Στη δημοπρασία του αιώνα, πωλήθηκε έργο του Picasso για 115 εκ. δολάρια, ενώ ρεκόρ κατέγραψαν και οι πωλήσεις δύο έργων των Γάλλων ζωγράφων Claude Monet και Henri Matisse

Ο πίνακας του Pablo Picasso «La Fillette a la corbeille fleurie» (Κορίτσι με καλάθι με λουλούδια) που παρουσιάζει ένα γυμνό κορίτσι να κρατά ένα πανέρι με λουλούδια κατακυρώθηκε αντί 115 εκατ. δολαρίων στην πρώτη μεγάλη δημοπρασία που οργάνωσε ο οίκος Christie’s στη Νέα Υόρκη με έργα της τεράστιας συλλογής Ροκφέλερ.

 

Χθες επίσης, ρεκόρ καταγράφηκαν από την πώληση δύο έργων των Γάλλων ζωγράφων Claude Monet και Henri Matisse.

 

Το «κορίτσι» αγόρασαν απευθείας από τον Ισπανό καλλιτέχνη η Αμερικανίδα συλλέκτρια Γερτρούδη Στάιν και ο αδελφός της Λίο, οι οποίοι τότε διέμεναν στο Παρίσι. Το ποσό της πώλησής του είναι το έκτο υψηλότερο για πίνακα που πωλείται σε δημοπρασία, συμπεριλαμβανομένων προμηθειών και εξόδων.

 

 

Ο Picasso (1881-1973) είναι ο μόνος ζωγράφος του οποίου έργα έχουν πωληθεί σε τιμή που ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια κατά τη διάρκεια δημοπρασίας. Πλέον τέσσερις είναι οι πίνακες του ζωγράφου που έχουν πωληθεί σε τόσο υψηλό ποσό.

 

Ο πίνακας αυτός ήταν το σημαντικότερο έργο της συλλογής που ανήκε στον Ντέιβιντ Ροκφέλερ, που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 101 ετών, και στη σύζυγό του Πέγκι. Ο Ντέιβιντ ήταν εγγονός του μεγιστάνα του πετρελαίου Τζον Ροκφέλερ.

 

Περισσότερα από 1.600 αντικείμενα από την κατοικία των Ροκφέλερ βγαίνουν στο σφυρί από τον Christie’s αυτή την εβδομάδα, με στόχο επίσης η πώλησή τους να ανέλθει σε ποσό ρεκόρ για μια τέτοια συλλογή. Το σύνολο των εσόδων από τη δημοπρασία θα δοθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

 

Η συλλογή αυτή, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 600 εκατ. δολάρια, αναμένεται να ξεπεράσει εύκολα το ποσό ρεκόρ των 484 εκατ. δολαρίων στο οποίο ανήλθε το 2009 η πώληση παρόμοιας συλλογής των Yves Saint Laurent και Pierre Berge.

 

Στη χθεσινή δημοπρασία επίσης, ο πίνακας του Monet (1840-1926) «Νympheas en fleurs» πωλήθηκε 84,6 εκατ. δολάρια καταρρίπτοντας επίσης ρεκόρ. Ο πίνακας που φιλοτεχνήθηκε στο Ζιβερνί μεταξύ 1914 και 1917 ξεπέρασε το ρεκόρ που κατείχε ο πίνακας «Meule» του ίδιου ζωγράφου, που πωλήθηκε αντί 81,4 εκατ. δολαρίων τον Νοέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη.

 

Όσο για τον πίνακα «Odalisque couchee aux magnolias» του 1923 του συμπατριώτη του Matisse (1869-1954) πωλήθηκε αντί 80,7 εκατ. δολαρίων, καταγράφοντας άλλο ρεκόρ. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο πίνακας «Les coucous, tapis bleu et rose» του ίδιου καλλιτέχνη που είχε κατακυρωθεί αντί 46,4 εκατομμυρίων δολαρίων (35,9 εκατ. ευρώ) στη δημοπρασία της συλλογής των Saint Laurent και Berge.

 

 

0