Σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα υλοποιήσει για μια ακόμα χρονιά το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη στα Χανιά.

 

Η υλοποίηση των προγραμμάτων, καθώς και οι ξεναγήσεις μαθητών στους χώρους του Μουσείου θα γίνονται με αυστηρή τήρηση των κανόνων και των περιορισμών που έχει προκαλέσει η πανδημία της Covid-19 και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

 

Όπως ανακοίνωσε το Μουσείο κατά τη φετινή εκπαιδευτική περίοδο θα υλοποιηθούν τα προγράμματα:

 

«Τ’ αποτυπώματα μιας κουκίδας», για μαθητές νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ Δημοτικού: Η μικρή κουκίδα που μεταμορφώθηκε σε λαμπερό ήλιο θα ζήσει για πάντα, με τη βοήθεια ενός παζλ, ενός τυπογραφικού πιεστηρίου και των μικρών μαθητών.

 

«Μικροί δημοσιογράφοι εν δράσει», για μαθητές Β’ έως ΣΤ’ Δημοτικού: Τι ακριβώς κάνει ένας δημοσιογράφος και τι σημαίνει «έγκυρη ενημέρωση», πως τυπώνεται μία εφημερίδα και ποια είναι η μεγαλύτερη «καταστροφή» που μπορεί να συμβεί σε ένα τυπογραφείο; Στο τέλος, ως μαθητευόμενοι δημοσιογράφοι, φτιάχνουν τη δική τους εφημερίδα.

 

Για τα Γυμνάσια και Λύκεια οι εκπαιδευτικές ξεναγήσεις διαμορφώνονται σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα του κάθε σχολείου και εστιάζουν: στη μόνιμη έκθεση για την ιστορία της γραφής και των γραφικών Τεχνών, στην ιστορία, το παρόν και το μέλλον της τυπογραφίας, στη γνωριμία με το επάγγελμα του δημοσιογράφου και την έκδοση εφημερίδας, μέσα από το παράδειγμα της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα».

 

Σε όλες τις επισκέψεις οι μαθητές παρακολουθούν επιδείξεις σε αυθεντικά μηχανήματα του 19ου και 20ού αιώνα που χρησιμοποιούνταν για να τυπώνονται βιβλία, εφημερίδες, κάρτες και… προκηρύξεις και αντιλαμβάνονται τον κόπο και την ανθρώπινη ευφυΐα που υπάρχει πίσω από κάθε τυπωμένο κείμενο.

 

Στην ανακοίνωση του Μουσείου επισημαίνεται ότι φέτος οι επισκέψεις αφορούν ένα και μόνο τμήμα της σχολικής τάξης και οι μαθητές θα χωρίζονται σε μικρότερα τμήματα όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο. Στις αίθουσες θα τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις, ενώ η χρήση μάσκας για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, κατά την παραμονή τους στο μουσείο, είναι υποχρεωτική.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

0