Ένας χορός μπορεί να γίνει η αφορμή για το πλησιάσμα δυο ψυχών; Το στροβίλισμα σε απαλούς ρυθμούς ενός αργεντίνικου τανγκό πόσο μπορεί να φέρει την αναστάτωση στη καρδιά μιας έφηβης κοπέλας;

Η Βούλα Σταμπέλου στο πρώτο της βιβλίο παραθέτει τα συναισθήματα και τους φόβους μιας κοπέλας που περνά από την εφηβεία στην ενηλικίωση, από την άγνοια για τη ζωή στη σκληρή της πλευρά και τις συμβάσεις που τη συνοδεύουν.

Όλη μου η ζωή βασίστηκε σ’ ένα σενάριο μιας καλά οργανωμένης ανευθυνότητας. Η ευθύνη θέλει πόδια να πατούν στη γη κι εγώ αποδείκνυα κάθε μέρα στον εαυτό μου ότι δεν είχα.

Οι μέρες χαράς και ξεγνοιασιάς παίρνουν τέλος όταν ο θάνατος μπαίνει και παίρνει τον αγαπημένο της πατέρα. Ο κόσμος μιας έφηβης, αδύναμης ακόμα ύπαρξης γκρεμίζεται μεμιάς. Το βαρύ πέπλο του θανάτου παραμένει στο σπίτι χρόνια μετά, κληροδοτώντας στο κορίτσι έναν αδιόρατο φόβο. Έναν φόβο να ζήσει.

Τα καταραμένα εκείνα Χριστούγεννα. Τα λαμπάκια έσβησαν. Τα στολίδια έγιναν μεμιάς μουντά. Κι ο Χάρος μπήκε μεταμφιεσμένος στα κόκκινα μέσα από την καμινάδα του σπιτιού μας…Έτσι, γιατί γούσταρε να μας ξεγελάσει…κλέβοντάς μου ό,τι αγαπούσα περισσότερο στον κόσμο. Παραμονή Χριστουγέννων. Λίγο πριν από τις εννιά το βράδυ…

 

Όμως η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις, εκεί που σου δίνει μαύρες εικόνες έρχεται ανεπαίσθητα να τις χρωματίσει με τα πιο πορφυρά χρώματα, κάποιες φορές κι ανεξίτηλα. Κι είναι ο έρωτας που δημιουργεί το τρέμουλο που αναταράζει την καθημερινότητά σου, έναν παλμό για να σε οδηγήσει σε άγνωστα μονοπάτια.

Λες κι ο Θεός πήρε στη χούφτα του δυο γουλιές θάλασσας για να τα βάψει

Η γνωριμία της Όλγας με το Δημήτρη αποτυπώνεται στην κα Σταμπέλου με γλαφυρότητα παίρνοντας καρμικές διαστάσεις. Ο ενδεμυχής όμως φόβος της μαζί με το υφάδι της ζωής που πλέκεται και διαπλέκεται με βαριές “σταυροβελονιές” την οδηγούν σε άλλα μέρη και σε ένα γάμο που ήρθε απρόοπτα και χωρίς καν να τον βιώσει. Η ζωή της σε ένα αδιέξοδο που μόνη της δημιούργησε σαν να ήταν θεατής της ύπαρξής της. Πως  θα μπορέσει να αλλάξει η ηρωίδα μας  τους φραγμούς που η ίδια έθεσε στη  ζωή της;

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια με τα ονόματα των πρωταγωνιστών. Ο κάθε ήρωας αφηγείται από την δικη του οπτική την ζωή του δίπλα στην Όλγα. Όλα δείχνουν να κινούνται σε μια ομαλή ροή  ή μήπως όχι; Τι θα συμβεί όταν η Όλγα κατανικήσει τους φόβους της και τις συμβάσεις της ζωής;  Η επανάσταση στα θέλω των άλλων είναι αρκετή για να κερδίσει την ευτυχία; Ή μήπως τα σύννεφα  του θανάτου θα σκιάσουν ξανά τη ζωή της;

Έτοιμη να τον συναντήσω, για να χορέψουμε ξανά αντάμα, πάνω στα άγρια κύματα της θάλασσας…

Μια νουβέλλα που θα κερδίσει με τις πρώτες σελίδες της τους λάτρεις του συγκεκριμένου είδους λογοτεχνίας. Το πρώτο βιβλίο της κα Βούλας Σταμπέλου δείχνει καλά σημάδια για το συγγραφικό της μέλλον. Η αθωότητα της Όλγας περιγράφεται με τα πιο φωτεινά χρώματα και το μόνο σίγουρο είναι ότι η Όλγα ως χαρακτήρας θα συγκινήσει τον αναγνώστη.  Αν θα σταθώ επικριτικά σε κάποιο σημείο είναι το επιτηδευμένο φινάλε που ακολουθεί κι αυτό τις συμβάσεις της ζωής της ηρωίδας. Στη συγγραφή πρέπει να γίνεται η υπέρβαση. Όπως ο  χορός  δαμάζει τις ψυχές μας δαμάζει και  το πνεύμα κι όλη μας την ύπαρξη!

Το τανγκό δεν είναι απλά ένας χορός, θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας αλλιώτικος τρόπος επικοινωνίας ανάμεσα σ’ έναν άντρα και μια γυναίκα, απαλλαγμένος από λέξεις.

 

 

1