Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της εφεύρεσης της φωτογραφίας (1839), η Αθήνα αποτέλεσε πόλο έλξης για τους ξένους φωτογράφους, οι οποίοι -όπως και οι Έλληνες συνάδελφοί τους στη συνέχεια- απαθανάτιζαν συστηματικά τα αρχαιολογικά μνημεία της πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Η ίδια η πόλη για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν προκαλούσε το ενδιαφέρον τους, καθώς η οικοδόμησή της βρισκόταν σε εξέλιξη και τα σημάδια από τη μακρά οθωμανική περίοδο παρέμεναν ακόμη έντονα.

Τα επόμενα χρόνια και όσο η Αθήνα αναπτυσσόταν, η πόλη φωτογραφήθηκε διεξοδικά από επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφους, καθώς προσέφερε πληθώρα θεμάτων. Οι εικόνες που θα δείτε επιλέχθηκαν από μια εκ των πλούσιων συλλογών των Φωτογραφικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη και παρουσιάζουν μια σειρά από απόψεις του κέντρου της πόλης, πλατείες, καθώς και κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας.

 

Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες αποτελούν μέρος μια ολόκληρης συλλογής φωτογραφιών της παλιάς Αθήνας, που για μερικές ακόμα μέρες θα εκτίθενται στον κρατικό αερολιμένα Αθηνών, Ελευθέριος Βενιζέλος.

Πηγή

0