομάδα των Stones ήταν εκεί, απλά τον άκουγαν εκστασιασμένοι. Είχε πάρει την κιθάρα του Keith (Richards) και σόλαρε… Τι άλλο να ζητήσεις από τη ζωή”!

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, η μαραθώνια ηχογράφηση του άλμπουμ, μόνο 3 μέρες! Για ένα άλμπουμ που στην μακρόχρονη καριέρα τους ήταν το πρώτο που έφτιαξαν ποτέ με διασκευές. Δυο μήνες πριν την επίσημη κυκλοφορία στις 2 Δεκεμβρίου, το promotion του άλμπουμ προχώρησε σε δύο κινήσεις. Συγκεκριμένα στις 6 Οκτωβρίου, το πρώτο ήταν να αλλάξουν το χρώμα στο περίφημο logo τους με την “γλώσσα και τα χείλη, από κόκκινο σε μπλε. Το logo παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο τριπλά πλατινένιο άλμπουμ Sticky Fingers του 1971. Επόμενη κίνηση, η παρουσίαση ενός single, του “Just Your Fool”, το πρώτο τραγούδι που ξεκινούσε και το άλμπουμ. Αρχικά είχε καταγραφεί σαν πρώτος δημιουργός ο Little Walter, με ηχογράφηση του 1960 που κυκλοφόρησε όμως το 1962, ωστόσο η αλήθεια αποκαταστάθηκε, αφού το τραγούδι ήταν δημιουργία του 1953 από τον jazz bandleader Buddy Johnson. Οι Rolling Stones πάντως, υιοθέτησαν την ενορχήστρωση του Walter που φυσικά ήταν πιο κοντά στο δικό τους παίξιμο. Σας παραθέτουμε την πρωτότυπη (Johnson με αρκετά αρχικά scratches), αλλά και την τελική (Stones).

The Rolling Stones cover song

Το άλμπουμ βραβεύτηκε το 2018 με Grammy της κατηγορίας “Best Traditional Blues Album (Καλύτερου άλμπουμ παραδοσιακής μπλουζ)”, το οποίο έρχεται στο γκρουπ μετά από 23 χρόνια, όταν και είχαν βραβευτεί το 1995 για το καλύτερο ροκ άλμπουμ τότε, το περίφημο “Voodoo Lounge”. Στα ενδιάμεσα χρόνια, οι Stones έχουν πάρει αρκετά βραβεία Grammy, αλλά που αφορούσαν παλιά άλμπουμς, τα οποία έβρισκαν τη θέση τους ως κλασικά πλέον, στο Grammy Hall Of Fame.

Το ενδιαφέρον επίσης από την πλευρά της βράβευσης, είναι ότι αυτή κατηγορία έχει να επιδείξει νικητές του τύπου και μεγέθους B.B. King (“κερδίζοντας” Stevie Ray Vaughan), John Lee Hooker (με το περίφημο “Chill Out”), ακόμα και τον ίδιο τον Eric Clapton, που διακρίθηκε το 1995 με το “From the Cradle”. Αυτά συνέβαιναν, διότι η κατηγορία αυτή, αφορούσε τα πρώτα χρόνια της κυρίως singles και όχι άλμπουμς, με την ονομασία Best Traditional Blues Performance (Καλύτερη εμφάνιση Παραδοσιακού Μπλουζ), ενώ δινόταν δυο φορές το χρόνο.

Τα τραγούδια του άλμπουμ και οι πρώτοι δημιουργοί τους:

1. “Just Your Fool” Buddy Johnson 
2. “Commit a Crime” Howlin’ Wolf 
3. “Blue and Lonesome” Memphis Slim 
4. “All of Your Love” Magic Sam 
5. “I Gotta Go” Little Walter 
6. “Everybody Knows About My Good Thing”
7. “Ride ‘Em on Down” Eddie Taylor
8. “Hate to See You Go” Little Walter 
9. “Hoo Doo Blues” Otis HicksJerry West
10. “Little Rain” Ewart G.Abner Jr.Jimmy Reed
11. “Just Like I Treat You” Willie Dixon

12. “I Can’t Quit You Baby” Willie Dixon

The Rolling Stones – Η σύνθεση

  • Mick Jagger – lead vocals, harmonica
  • Keith Richards – guitar
  • Charlie Watts – drums
  • Ronnie Wood – guitar

Συμμετείχαν επίσης

  • Darryl Jones – bass
  • Chuck Leavell – keyboards
  • Eric Clapton – slide guitar (on “Everybody Knows About My Good Thing”), lead electric guitar (on “I Can’t Quit You Baby”)
  • Matt Clifford – Wurlitzer piano, electric keyboards, Hammond B3
  • Jim Keltner – percussion (on “Hoo Doo Blues”)

Για το www.thelook.gr

Κώστας Προβατάς (fb Costas Provatas)

FB Group ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ

https://www.facebook.com/groups/1672679873060557/Eric

 

 

0