Παρίσι, καλοκαίρι του 1900. Ο πιο παρεξηγημένος ποιητής του 19ου αιώνα, ο Όσκαρ Ουάιλντ, περιφέρεται στο Παρίσι μόνος και αδέκαρος…

Εδώ εμφανίζεται η πένα του ταλαντούχου συγγραφέα Σάντι Νικολαρέα.

“Oscar Wilde – Οι τελευταίες Ημέρες στο Παρίσι & Dorian Grey – Η ιστορία που δεν ειπώθηκε ποτέ” ο τίτλος του βιβλίου!

Εδώ, ο Σάντι μας ταξιδεύει στην πόλη του φωτός εκεί όπου θα γνωρίσουμε καλύτερα τον ποιητή και τον νάρκισσο ήρωά του, τον Ντόριαν Γκρέι.

Στη συνέχεια με τα μάτια των ηρώων μας θα ζήσουμε και την οδύνη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στα χαρακώματα των πεδίων των μαχών.

Λίγη από αυτή τη μαγεία εκείνης της εποχής γευτήκαμε την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου στην παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα και πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο – πολυχώρο Books Plus Art & Coffee.

Ο συγγραφέας Σάντι Νικολαρέας μιλάει για το βιβλίο του

Το συγγραφέα προλόγισε η εκδότρια Μαρία Καρβέλα.

Τη σκυτάλη της παρουσίασης ανέλαβε ο Δημοσθένης Δαββέτας, Καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης καθώς και Συγγραφέας και Εικαστικός. Μίλησε επίσης ο Γιώργος Τσούκαλης, Ιδιωτικός Ερευνητής και Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco Πειραιώς & Νήσων. Την παράσταση έκλεψε ο Δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος με το μοναδικό του χιούμορ.

Ο συγγραφέας ξεκίνησε το λόγο του αναφερόμενος στα λόγια του γνωστού εικαστικού Γιάννη Τσαρούχη για την τέχνη, που τον γνώριζε προσωπικά: “Σάντι μου θες να τα μαθαίνεις όλα γρήγορα… να ξέρεις αν η τέχνη σε κάνει να ξεχάσεις το θάνατο είναι καλή τέχνη!”

Συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η τέχνη είναι υπερβολή ενώ η καθημερινότητα είναι βαρετή… Οι καλλιτέχνες – συγγραφείς πρέπει να κάνουν την ίδια τη ζωή τους τέχνη αλλιώς δεν θα τους διαβάζει κανείς!”

Το βιβλίο είναι γραμμένο με αριστοτεχνικό τρόπο και με ταυτόχρονη ρεαλιστική απόδοση των χαρακτήρων τόσο στις έντονες σεξουαλικές σκηνές των 24 σελίδων όσο και στην περιγραφή των ακροτήτων του πολέμου.

Το εύρημα του συγγραφέα ότι “μπερδεύονται” οι φιγούρες του Όσκαρ Ουάιλντ με τον Ντόριαν Γκρέι σε φανταστικό και πραγματικό επίπεδο μας μεταφέρει σε μια απίστευτα ατμοσφαιρική διάσταση.

Ο Σάντι Νικολαρέας έκλεισε το λόγο του ευχαριστώντας όλους που παραβρέθηκαν κοντά του εκδηλώνοντας φανερά την αγάπη του: “Είστε ο κήπος που φροντίζω αλλά ποτέ δεν κόβω!”

Η ταλαντούχα ηθοποιός Κατερίνα Γκατζόγια μας άγγιξε βαθειά στο συναισθηματικά με την “ζωντανή” ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο ενώ η Έλενα Ινέζ Βενιέρη μας ταξίδεψε μουσικά με την κιθάρα της στα “βιώματα” του περασμένου αιώνα.

Πολλοί οι λάτρεις του βιβλίου και περισσότερο οι θαυμαστές και φίλοι του Σάντι όπου ήταν παρόντες. Ανάμεσά τους η συγγραφέας και δημοσιογράφος Μαίρη Γκαζιάνη, η συγγραφέας και διανοήτρια Παναγιώτα Μπλέτα, η εικαστικός και αγιογράφος Λίλα Δίδου και η συγγραφέας Έλσα Φαραζή.

Ο Σάντι Νικολαρέας με το Δημοσιογράφο Χρίστο Φρούσιο

 

Η Ηθοποιός Κατερίνα Γκαζόγια με το Χρίστο Φρούσιο

 

Η Συγγραφέας Παναγιώτα Μπλέτα με το Χρίστο Φρούσιο

Η Συγγραφέας Παναγιώτα Μπλέτα με την Ηθοποιό Κατερίνα Γκαζόγια

Η Αγιογράφος Λίλα Δίδου με το Χρίστο Φρούσιο

 

2