Το Golden Record του Voyager ήταν ένα δώρο από την ανθρωπότητα στον Κόσμο, στο Σύμπαν.

Και είναι επίσης δώρο στην ανθρωπότητα. Το 1977, η NASA ξεκίνησε δύο διαστημικά σκάφη, τον Voyager I και II, σε μια μεγάλη περιήγηση στο ηλιακό σύστημα και πέρα ​​από αυτά, στα μυστήρια του διαστρικού χώρου. Τοποθετημένο σε κάθε ένα από αυτά τα διαστημόπλοια είναι ένα εντυπωσιακό χρυσό αρχείο φωνογράφων, ένα διαστρικό μήνυμα για να εισαγάγει τον πολιτισμό μας σε εξωγήινους που μπορεί να συναντήσουν τα σκάφη, ίσως και δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα. Τα PIONEER 10 και 11, που προηγήθηκαν του Voyager, μετέφεραν και αυτά δύο μικρές μεταλλικές πλάκες, προσδιορίζοντας τον χρόνο και τον τόπο προέλευσής τους, προς όφελος οποιωνδήποτε άλλων διαστημοπλοίων θα μπορούσαν να τα βρουν στο μακρινό μέλλον. Στα VOYAGER επιπλέον έχουν καταχωρηθεί 116 φωτογραφίες, σχετικές με τον γήινο πολιτισμό.

Το Golden Record του Voyager περιέχει την ιστορία της Γης που εκφράζεται σε ήχους, εικόνες και επιστήμη: η μεγαλύτερη μουσική της γης από μυριάδες πολιτισμούς και εποχές, από τον Bach και τον Beethoven μέχρι τον Blind Willie Johnson και τον Chuck Berry, σενεγαλέζικα κρουστά, στο panipips των Solomon Island. Δεκάδες φυσικοί ήχοι του πλανήτη μας – πουλιά, ένα τρένο, μια κραυγή του μωρού -, έχουν αποτέλέσει ένα υπέροχο ηχητικό ποίημα που ονομάζεται “Ήχοι της Γης”. Εκφωνούνται χαιρετισμοί σε 55 ανθρώπινες γλώσσες και μία γλώσσα φαλαινών και πάνω από εκατό εικόνες κωδικοποιημένες σε αναλογικό που απεικονίζουν ποιος και τι είμαστε. Για να συλλεγούν τα μουσικά αρχεία, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος αντεγκλήσεων, με τη μεγαλύτερη απ’ όλες να αφορά την επιλογή του Chuck Berry και το θρυλικό “Johnny B Goode”.  Στο αρχείο θα βρείτε όλες τις επιλογές του Voyager’s Golden Record, ενώ το “Johnny B Goode” με τον τρόπο αυτόν, καταγράφεται σαν το πρώτο ροκ τραγούδι που ταξίδεψε ποτέ στο διάστημα.
 

 
Ωστόσο το 1988, στις 26 Νοεμβρίου, ένα αντίγραφο του άλμπουμ των Pink Floyd με τίτλο “Delicate Sound of Thunder” σε κασέτα, ταξιδεύει στο διάστημα μαζί με τους κοσμοναύτες του διαστημοπλοίου Soyuz. Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες μαζί με έναν Γάλλο, στελεχώνουν μια διαστημική αποστολή με στόχο να γίνουν το έβδομο διαστημόπλοιο από το 1986, που θα ενωνόταν με τον διαστημικό σταθμό MIR. από τότε οι Floyd αποκαλούνται και “the first band in space”. Την κασέτα την είχαν οι Ρώσοι που είχε μόλις κυκλοφορήσει στη σοβιετική αγορά (22/11/1988), σχετική με το τέλος μιας μεγάλης περιοδείας των Pink Floyd το 1987 που έληξε το 1988 στη Νέα Υόρκη. Η εισαγωγή του άλμπουμ αυτού, λες και μπήκε με τέτοιο τρόπο ώστε να πάει στο διάστημα!
 

Για το www.thelook.gr

Κώστας Προβατάς (fb Costas Provatas)

ΟΜΑΔΑ ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ

https://www.facebook.com/groups/1672679873060557/