Το βιβλίο της Jokha Alharthi “Celestial Bodies”, που κέρδισε το βραβείο Man Booker International θα εκδοθεί μέσα στο 2020 από τις εκδόσεις Gutenberg , σε μετάφραση Ελένης Καπετανάκη.   

 

 

Ο εκδότης Κ. Δαρδανός σημειώνει

“To Celestial Bodies της Jokha Alharthi δεν είναι απλώς το πρώτο αραβικό μυθιστόρημα που τιμήθηκε με το βραβείο Man Booker International. Ούτε είναι μονάχα ένα παράθυρο που μας επιτρέπει την πρόσβαση σ’ έναν καινούργιο, εξωτικό κόσμο όπως η κοινωνία μιας χώρας σαν το Ομάν, απ’ όπου κατάγεται η συγγραφέας και στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία της.

 

Το Celestial Bodies είναι ένα φιλόδοξο μυθιστόρημα με υποδειγματική ανάπτυξη και άρτια δομημένους χαρακτήρες, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα σημαντικά μυθιστορήματα του δυτικού κόσμου. Μέσα από τις περιπέτειες τριών γενεών μιας οικογένειας του Ομάν, η Jokha Alharthi μας έδωσε ένα βιβλίο, το οποίο σύμφωνα με τα λόγια της προέδρου της επιτροπής και ιστορικού Bettany Hughes: «Ξεκινάει ως οικογενειακό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται σ’ έναν συναρπαστικό κόσμο, όμως λόγω των πολλαπλών επιπέδων του –της φιλοσοφικής, της ψυχολογικής και της ποιητικής του διάστασης– πολύ γρήγορα αισθανόμαστε να μας παρασέρνει η γραφή του μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ήρωες».

 

Είναι ένα βιβλίο που ενθουσίασε τα μέλη της επιτροπής αφού «αποφεύγει όλα τα στερεότυπα που θα περίμενε κανείς ως προς τα ζητήματα του φύλου, της φυλής, των κοινωνικών διακρίσεων και της δουλείας. Σε όλο το βιβλίο κρύβονται εκπλήξεις. Πραγματικά το λατρέψαμε».

 

Είμαστε πολύ χαρούμενοι λοιπόν που το υπέροχο αυτό βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις μας, διευρύνοντας κι άλλο τα όρια της σειράς Aldina! Το Celestial Bodies θα εκδοθεί μέσα στο 2020, σε μετάφραση Ελένης Καπετανάκη”.

 

 

 

0