Σπουδαία δείγματα αρχιτεκτονικής συστήνονται στους Αθηναίους πολίτες. 

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απρίλη σχεδόν 100 κτήρια ανοίγουν την πόρτα τους σε επισκέπτες που επιθυμούν να ξεναγηθούν στους χώρους αυτούς και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική τους. Κτήρια ιδιωτικά και δημόσια, μουσεία και θέατρα, ιστορικοί χώροι αλλά και σύγχρονοι των προαστίων και του κέντρου, αποτελούν μερικά από τα μέρη που περιλαμβάνει το πρόγραμμα ξενάγησης. Η είσοδος για τους ενδιαφερόμενους είναι δωρεάν, ενώ δε χρειάζεται να πραγματοποιηθεί κράτηση εκ των προτέρων.

Εσωτερικό Εθνικής Ασφαλιστικής │Φωτογραφία από το OpenHouseAthens.gr

Open House

To Open House είναι ένας διεθνής θεσμός με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η αρχή έγινε στο Λονδίνο το 1992 και εκ τότε διαδόθηκε σε πολλές πόλεις. Στην χώρα μας έφθασε πρώτη φορά το 2012, με την Θεσσαλονίκη να αποτελεί την πρώτη ελληνική πόλη που φιλοξένησε την εκδήλωση. Δύο χρόνια αργότερα, έλαβε χώρα το πρώτο Open House Athens στην πρωτεύουσα. Εκ τότε, κάθε άνοιξη στην Αθήνα είναι αφιερωμένη στο θεσμό. Για ένα διήμερο, η πόλη μετατρέπεται σε ένα μεγάλο μουσείο, με κύρια εκθέματα τα ίδια τα κτήρια και την αρχιτεκτονική τους.

Διαδικασία συμμετοχής

Βίλα Καζούλη │Φωτογραφία από το OpenHouseAthens.gr
  • Επισκέπτοντας την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.openhouseathens.gr/buildings/open-tours-2019/, μπορείτε να βρείτε  τον πλήρη κατάλογο με τα διακεκριμένα κτήρια και τις απαραίτητες πληροφορίες, όπως το είδος του κτηρίου, το ωράριο επίσκεψης και τη διεύθυνση του.
  • Επιλέγετε το χώρο που κέντρισε το ενδιαφέρον σας και το επισκέπτεστε κατά τις ημέρες και ώρες που αναγράφονται.
  • Μιας και η είσοδος σε αυτά είναι δωρεάν, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ώρα προσέλευσης στο σημείο.
  •  Επειδή οι ξεναγήσεις σταματούν μετά το πέρας του ωραρίου, καλό θα ήταν να βρίσκεστε εγκαίρως στο κτήριο της αρεσκείας σας. Ο κάθε χώρος ενδέχεται να έχει ειδικές απαιτήσεις, όπως να απαγορεύεται η λήψη φωτογραφιών ή είσοδος με τα παπούτσια. Οι επισκέπτες είναι υποχρεωμένοι να τις τηρούν και να τις σέβονται, προκειμένου να εισέλθουν σε αυτόν.

Open Portfolio

Στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης, είναι δυνατόν να βρείτε μερικές από τις παράλληλες δράσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τον Απρίλιο. Μία εξ αυτών είναι το Open Portfolio”. Αφορά έναν διαγωνισμό υποβολής portfolio, με βραβείο μια πλήρη υποτροφία Μεταπτυχιακών σπουδών στη Σχολή Βακαλό. Ισχύει για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και καλύπτει το κόστος των διδάκτρων, αξίας 8.000 €.

Φωτογραφία από το OpenHouseAthens.gr

 

Οι εργασίες θα πρέπει να προβάλλουν τις ιδιαιτερότητες και τις ικανότητες του εκάστοτε δημιουργού σε ένα ή παραπάνω από τους ακόλουθους τομείς: Aρχιτεκτονική, Interior Design, Hotel Design, Product Design, Spatial Design, Aρχιτεκτονική Tοπίου, Aρχιτεκτονικός Φωτισμός, Σκηνογραφία & Ενδυματολογία. Το σύνολο των έργων αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της αξιολόγησης, ενώ το 30% αποτελεί η συμμετοχή στο Open Design Workshop που θα πραγματοποιηθεί δωρεάν στις 13 και 14 Απριλίου 2019.

 

 

 

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση έως 8 Απριλίου 2019. Για αναλυτικότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο.

0