Σαν μια στοίβα από μπομπίνες φιλμ θα μοιάζει το κτίριο που θα στεγάζει τα κεντρικά του τηλεοπτικού καναλιού Klan TV στα Τίρανα της Αλβανίας, καθώς το πορτογαλικό στούντιο αρχιτεκτονικής και ντιζάιν OODA ήταν ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού για τον σχεδιασμό του.

 

 

 

 

 

 

Το κτίριο του τηλεοπτικού καναλιού Klan TV στα Τίρανα θα βρίσκεται σε οικόπεδο, δίπλα στον αυτοκινητόδρομο και σε μια περιοχή που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Η πρόταση για το αρχιτεκτόνημα που θα μοιάζει με στοίβα από μπομπίνες φιλμ θέλει να είναι νέο τοπόσημο αναφοράς στην πρωτεύουσα της Αλβανίας και αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου.

Τα σαν δίσκοι μέρη είναι στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, με κάθε όροφο να είναι μετατοπισμένος ελαφρά από τον πυρήνα του κτηρίου.

Η μετατόπιση του κάθε επιπέδου δημιουργεί μεταξύ τους μια σειρά από υπαίθριους χώρους που ακολουθούν την περίμετρο του αποκάτω επιπέδου.

Στο εσωτερικό, ξεδιπλώνονται νέα σχήματα και οπτικές καθώς οι επισκέπτες περιδιαβαίνουν τη δομή, ενώ πανοράματα των βουνών και της πόλης καθώς και άπλετο ηλιόφως πλημμυρίζουν τους χώρους.

 

https://www.instagram.com/p/CpTFfhiMhPq/?utm_source=ig_embed&ig_rid=322dfab9-9501-4934-923e-c26f5bdb0e3a

 

https://www.instagram.com/oodaarchitecture/?utm_source=ig_embed&ig_rid=5e8319e2-c04d-48f1-9572-24fefa82a88d

 

Κάθε επίπεδο είναι τυλιγμένο με μεγάλο αριθμό υαλοπινάκων, επιτρέποντας στους χρήστες να απολαμβάνουν την εντυπωσιακή θέα. Το κτήριο είναι οργανωμένο σε οκτώ ορόφους, με πέντε προγραμματισμένες περιοχές να ξεδιπλώνονται γύρω από ένα κενό το οποίο περιλαμβάνει το λόμπι.

Το λόμπι έχει το σχήμα μιας σπηλαιώδους ευρύχωρης αίθουσας· προσθέτει ανοιχτωσιά σε όλους τους χώρους και δημιουργεί μια κυκλική κίνηση για να προτρέψει σε κοινωνική διάδραση και οπτική επικονωνία μεταξύ των διαφορετικών επιπέδων.

Σχεδιασμένο με βιώσιμη προσέγγιση, το πρότζεκτ χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια και επαναχρησιμοποίηση βρόχινου νερού για χρήση από τους ανθρώπους και πότισμα της βλάστησης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

0