Ο Πανελλήνιος Εικαστικός Διαγωνισμός του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με τίτλο  «Ανακαλύπτοντας την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης  που κατοικεί κοντά μου» ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και με πλήθος συμμετοχών.

 

Συγκινητική και εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή τόσο των μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων, όσο και των ενηλίκων. Συγκεκριμένα συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητές/τριες από σχολεία από όλη την Ελλάδα, καθώς και πλήθος κόσμου από όλες της περιοχές της χώρας.

 

Αυτό κατέστησε το έργο της Κριτικής Επιτροπής εξαιρετικά δύσκολο. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση η Επιτροπή κατέληξε στην απόφασή της, με βάση τους όρους του διαγωνισμού. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους συμμετέχοντες που διαγωνίστηκαν, αποστέλλοντας τα έργα τους.

 

 

Η Πρόεδρος της Κριτική Επιτροπής κα Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης & Ανεξάρτητη Επιμελήτρια σημειώνει μεταξύ άλλων: «Μαθητές Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και ενήλικες –επαγγελματίες εικαστικοί και μη- χωρισμένοι σε τέσσερις διακριτές ηλικιακές κατηγορίες, συμμετείχαν, αποτυπώνοντας με τη μέθοδο του κολλάζ και μικτή τεχνική, την οικεία τοπική ιστορία της περιοχής τους, φέρνοντας στο φως τους γνωστούς ή τους άγνωστους πρωταγωνιστές της, μνημονεύοντας και συνταιριάζοντας με τρόπο δημιουργικό, ευφάνταστο και συγκινητικό, οπτικοποιημένα ιστορικά και αφηγηματικά στοιχεία με τα οποία οι ίδιοι έρχονται σε επαφή καθημερινά. Με χαρά και απόλυτη σύμπνοια επιλέξαμε με τα έγκριτα μέλη της Επιτροπής –τα οποία ευχαριστώ και από εδώ θερμά- τα βραβεία, επιλέγοντας σε δύο από τις κατηγορίες να βραβεύσουμε τέσσερα, αντί για τρία έργα, κρίνοντας ότι ισοψήφισαν. Τα μηνύματα μνήμης, απτής γνώσης και εικαστικής τεκμηρίωσης που έφτασαν από όλη την Ελλάδα, εν μέσω πανδημίας, μας καθιστούν ιδιαίτερα ευτυχείς, ενώ αποτελεί μεγάλη χαρά το γεγονός ότι σύντομα θα μπορέσουμε να τα μοιραστούμε με τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του Ιδρύματος στην εξαγγελθείσα έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» το προσεχές Φθινόπωρο, στο πλαίσιο της οποίας τα 100 έργα που ξεχώρισαν στον Διαγωνισμό θα παρουσιαστούν. Με την πεποίθηση ότι δράσεις όπως αυτή μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε πως η ιστορία βρίσκεται γύρω μας και πως χρειάστηκε να ενωθούν πολλοί διαφορετικοί τοπικοί αγώνες και θυσίες, να συναντηθούν πολλές γνωστές και άγνωστες τοπικές πτυχές της, πολλά διαφορετικά σπαράγματά της, για να οδηγηθεί το Έθνος προς την Ελευθερία, ευχαριστούμε θερμότατα όλους τους συμμετέχοντες για ετούτη την πολύτιμη νοερή ιστορική περιήγηση ανά την Ελλάδα!».

 

Η  Αντιπρόεδρος του ΙΜΕ κα Σοφία Κουνενάκη –Εφραίμογλου απευθυνόμενη στους/στις νικητές/τριες αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΜΕ, σας συγχαίρω για την πρωτοτυπία και την οξυδέρκεια των έργων σας. Είναι ελπιδοφόρο να βλέπεις ότι η νέα γενιά της χώρας μας διαθέτει και ταλέντο και γνώσεις και κρατά ισχυρούς δεσμούς με τις ρίζες της και με όλα αυτά που διαμορφώνουν την εθνική μας ταυτότητα. Η επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση αποτελεί ένα ορόσημο της ιστορίας μας και η συμμετοχή σας στον Πανελλήνιο Εικαστικό Διαγωνισμό του ΙΜΕ αποτελεί μία διάκριση, αλλά και μία υπόσχεση ότι θα παραμείνετε προσηλωμένοι στους στόχους σας και ότι θα γιορτάζετε πάντα αυτή τη σημαντική επέτειο εμπνεόμενοι από τις ίδιες αρχές της Ελευθερίας, της Προόδου και του Πολιτισμού, οι οποίες χαρακτήριζαν και τους Αγωνιστές και Ήρωες της Επανάστασης.».

 

Ο Πανελλήνιος Εικαστικός Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στο πλαίσιο των προγραμματισμένων εκδηλώσεών του για τον εορτασμό της Επετείου των 200 χρόνων από την Eθνική Παλιγγενεσία.

 

 

 

 

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού, απαρτιζόταν από τους εξής:

 

Δάφνη Αγγελίδου, Ζωγράφος-Ψηφιδογράφος, Καθηγήτρια ΑΣΚΤ

 

Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος & Αθηναιογράφος

 

Μαρία Γρηγοροπούλου, Υπεύθυνη Eκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

 

Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης & Ανεξάρτητη Επιμελήτρια – Πρόεδρος Επιτροπής

 

Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Ζωγράφος, τ. Πρύτανης ΑΣΚΤ

 

Γιώργος Χουλιαράς, Γλύπτης, τ. Αντιπρύτανης ΑΣΚΤ

 

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η ημερομηνία εγκαινίων της έκθεσης με τα έργα του Διαγωνισμού και η βράβευση των νικητών, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον, όπως ευελπιστούμε, τα μουσεία παραμένουν ανοιχτά για το κοινό, τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν είτε με εικονικά/ψηφιακά μέσα, είτε με φυσική παρουσία, τηρώντας τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού: http://1821.myhistory.gr/

 

 

 

0