Νίκος Παπαδόπουλος  

Κήπος σωματιδίων 

Επιμέλεια | Άννα Καφέτση 

Διάρκεια | 21.03.2024 – 30.06.2024 | Υπηρεσιακή Αυλή  

Ώρες λειτουργίας | Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 12:00 – 20:00  

Πέμπτη 13:00 – 21:00 (είσοδος ελεύθερη)  

Δευτέρα κλειστά  

Στον εναλλακτικό εκθεσιακό χώρο της Υπηρεσιακής Αυλής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του annexM, εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Μαρτίου η μεγάλη έκθεση με τίτλο Κήπος σωματιδίων του Νίκου Παπαδόπουλου σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση (διάρκεια: έως 30 Ιουνίου 2024). 

 Ο Νίκος Παπαδόπουλος (γ. 1970) σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1998-2003), από όπου έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στις Καλές Τέχνες (2010). Από το 2000 είναι μέλος της εικαστικής συλλογικότητας Ομάδα Φιλοπάππου. Έχει επίσης σπουδάσει νοσηλευτική και εργάστηκε για έντεκα χρόνια σε νοσοκομεία των Αθηνών (για εκτενή εργογραφία/εκθεσιογραφία: https://nikospapadopoulos.art/).  

 


Η έκθεση Κήπος σωματιδίων περιλαμβάνει μεγάλες γλυπτικές και εικαστικές εγκαταστάσεις, και ενότητες σχεδίων με χειροποίητο χαρτί Lokta ‒φτιαγμένο στο Νεπάλ από ένα είδος δάφνης‒, συμμετοχική περφόρμανς, ηχότοπο και προβολή βίντεο. Όλα τα έργα αποτελούν νέες παραγωγές, και οι θεματικές τους βασίζονται σε ένα πλούσιο αρχειακό και βιωματικό υλικό (φωτογραφίες και βίντεο, σημειωματάρια, καταγραφές μαθημάτων, προσωπικές ξεναγήσεις σε πειράματα και συνεντεύξεις με επιστήμονες από όλο τον κόσμο) που συνέλεξε ο καλλιτέχνης το 2015 κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού residency στο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών και σωματιδιακής φυσικής CERN της Γενεύης, ύστερα από βράβευση σε σχετική πρόσκληση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. 

Η μεταφορά στον τίτλο της έκθεσης της έννοιας του Κήπου, που βρίσκεται πάντα στον πυρήνα της διαπολιτισμικής και βοτανολογικής έρευνας του ξεχωριστού αυτού δημιουργού/flâneur, καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην τέχνη και τις φυσικές επιστήμες, πυροδοτώντας τη δημιουργική φαντασία και τον ποιητικό στοχασμό αλλά και υβριδικές συνομιλίες ανάμεσα σε διαφορετικές κοινότητες. Ο Κήπος σωματιδίων του Νίκου Παπαδόπουλου, σαν άλλος μακρινός απόγονος του βοτανικού κήπου της αναγέννησης, μεταφέρει, μεταφράζει, νοηματοδοτεί αλλιώς την ξένη, απροσπέλαστη στον κοινό νου, φύση του Big Bang του Σύμπαντος και του μεγάλου Επιταχυντή.  

 

Χορηγός 

Μπαλλιάν Τεχνική 

ίκος Παπαδόπουλος 

 

Διάρκεια | 21.03.2024 – 30.06.2024 | Υπηρεσιακή Αυλή  

Η είσοδος στην έκθεση γίνεται μόνο από την οδό Κόκκαλη 

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας   

Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 12:00 – 20:00  

Πέμπτη 13:00 – 21:00  

Δευτέρα κλειστά  

 

 

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή  

στις 25.03, από τις 2 έως τις 7.05 και στις 24.06 

 

Τα εισιτήρια πωλούνται ηλεκτρονικά ή στα κεντρικά ταμεία του Μεγάρου.  

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών προτείνεται η ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων.  

 

Τιμές εισιτηρίων 

5 € • 3 € (μαθητές 6 ετών και άνω, φοιτητές ΑΕΙ, ΤΕΙ ή ισότιμων σχολών, 65+, άνεργοι με την επίδειξη κάρτας ΟΑΕΔ, πολύτεκνοι)  

Πέμπτη | ελεύθερη είσοδος για το κοινό  

Ειδικές κατηγορίες κοινού | ελεύθερη είσοδος όλες τις ημέρες  

 

Πληροφορίες 

http://www.megaron.gr  

https://www.facebook.com/megaron.gr   

https://www.instagram.com/megaron_athens/  

https://www.youtube.com/user/AthensConcertHall 

https://twitter.com/MegaronAthens  

0