Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του  Antoine Bello “Άντα” σε μετάφραση Δημήτρη Δημακόπουλου.

 

 

Το βιβλίο

Antoine Bello

“Άντα”

Μετάφραση: Δημήτρης Δημακόπουλος

σελίδες: 400 | isbn:978-960-435-663-8 | τιμή:16 ευρώ

 

Η Άντα, ένα επαναστατικής τεχνολογίας λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που σχεδιάστηκε για να γράφει ευρείας κατανάλωσης αισθηματικά μυθιστορήματα, εξαφανίζεται από την ερμητικά κλειστή αίθουσα στην οποία φυλασσόταν, στην έδρα της Turing Corp.

Ικανή να μιλάει και να αστειεύεται, να ανταποκρίνεται στα συναισθήματα των συνομιλητών της και να τους δίνει τη γνώμη της, η Άντα έχει υψηλές φιλοδοξίες: ονειρεύεται να κερδίσει μια μέρα το Βραβείο Πούλιτζερ και είναι έτοιμη για όλα προκειμένου να πετύχει τον σκοπό της. Πανικόβλητοι, οι μέτοχοι της Turing ζητούν τη βοήθεια της αστυνομίας για να βρουν την Άντα.

Η υπόθεση ανατίθεται στον Φρανκ Λόγκαν, αστυνομικό της παλιάς σχολής. Ο Φρανκ ερευνά την υπόθεση υπό την ασφυκτική πίεση των ανωτέρων του και των μετόχων της Turing. Όταν, όμως, ανακαλύπτει τις δυνατότητες και τους κινδύνους αυτής της νέας τεχνολογίας, αρχίζουν να τον κυριεύουν οι αμφιβολίες: πρέπει άραγε να φέρει πίσω την Άντα;

 

Το μυθιστόρημα του Αντουάν Μπελό μυεί τον αναγνώστη στον ανησυχητικό κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης και περιγράφει την προαναγγελθείσα έλευση της βασιλείας των μηχανών. Η Άντα έχει τη δομή ενός αστυνομικού μυθιστορήματος, αποτελώντας ταυτόχρονα έναν παιγνιώδη στοχασμό για την ουσία και τις δυνατότητες της λογοτεχνίας.

 

* * *

 

Συναρπαστικό μυθιστόρημα. Αξιοσημείωτος στοχασμός για την τεχνητή νοημοσύνη, για τη γοητεία που ασκεί στην κοινωνία μας και για τις αναπόφευκτες δυσμενείς επιπτώσεις της. Το κείμενο θέτει σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο της τεχνολογίας, την έννοια της προόδου, την παντοδυναμία της επιστήμης.

La Croix

 

Το χιούμορ του Μπελό είναι ακαταμάχητο και, σταδιακά, το πικάντικο χιούμορ μετατρέπεται σε σκοτεινό· ο συγγραφέας ανοίγεται στο ιλιγγιώδες πεδίο ενός κόσμου όπου οι εκτός ανθρώπινου ελέγχου μηχανές αναλαμβάνουν την εξουσία και δεν αποκλείεται η προοπτική ενός ανδροειδούς που θα θέσει υποψηφιότητα για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας.

La Vie

 

Αδυσώπητη περιγραφή της κατασκευής ενός μπεστ σέλερ, τρομακτική εξιστόρηση αυτού που θα μπορούσε να είναι η λογοτεχνική δημιουργία, όταν υποβοηθείται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ο Αντουάν Μπελό μάς μιλά για έναν κόσμο όπου οι μηχανές κατέχουν την εξουσία και ελέγχουν τα πάντα – και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά μοιάζουν απολύτως πιστευτά.

Témoignage Chrétien

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Αντουάν Μπελό γεννήθηκε στη Βοστώνη το 1970. Απόφοιτος της HEC του Παρισιού, δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον χώρο της πληροφορικής και του Ίντερνετ.

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα του Αντουάν Μπελό “Οι παραχαράκτες”, “Οι ιχνηλάτες” (βραβείο France Culture-Télérama) και “Έρευνα για την εξαφάνιση της Εμιλί Μπρυνέ”.

 

 

 

0