Στο πρώτο μέρος του αφιερώματος μας είδαμε τις κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές για το ναυάγιο του Τιτανικού.

Στο δεύτερο αυτό μέρος θα δούμε όλα τα άλλα περίεργα που συνοδεύουν αυτόν τον μύθο, όπως τελικά καταγράφηκε στην ιστορία.  

Ο Τιτανικός λοιπόν βυθίστηκε στις 15 Απριλίου 1912, αλλά το ναυάγιο βρέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1985.

Η βύθιση του Τιτανικού στις 15 Απριλίου 1912 έχει συναρπάσει τους ανθρώπους για πάνω από 100 χρόνια πλέον. Κι αφού και η τεχνολογία προχώρησε, οι εταιρείες άρχισαν να προσφέρουν στους «περίεργους» την ευκαιρία να βρεθούν 2,4 μίλια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να δουν το ναυάγιο από κοντά. Τον Ιούνιο του 2023, ένα μικρό υποβρύχιο με 5 άτομα, ο «Τιτάνας», χάθηκε για δύο ώρες από την ενδοεπικοινωνία με την επιφάνεια, στο ταξίδι του για τα συντρίμμια. Το Λιμενικό Σώμα επιβεβαίωσε αργότερα ότι ο Τιτάνας είχε καταστραφεί, παρασύροντας στο θάνατο και τους πέντε επιβαίνοντες.

Αλλά ας πάμε στα αξιοπερίεργα και αξιοσημείωτα που μάθαμε για τον «Τιτανικό». Και ξεκινώντας να πούμε πως το εισιτήριο Α’ θέσης στον Τιτανικό σήμερα θα κόστιζε 100.000 δολάρια…  

 • Οι 700 επιβάτες της τρίτης θέσης του Τιτανικού μοιράζονταν δύο τουαλέτες

Ακόμα κι έτσι όμως, οι παροχές της τρίτης θέσης του Τιτανικού ήταν πολύ καλύτερες από εκείνες ενός μέσου πλοίου της εποχής. Ο συνολικός αριθμός των επιβατών της τρίτης θέσης ήταν τουλάχιστον 709 άτομα, σύμφωνα με την «Encyclopedia Titanica» και είχαν να μοιραστούν για τις ανάγκες τους δυο μπάνια, όπως ανέφερε η ABC News.

 • Οι επιζήσαντες έστειλαν μήνυμα στους οικείους τους

Οι επιζήσαντες του ναυαγίου χρεώθηκαν 1 δολάριο τη λέξη για να στείλουν τηλεγράφημα στους οικείους τους από τη σωσίβια λέμβο. Κάποιος έδωσε το τελευταίο του δολάριο για να στείλει στη μητέρα του μία και μόνη λέξη: «Safe (Σώος)».

 • Ο ένας από τους μουσικούς του καραβιού δεν είχε δηλωθεί επίσημα νεκρός μέχρι το έτος 2000.

Ο Roger Bricoux ήταν ο τσελίστας της ορχήστρας του Τιτανικού στα 21 του χρόνια, όταν χάθηκε κατά τη διάρκεια του ναυαγίου. Αλλά ο Bricoux δεν είχε δηλωθεί επίσημα νεκρός μέχρι το 2000, αν και όλοι οι μουσικοί πέθαναν στις 15 Απριλίου 1912. Ο γαλλικός στρατός μάλιστα τον κήρυξε λιποτάκτη όταν δεν παρουσιάστηκε να υπηρετήσει κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα πάντα με το προφίλ του στην Encyclopedia Titanica.

Η French Association of the Titanic προσπάθησε να αποκαταστήσει το όνομά του και επίσημα να τον ανακηρύξει νεκρό, αλλά το κατάφερε 88 χρόνια μετά το ναυάγιο.

 

 • Η ορχήστρα του πλοίου έπαιζε συνεχώς για να ηρεμεί τους επιβάτες, μέχρι την τελευταία στιγμή, όπως ακριβώς συνέβη στην ταινία του 1997.

Ονομάστηκαν ήρωες και έπαιζαν για πάνω από δυο ώρες, μετά την πρόσκρουση στο παγόβουνο, όπως ανέφερε το BBC.

 • Οι επιτηρητές του πλοίου έπρεπε να βασίζονται μόνο στην όρασή τους — τα κιάλια του πλοίου ήταν κλειδωμένα μέσα σε ένα ντουλάπι για το οποίο κανείς δεν μπορούσε να βρει το κλειδί 

Οι επιτηρητές του πλοίου, ο Frederick Fleet και ο Reginald Lee, δεν είχαν πρόσβαση σε κιάλια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και επομένως δεν μπορούσαν να δουν πολύ μακριά, σύμφωνα με την The Telegraph. Ο δεύτερος αξιωματικός του πλοίου αντικαταστάθηκε την τελευταία στιγμή και ξέχασε να παραδώσει το κλειδί στο ντουλάπι που φιλοξενούσε τα κιάλια του πλοίου. Το κλειδί επανεμφανίστηκε σε δημοπρασία το 2007, όπου πουλήθηκε για πάνω από 90.000 δολάρια, ανέφερε η σκωτσέζικη εφημερίδα The Herald.

Ο νεαρός Ned Parfett πουλάει φύλλα της Evening News για τη ναυτική καταστροφή του Τιτανικού, έξω από τα γραφεία της White Star Line στο Oceanic House στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τα επίσημα ευρήματα της έρευνας του 1912, ανέφερε η The Telegraph, μεσολάβησαν μόνο 37 δευτερόλεπτα μεταξύ του να δει κανείς πραγματικά το παγόβουνο, να τηλεφωνήσει στον κάτω όροφο και να αποφασίσει ποια πορεία δράσης θα ακολουθήσει.Μια θεωρία είναι λοιπόν ότι το πλήρωμα δεν εντόπισε έγκαιρα το παγόβουνο επειδή δεν είχε πρόσβαση στα εν λόγω κιάλια

 

 • Στο μνημόσυνο του Frederick Fleet, του ενός από τους επιτηρητές, ένας φαρσέρ άφησε ένα ζευγάρι κιάλια με ένα σημείωμα που έγραφε: «Συγγνώμη που τα φέραμε με 100 χρόνια καθυστέρηση.”

 

Ο Fleet ήταν ο επιτηρητής που φώναξε τις γνωστές πλέον λέξεις «Παγόβουνο, ακριβώς μπροστά» (Iceberg right ahead). Επέζησε από τo ναυάγιο, αλλά αυτοκτόνησε το 1965, μετά τον θάνατο της συζύγου του, σύμφωνα με το προφίλ του στην Εγκυκλοπαίδεια «Titanica». Στην εκατονταετή επέτειο από τη βύθιση του Τιτανικού, ένας φαρσέρ αφαίρεσε ένα στεφάνι μνήμης από τον τάφο του και το αντικατέστησε με ένα ζευγάρι κιάλια και ένα σημείωμα που ζητούσε συγγνώμη για την καθυστέρηση των διόπτρων, ανέφερε η Daily Mail.

 

 • Ο Τιτανικός μαστίστηκε από τραγωδία από την αρχή. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ναυπήγησης του πλοίου

Σύμφωνα με το National Geographic, οκτώ άνδρες πέθαναν κατά την κατασκευή του πλοίου, αλλά μόνο πέντε από τα ονόματά τους είναι γνωστά: Samuel Scott, John Kelly, William Clarke, James Dobbin, Robert Murphy. Μια πλακέτα που μνημονεύει τους οκτώ άνδρες στο Μπέλφαστ, αποκαλύφθηκε το 2012

 • Ο πλουσιότερος άνθρωπος στο πλοίο ήταν ο John Jacob Astor IV, ο οποίος πιστεύεται ευρέως ότι ήταν και ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τη στιγμή του θανάτου του.

Ο Astor δεν ήταν απλώς ο πλουσιότερος άνθρωπος στον Τιτανικό, αλλά πιστεύεται ότι ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τη στιγμή του θανάτου του. Η περιουσία του υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια δολάρια, ή 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινά δολάρια, σύμφωνα με το CNBC.Σύμφωνα με το «Biography», ο Astor βρισκόταν στο πλοίο επιστρέφοντας στο σπίτι από ένα μήνα του μέλιτος με τη νέα του σύζυγο, Madeleine Talmage Force, η οποία, στα 18 της χρόνια, ήταν 28 χρόνια νεότερη του.Ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος ήταν στην πραγματικότητα ένας τρόπος να ξεφύγουν από τα κουτσομπολιά της κοινωνίας – ο Astor είχε μόλις χωρίσει, μέσα σε δύο χρόνια από τον νέο του γάμο, κάτι που ήταν σχετικά ανήκουστο τότε, ανέφερε η «Mental Floss».Το σώμα του Astor ήταν ένα από τα λίγα που ανασύρθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό μετά τη συντριβή του πλοίου, ανέφεραν τότε οι New York Times.

 

 

 • Πολλές εφημερίδες λανθασμένα ανέφεραν ότι στο ναυάγιο δεν υπήρξαν θάνατοι, συμπεριλαμβανομένων των Τhe Daily Mail, Τhe Belfast Telegraph, The World.

Τα δημοσιεύματα ήταν αντικρουόμενα 

Στην κούρσα για τη δημοσίευση ενός τίτλου για την καταστροφή, πολλές εφημερίδες έδωσαν σε οικογένειες και αγαπημένα πρόσωπα ψεύτικες ελπίδες για τη βύθιση του Τιτανικού. Όπως είναι καταχωρημένα τα πρωτοσέλιδα στην Βιβλιοθήκη της Βιρτζίνια, η Daily Mail δήλωσε «δεν χάθηκαν ζωές», ενώ η εφημερίδα Reno Evening Gazette ανέφερε ότι «οι επιβάτες είναι ασφαλείς». Η Belfast Telegraph επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας ζωής».

Ορισμένες αμερικανικές εφημερίδες μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τη διαφορά ώρας, κάνοντας τους τίτλους τους πιο ακριβείς. Οι New York Times για παράδειγμα, είχαν τον τίτλο

«Ο Τιτανικός βυθίζεται τέσσερις ώρες μετά το χτύπημα του παγόβουνου· 866 διασώθηκαν από το  SSCarpathia, πιθανώς 1.250 να έχουν χαθεί· Ο ιδιοκτήτης Ismay  έχει σωθεί, η κυρία Astor μάλλον, παρακάτω υπάρχουν σημειωμένα ονόματα που ανήκουν σε όσους και όσες δεν έχουν βρεθεί».

 • Μια γυναίκα που σώθηκε στον Τιτανικό, αργότερα σώθηκε και στο ναυάγιο του «Βρετανικού».

 

Ανάλογα με το πώς θα το δει κανείς, η νοσοκόμα Violet Jessop είναι η πιο τυχερή —ή η πιο άτυχη— γυναίκα εν ζωή. Επέζησε από τη βύθιση τόσο του Τιτανικού όσο και του Βρετανικού.

Η Jessop ήταν μόλις 25 ετών όταν επέζησε από τη βύθιση του Τιτανικού. Της δόθηκε εντολή να μπει σε μια σωσίβια λέμβο ενώ το πλοίο βυθιζόταν, για να δείξει στις γυναίκες ότι οι βάρκες ήταν ασφαλείς. Μετά από αυτή τη θαλάσσια τραγωδία, η Jessop άρχισε να εργάζεται στον Βρετανικό, σύμφωνα με την Belfast Telegraph (που ονομάστηκε Τιτανικός 2 από τα μέσα ενημέρωσης), μέχρι που χτυπήθηκε από μια νάρκη που είχε τοποθετηθεί από ένα γερμανικό υποβρύχιο το 1916. Και αυτό το πλοίο βυθίστηκε και η Jessop δεν χάθηκε ξανά, αλλά αυτή τη φορά αποκόμισε ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που θα την επηρέαζε για το υπόλοιπο της ζωής της.

 

 • Φημολογείται ότι μερικοί άντρες ντύθηκαν γυναίκες για να πάρουν θέση σε μια σωσίβια λέμβο

Οι σωσίβιες λέμβοι λέγεται ότι ήταν μόνο για γυναίκες και παιδιά. Για ένα ζευγάρι, αυτές οι φήμες προκάλεσαν ακόμη και διαζύγιο.

Ο Dickinson και η Helen Bishop πήραν διαζύγιο το 1916, τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Τιτανικού. Η Helen ισχυρίστηκε ότι ο σύζυγός της ήταν βάναυσος και μπεκρής, σύμφωνα με το «M Live», αλλά η σχέση τους μαστιζόταν επίσης από φήμες ότι ο Dickinson είχε ντυθεί γυναίκα για να ξεφύγει από το πλοίο. Αυτοί οι ισχυρισμοί εξηγήθηκαν περαιτέρω στο βιβλίο του 2012 “Shadow of the Titanic: The Extraordinary Stories of They Who Survived”.

Στην επίσημη κατάθεσή του κατά τη διάρκεια της Έρευνας της Γερουσίας των ΗΠΑ σχετικά με τον Τιτανικό, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε επίσημη εντολή που να επιτρέπει μόνο σε γυναίκες και παιδιά να επιβιβάζονται σε σωσίβιες λέμβους, σύμφωνα με το Titanic Inquiry Project.

Ο Bishop δεν είναι ο μόνος άνδρας που κατηγορήθηκε ότι μεταμφιέστηκε σε γυναίκα, Για τον πλοιοκτήτη J. Bruce Ismay και τους επιβάτες William Carter και William T. Sloper υπήρχαν οι ίδιες φήμες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, σύμφωνα με τον ιστότοπο Snopes.

 • Όλοι οι μηχανικοί πάνω στον Τιτανικό χάθηκαν, μένοντας πίσω γι να μπορέσουν να κρατήσουν ενεργό το πλοίο μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τα φώτα του Τιτανικού έσβησαν μόνο όταν τελικά βυθίστηκε, λόγω των άοκνων προσπαθειών των μηχανικών του πλοίου, οι οποίοι έμειναν πίσω για να κρατήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα και τις αντλίες σε λειτουργία ενώ το πλοίο βυθιζόταν. Διατήρησαν επίσης το ραδιόφωνο σε λειτουργία, το οποίο εξέπεμψε σήματα κινδύνου μέχρι λίγα λεπτά πριν το πλοίο βυθιστεί, σύμφωνα με τον Guardian. Κανένας από τους 35 μηχανικούς δεν επέζησε.

 • Το Southampton της Αγγλίας ήταν η πόλη από την οποία αναχώρησε ο Τιτανικός και έμελε να είναι και η πόλη που επηρεάστηκε περισσότερο από το ναυάγιο. Σε ένα σχολείο, οι μισοί μαθητές έχασαν τους πατεράδες τους.

Σύμφωνα με την Daily Echo,

«σε ένα σχολείο του Northam, 120 από τους 240 μαθητές έχασαν τον πατέρα τους»

Το Northam είναι μια γειτονιά στο Σαουθάμπτον. Το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ήταν από την πόλη και μόνο 213 μέλη του πληρώματος επέζησαν, ενώ 686 πέθαναν. Η Daily Echo ανέφερε επίσης ότι μια χήρα, που μόλις είχε γεννήσει δίδυμα, ανακάλυψε ότι ο σύζυγός της είχε πεθάνει και η ίδια πέθανε από σοκ.

 • Οι αδερφοί Navratil ήταν γνωστοί ως τα «ορφανά του Τιτανικού». Ήταν τα μόνα δύο παιδιά από το πλοίο που διασώθηκαν χωρίς γονέα ή κηδεμόνα.

Τα αδέρφια Navratil, Edmond και Michel, ήταν μόλις 2 και 4 ετών, αντίστοιχα, όταν βυθίστηκε ο Τιτανικός. Ήταν με τον πατέρα τους, Michel Sr., που τα είχε απαγάγει. Χωρισμένος από τη μητέρα τους, αποφάσισε να τους πάει στην Αμερική με την ελπίδα ότι θα ακολουθούσε η εν διαστάσει σύζυγός του και ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στον Νέο Κόσμο, σύμφωνα με το NPR. Ο πατέρας τους τα έβαλε σε μια σωσίβια λέμβο και δεν τον ξαναείδαν ποτέ.

Δεν μιλούσαν αγγλικά κι έτσι παρελήφθησαν από μια γαλλόφωνη επιζήσασα, τη Μάργκαρετ Χέις, έως ότου οι αρχές μπόρεσαν να εντοπίσουν τη μητέρα τους. Τα βρήκε ένα μήνα μετά την καταστροφή, χάρη στη δημοσίευση των προσώπων τους σε εφημερίδες σε όλο τον κόσμο.

 

 • Μία από τις πιο αγαπημένες ατάκες από την ταινία του 1997 βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία

«Έχουμε βάλει τα καλά μας και είμαστε έτοιμοι να βυθιστούμε σαν κύριοι”

Στην ταινία, ο Benjamin Guggenheim αρνείται να διεκδικήσει σωσίβιο και δηλώνει, “We are dressed in our best and are prepared to go down as gentlemen.”

Παρ’ ότι φαίνεται πολύ κινηματογραφικό, ο αληθινός Benjamin Guggenheim ήταν πράγματι προετοιμασμένος να βυθιστεί σαν κύριος, σύμφωνα με την Encyclopedia Britannica. Στην εφημερίδα New York Times δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 1912,  – και ξαναδημοσιεύθηκε στην Encyclopedia Titanica ότι ζήτησε από έναν θαλαμηπόλο του πλοίου να ενημερώσει τη γυναίκα του στη Νέα Υόρκη,

Έκανα ότι καλύτερο μπορούσα με το να κάνω το καθήκον μου.”

Και τελικά βυθίστηκε μαζί με το σκάφος.

 • Στον Τιτανικό υπήρχαν τουλάχιστον 13 ζευγάρια που έκαναν το μήνα του μέλιτος

Σύμφωνα με το βιβλίο «Titanic Love Stories» τουλάχιστον 13 ζευγάρια γιόρταζαν το μήνα του μέλιτος στο καράβι.

 • Μια νουβέλα με τίτλο “Futility” που δημοσιεύτηκε 14 χρόνια πριν ο Τιτανικός αποπλεύσει, φαινόταν να είχε προβλέψει την καταστροφή

Το «Futility», μια νουβέλα γραμμένη από τον Αμερικανό συγγραφέα Morgan Robertson, δημοσιεύτηκε το 1898, 14 χρόνια πριν ο Τιτανικός σαλπάρει. Επικεντρώθηκε γύρω από τη βύθιση ενός φανταστικού πλοίου που ονομάζεται «Τιτάνας». Υπάρχει ένας τρομερός αριθμός ομοιοτήτων μεταξύ της βύθισης του πλοίου στο “Futility” και του Τιτανικού στην πραγματική ζωή.

Πρώτον, τα ονόματα των πλοίων είναι σχεδόν πανομοιότυπα (Titan vs Titanic). Λέγεται επίσης ότι είχαν σχεδόν το ίδιο μέγεθος, και τα δύο βυθίστηκαν τον Απρίλιο, λόγω παγόβουνου. Και τα δύο πλοία είχαν περιγραφεί ως αβύθιστα και δυστυχώς, και τα δύο, δεν διέθεταν τη νομικά απαιτούμενη ποσότητα σωστικών λέμβων. Ο συγγραφέας κατηγορήθηκε ότι ήταν μέντιουμ, αλλά εξήγησε ότι οι παράξενες ομοιότητες ήταν απλώς προϊόν της εκτεταμένης γνώσης του, λέγοντας: «Ξέρω για τι γράφω, αυτό είναι όλο»

 • Το πλοίο «SS Californian» είναι γνωστό ότι ήταν κοντά στον Τιτανικό όταν βυθίστηκε αλλά καθυστέρησε να πάει προς βοήθεια, μέχρι που ήταν πια πολύ αργά. Τρία χρόνια αργότερα κι αυτό το πλοίο βυθίστηκε.

 

Όπως ανέφερε το BBC, οι πολλές κλήσεις κακής διαχείρισης του Τιτανικού, οδήγησαν το California να μη βοηθήσει έγκαιρα. Παράλληλα, το ραδιόφωνο του πλοίου φέρεται να έκλεισε τη νύχτα, όταν ο Τιτανικός χτύπησε στο παγόβουνο και όταν ο καπετάνιος ξύπνησε από τις φωτοβολίδες που έριχνε ο Τιτανικός , υπέθεσε ότι ήταν απλώς πυροτεχνήματα. Όταν τελικά ήρθαν τα μηνύματα SOS, ήταν πολύ αργά.Ωστόσο ούτε το California είχε πολύ χρόνο σ’ αυτόν τον κόσμο, βυθίστηκε το Νοέμβριο του 1915, τορπιλίστηκε από ένα γερμανικό υποβρύχιο κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το βιβλίο “British Merchant Ships Sunk by U-boats in World War First”, που δημοσιεύτηκε στο 2006. 

 

 • Μόνο μια γυναίκα βυθίστηκε με το πλοίο και επέζησε, η Rhoda Mary Abott

Η Mary Abott ήταν στο κατάστρωμα μέχρι το τέλος με τους δύο γιους της, και οι τρεις βυθίστηκαν με το πλοίο. Οι δύο γιοι της παρασύρθηκαν από τον ωκεανό, ενώ η Abott τραβήχτηκε σε μια σωσίβια λέμβο που διασώθηκε από το Carpathia, σύμφωνα με το βιβλίο του 2012 “The Titanic For Dummies”.

 • Ένας από τους μάγειρες του πλοίου, ο Charles Joughin, κράτησε πολύ περισσότερο από άλλους στα κρύα νερά, εξαιτίας του άφθονου ουίσκι που είχε καταναλώσει, με συνέπεια τελικά να σωθεί οριστικά.

Ο αρτοποιός Joughin απεικονίζεται στον «Τιτανικό» να σφίγγει μια φιάλη αλκοόλ πριν μπει στο νερό. Αυτό βασίζεται στην πραγματικότητα – σύμφωνα με αναφορές, ο Joughin άρπαξε δύο μπουκάλια ουίσκι καθώς το πλοίο βυθιζόταν, όπως γράφτηκε στο βιβλίο του 2015 “Fascinating Footnotes From History”.Σύμφωνα με το «Titanic Inquiry Project», ο Joughin ανέφερε ότι παρέμεινε στον παγωμένο Βόρειο Ατλαντικό για τουλάχιστον δύο ώρες, πριν σωθεί οριστικά.Μια επιπλέον πληροφορία, ο Joughin είχε πολλή δουλειά εκείνο το βράδυ. Το τελευταίο εντυπωσιακό δείπνο της Α’ θέσης σερβιρίστηκε και αποτελούνταν από 10 διαφορετικά πιάτα.Σύμφωνα με το NPR, το μενού περιελάμβανε «στρείδια, φιλέτο μινιόν, σολομό ποσέ, κοτόπουλο Lyonnaise, φουά γκρα, ψητό περιστέρι, αρνί με σάλτσα μέντας και Punch Romaine, ένα παγωμένο ρόφημα για να καθαρίζει τον ουρανίσκο, αρωματισμένο με πορτοκάλια και περιχυμένο με σαμπάνια».Οι μάγειρες του πλοίου έπρεπε και να φροντίσουν και τη β’ θέση και την Τρίτη θέση, καθώς και το πλήρωμα φυσικά.

 

 • Κι ενώ ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής του όταν βυθίστηκε, πέρασαν 73 χρόνια για να βρεθεί το ναυάγιο. Ανακαλύφθηκε στη μέση μιας μυστικής αποστολής του Ναυτικού, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τα συντρίμμια του Τιτανικού ανακαλύφθηκαν το 1985, κατά τη διάρκεια μιας μυστικής αποστολής του Ναυτικού, τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου, για τον εντοπισμό δύο βυθισμένων πυρηνικών υποβρυχίων, την οποία ο εξερευνητής Robert Ballard αποκάλυψε στο National Geographic πάνω από δύο δεκαετίες αργότερα.

«Το Πολεμικό Ναυτικό δεν περίμενε ποτέ να βρω τον Τιτανικό και έτσι όταν συνέβη αυτό, ήταν πολύ νευρικοί λόγω της δημοσιότητας»,

είπε ο Robert Ballard.

«Αλλά οι άνθρωποι ήταν τόσο συγκεντρωμένοι στον θρύλο του Τιτανικού που ποτέ δεν συνέδεσαν τα δύο γεγονότα, αδιαφορώντας δηλαδή για την αιτία που κάποιος βρέθηκε εκεί τότε»

 • Όταν βρέθηκε το ναυάγιο, επιβεβαίωσε τις αναφορές που έλεγαν ότι το πλοίο είχε κοπεί στα δύο. Αυτό ήταν ένα θέμα μεγάλης διαμάχης όλα τα χρόνια που είχαν περάσει.

Υπήρχαν τουλάχιστον 15 αυτόπτες μάρτυρες που ορκίστηκαν πως είδαν τον Τιτανικό να σπάει στα δύο, πριν βυθιστεί ολοσχερώς κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ωστόσο η μαρτυρία τους αγνοήθηκε, η επίσημη αναφορά των Η.Π.Α. έλεγε ότι το πλοίο βυθίστηκε άθικτο, κι έτσι καταγράφηκε και στο άρθρο της New York Daily News. Το πώς βυθίστηκε ο Τιτανικός αμφισβητήθηκε για 73 χρόνια, μέχρι που τελικά βρέθηκε στον βυθό του ωκεανού, σπασμένο στα δύο

 • Το ναυάγιο μπορεί να διαβρωθεί οριστικά μέχρι το 2030

Ο καθηγητής Robert Ballard, καθηγητής ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ, επισημαίνει σχετικά με το ναυάγιο του Τιτανικού ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πως ολόκληρο το ναυάγιο θα μπορούσε να εξαφανιστεί μέχρι το 2030, χάρη στα βακτήρια που θα το καταβροχθίσουν.

 • Ενώ πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι ο «Τιτανικός» ήταν αβύθιστος, δεν συμφωνούσαν φυσικά κι όλοι. Ένας επιβάτης, ο Charles Melville Hays, προέβλεψε μια «τρομερή καταστροφή». Χάθηκε στα παγωμένα νερά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του στην Εγκυκλοπαίδεια «Titanica», ο Hays ήταν πρόεδρος των Grand Trunk & Grand Trunk Pacific Railway Companies, που αργότερα θα γινόταν ο Καναδικός Εθνικός Σιδηρόδρομος, και έτσι ήταν γνώστης των τεχνολογικών εξελίξεων στις μεταφορές.

Ο επιζών συνταγματάρχης Archibald Gracie ενημερώθηκε για τον Hays που σκεφτόταν αν ήταν σοφό να συνεχίσουν να ναυπηγούνται μεγαλύτερα και ταχύτερα πλοία, σύμφωνα με ένα ανατυπωμένο άρθρο από την Toronto Daily Star που αναδημοσιεύτηκε στην Εγκυκλοπαίδεια «Titanica».

Ο Hays είχε πει ότι

“οι White Star, οι Cunard και οι HamburgAmerican Lines αφιερώνουν την προσοχή και την εφευρετικότητά τους για να συναγωνιστούν μεταξύ τους για να επιτύχουν την υπεροχή στα πολυτελή πλοία και να κάνουν ρεκόρ ταχύτητας. Θα έρθει σύντομα η στιγμή που αυτό θα ελεγχθεί από κάποια φρικτή καταστροφή»

 • Σύμφωνα με τηνEncyclopedia Titanica, μόλις τέσσερις γυναίκες της πρώτης θέσης έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο.

Και η μία από αυτές ήταν η Ann Elizabeth Isham που χάθηκε γιατί αρνήθηκε να αφήσει πίσω το σκυλί της. Ενώ είχε μπει σε μια λέμβο, όταν κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να πάρει μαζί της το Γερμανικό μολοσσό της, ξαναβγήκε από αυτήν μένοντας δίπλα του. Φημολογείται πως μια γυναίκα που βρέθηκε στο νερό με τα χέρια της τυλιγμένα γύρω από το μεγάλο σκυλί της ήταν εκείνη, αλλά δεν ήταν δυνατή η εξακρίβωση.

 

 

 • Από τους 1.500 ανθρώπους που χάθηκαν, βρέθηκαν μόνο 300 σώματα. Το ένα μάλιστα ονομάστηκε «Άγνωστο Παιδί» (Unknown Child) και ταυτοποιήθηκε σχεδόν 100 χρόνια μετά.

Νομίσματα, παιχνίδια και λουλούδια διακοσμούν την ταφόπλακα του Sidney Leslie Goodwin, ενός 19 μηνών αγοριού από την Αγγλία, που πέθανε κατά τη βύθιση του RMS Titanic.

Το σώμα ενός παιδιού ανασύρθηκε από το νερό πέντε ημέρες μετά την πτώση του Τιτανικού. Οι διασώστες συγκινήθηκαν τόσο πολύ από το αγοράκι, που το έθαψαν σε έναν τάφο στη Νέα Σκωτία, μνημονεύοντας τα 53 παιδιά που πέθαναν. Το πτώμα αναγνωρίστηκε λανθασμένα τρεις φορές πριν αναγνωριστεί τελικά ως Sidney Goodwin, όταν τα παπούτσια του έγιναν δωρεά σε ένα μουσείο και υποβλήθηκαν σε τεστ DNA, ανέφερε το Toronto Star.

Ο τάφος του Goodwin, που σημειώνεται στην πλάκα του μνήματος ως “Άγνωστο Παιδί”, έχει παραμείνει ανέγγιχτος. Η οικογένειά του δήλωσε:

“Η ταφόπλακα του άγνωστου παιδιού αντιπροσωπεύει όλα τα παιδιά που χάθηκαν στον Τιτανικό και εμείς το αφήσαμε έτσι”,

ανέφερε το Live Science.

 • Η τελευταία επιζών εκείνου του ναυαγίου έφυγε από τη ζωή το 2009, ήταν μόλις 2 μηνών όταν το πλοίο βυθίστηκε.

Η Millvina Dean ήταν μόλις 2 μηνών όταν τοποθετήθηκε σε έναν σάκο που μπήκε σε μία από τις λέμβους. Ήταν η τελευταία επιζών του Τιτανικού και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών το 2009.

 • Μία από τις πιο δημοφιλείς γυναίκες που επιβίωσαν του ναυαγίου, ήταν η «αβύθιστη» Molly Brown. Αργότερα είχε βάλει και υποψηφιότητα για γερουσιαστής στις Η.Π.Α.

 

Μετά τη βύθιση του Τιτανικού, η Molly Brown έγινε μια ολοκληρωτική ακτιβίστρια, σύμφωνα με το «Biography». Υπήρξε ένθερμη υποστηρικτής του κινήματος των Σουφραζέτων, εργάστηκε με τον Ερυθρό Σταυρό κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ έθεσε και υποψηφιότητα για τη Γερουσία, αν και δεν κέρδισε.

 

 

 • Από τους περίπου 700 επιζώντες, μόνο ένας ήταν Γιαπωνέζος. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του, αντιμετώπισε κοροϊδία και τελικά εξοστρακισμό γιατί δεν βυθίστηκε με το πλοίο!

 

Ο Masabumi Hosono αρχικά αποκαλούνταν το «Τυχερό Γιαπωνέζικο αγόρι» από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά σύντομα χαρακτηρίστηκε δειλός επειδή μπήκε σε μια σωσίβια λέμβο, την οποία πολλοί την θεωρούσαν ότι προορίζονταν μόνο για γυναίκες και παιδιά, ανέφερε το AV Club. Στην πατρίδα του τον αποκαλούσαν άτιμο και κατηγορήθηκε ότι ντύθηκε γυναίκα για να αποκτήσει πρόσβαση σε μία λέμβο (δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό).

Μετά την κυκλοφορία του «Τιτανικού» το 1997, η οικογένεια του Hosono δημοσίευσε ένα γράμμα που είχε γράψει στη σύζυγό του, περιγράφοντας τη βύθιση του πλοίου — εξηγώντας ότι ήταν έτοιμος να πεθάνει, μέχρι που ένα μέλος του πληρώματος φώναξε να μπουν δύο ακόμη άτομα και πήδηξε μαζί με άλλον έναν άντρα.

 

 • Μια άσκηση επιβίβασης σε ναυαγοσωστική λέμβο, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο χρειαζόταν, η οποία θα γινόταν την ημέρα της βύθισης, ακυρώθηκε από τον καπετάνιο του πλοίου.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός επιζώντος, ήταν εντελώς ασυνήθιστο να περάσει μια Κυριακή χωρίς άσκηση σωσίβιας λέμβου, ανέφερε το Toronto Star. Η 14η Απριλίου 1912 ήταν η τελευταία Κυριακή που θα έβλεπε ποτέ ο Τιτανικός, καθώς και η ημέρα της βύθισης (ουσιαστικά ο Τιτανικός βυθίστηκε στις 15 Απριλίου στις 2 π. μ.).

Δεν είναι σαφές γιατί η άσκηση δεν έγινε ποτέ.

 • Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, ένα πλοίο εντόπισε το παγόβουνο με μια λωρίδα κόκκινης μπογιάς στην πλευρά του, αμέσως μετά το χτύπημα. Αυτό πιστεύεται ότι είναι το παγόβουνο που βύθισε το πλοίο. 

Το παγόβουνο που πιστεύεται ότι βύθισε τον Τιτανικό. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 15 Απριλίου 1912, το πρωί μετά τη συντριβή του Τιτανικού, από ένα πλοίο που ονομάζεται SS Prinz Adalbert.Ο φωτογράφος δεν είχε καν ακούσει για τη βύθιση του Τιτανικού, απλώς παρατήρησε ότι φαινόταν να δείχνει σημάδια σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης μιας λωρίδας κόκκινης μπογιάς, σύμφωνα με το Wired ·        

 

 

 • Το προφίλ του πλοίου, το οποίο διαθέτει τέσσερις καπνοδόχους, το καθιστά ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πλοία στην ιστορία. Αλλά η τέταρτη καπνοδόχος δεν εξυπηρετούσε κανένα σκοπό, πέρα ​​από την αισθητική.

Ο Τιτανικός είχε τέσσερις καπνοδόχους (ή χοάνες), αλλά μόνο από τρεις έφευγε ο καπνός από τις μηχανές. Μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία πώς δεν βγαίνει καπνός από το τέταρτο.

 • Λίγοι “τυχεροί” αγόρασαν εισιτήρια αλλά δεν επιβιβάστηκαν ποτέ στο πλοίο, όπως ο Milton Hershey, ο J.P. Morgan και ο Guglielmo Marconi

Μέρες μετά τη συντριβή του πλοίου, οι εφημερίδες άρχισαν να συντάσσουν λίστες με ανθρώπους που είχαν αγοράσει εισιτήρια αλλά δεν επιβιβάστηκαν ποτέ στον Τιτανικό – τους αποκαλούσαν «Just Missed It Club» (Το κλαμπ αυτών που το έχασαν). Εκείνοι που διέφυγαν πιθανά το μοιραίο, ήταν ο Milton Hershey, ο οποίος αποφάσισε να φύγει νωρίτερα με άλλο πλοίο, ο πολύ γνωστός σήμερα J. Pierpont Morgan (ιδρυτής της General Electric και της US Steel, όσο φυσικά και της ομώνυμης τράπεζας J.P. Morgan), που αποφάσισε να μείνει σε ένα γαλλικό σπα, καθώς και τον περίφημο εφευρέτη Guglielmo Marconi, ο οποίος επίσης έφυγε νωρίτερα με πλοίο.

 

 • Για το πλοίο αναφέρθηκε ότι μετέφερε 15.000 μπουκάλια μπίρα, 1.000 μπουκάλια κρασί, 850 μπουκάλια λικέρ και 8.000 πούρα.

Κι επιπλέον από όλο αυτό το αλκοόλ και τον καπνό, υπήρχαν 75.000 κιλά φρέσκου κρέατος, 7,500 κιλά μπέικον, 36.000 πορτοκάλια, 1.000 καρβέλια ψωμί, and 40,000 φρέσκα αβγά, σύμφωνα με το Titanic Facts.

 • Ο πλοίαρχος Edward Smith βυθίστηκε μαζί με το πλοίο, αν και δεν είναι γνωστές οι τελευταίες του στιγμές.

Ο Smith, ο οποίος ετοιμαζόταν να αποσυρθεί μετά το τελευταίο του ταξίδι στον Τιτανικό, ήταν καπετάνιος για 40 χρόνια. Δυστυχώς, δεν θα έπαιρνε ποτέ σύνταξη, καθώς πέθανε σε αυτό το ταξίδι. Όπως σημειώνει το «History», κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι συνέβη στον Smith, αλλά υπάρχουν πολλές φήμες σχετικά με τον θάνατό του.«Ο Captain Smith είχε τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς θανάτους, από ηρωικούς έως άδοξους», έγραψε ο Wyn Craig Wade στο «The Titanic: End of a Dream». Κάποιοι είπαν ότι πήδηξε από το πλοίο με ένα μωρό, παρασύρθηκε από ένα κύμα ή ακόμη και αυτοπυροβολήθηκε (αν και αυτή η θεωρία είναι ευρέως απαξιωμένη από τους ιστορικούς).Yπήρξαν και άνθρωποι που ισχυρίστηκαν ότι επέζησε και ότι τον είχαν δει, αλλά αυτές οι θεάσεις (και φήμες ταυτόχρονα) μειώθηκαν κατά πολύ και σχετικά γρήγορα.

 

 • Στο ναυάγιο του Τιτανικού υπήρξαν και 4 Έλληνες

Οι Ελληνες που μπάρκαραν με τον «Τιτανικό» είχαν καταγωγή από το μικρό χωριό Άγιος Σώστης του δήμου Οιχαλίας, στη Μεσσηνία.

Επρόκειτο για τους Παναγιώτη Λυμπερόπουλο, Απόστολο Χρονόπουλο, Δημήτρη Χρονόπουλο και Βασίλειο Καταβέλη. Η τραγική ειρωνεία της μοίρας είναι ότι τόσο ο Λυμπερόπουλος όσο και ο Καταβέλης άλλαξαν τα εισιτήριά τους για να μπορέσουν να ταξιδέψουν μαζί με τους δύο αδελφούς Χρονόπουλους.

Στο ορεινό χωριό του Αγίου Σώστη στη Μεσσηνία, υπάρχει ένα μικρό μνημείο για τους τέσσερις άντρες-θύματα του «Τιτανικού».

 

Δεξιά κι αριστερά στα χρονικά του ναυαγίου, υπάρχουν κι άλλα περίεργα γεγονότα ή κάποια που υπό άλλες συνθήκες δε θα ασχολούμαστε ποτέ.

Όμως ο μύθος είναι μύθος…

 

1