Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το νουάρ μυθιστόρημα του Bogdan Teodorescu “Το Στιλέτο”.

 

Ένας άντρας βρίσκεται μαχαιρωμένος στους δρόμους του Βουκουρεστίου. Και μετά ένας δεύτερος· και ένας τρίτος. Είναι φανερό ότι ένας κατά συρροή δολοφόνος δρα στη ρουμανική πρωτεύουσα. Όλα του τα θύματα έχουν το ίδιο προφίλ: είναι Ρομά και έχουν ποινικό μητρώο.

Κοινή γνώμη και πολιτική τάξη διχάζονται. Οι μεν χειροκροτούν τον εκδικητή που αποκαθιστά την τάξη, καταπολεμά τη μαφία και υποκαθιστά μια αδύναμη, αδρανή και διεφθαρμένη αστυνομία. Οι δε θεωρούν τις δολοφονίες πλήγμα κατά του κράτους δικαίου. Κι αν κύκλοι της αστυνομίας είναι συνένοχοι του εκδικητή; Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τις διακρίσεις κατά της μειονότητας των Ρομά –που αποτελούν περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας– και το κλίμα φόβου που καλλιεργείται εις βάρος της. Ξεσπούν διαδηλώσεις και ταραχές, σημειώνονται κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση εντάσσουν την υπόθεση στους πολιτικούς υπολογισμούς τους, και προσπαθούν να την εκμεταλλευτούν, όπως φυσικά και τα ΜΜΕ. Σε λίγους μήνες, άλλωστε, διεξάγονται εκλογές. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία αναπτύσσονται εθνικιστικά και ξενοφοβικά κινήματα, φοβάται πάνω απ’ όλα τη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, που έχει ήδη επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.

Προσεγγίζοντας την ιστορία αυτών των δολοφονιών μέσα από το πρίσμα των μέσων ενημέρωσης και της πολιτικής ζωής, ο Μπογκντάν Τεοντορέσκου σκιαγραφεί με συναρπαστικό τρόπο τη σύγχρονη ρουμανική κοινωνία, δημιουργώντας ένα συνταρακτικά επίκαιρο μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας.

 

* * *

 

Bogdan Teodorescu

Το Στιλέτο

Μετάφραση: Μιχάλης Μητσός

σελίδες: 380 • isbn: 978-960-435-643-0 • τιμή: 15 ευρώ

 

 

* * *

 

Σε αυτούς τους θολούς καιρούς, όπου ο ατομικισμός βασιλεύει, όπου οι ανισότητες αυξάνονται, όπου ο ρατσισμός κερδίζει έδαφος, όπου η κατάσταση πολιορκίας από εξαίρεση μετατρέπεται σε κανόνα, η ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος είναι απολύτως αναγκαία.

Ένα καυτό θέμα προσεγγίζεται με τη μορφή του αστυνομικού μυθιστορήματος, που αναμειγνύει αιχμηρούς διαλόγους με μια κάποια δόση μαύρου χιούμορ. Το Στιλέτο είναι πραγματική αποκάλυψη, μια νότα φρεσκάδας στον χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος, η τέλεια εικονογράφηση αυτού που είναι το καλό μυθιστόρημα (νουάρ ή όποιου άλλου χρώματος). Ευφυές, απολαυστικό, ένα βιβλίο που θέτει ερωτήματα.

Metronews/LCI

 

* * *

 

Ο Τεοντορέσκου γνωρίζει εκ των έσω την πολιτική σκηνή της Ρουμανίας, μίας από τις χώρες της Ευρώπης όπου η πολιτική και μιντιακή διαφθορά είναι ιδιαιτέρως εκτεταμένη, ενώ η νεαρή ακόμα δημοκρατία δεν έχει κατορθώσει να απαλλαγεί από τις κληρονομημένες βρώμικες μεθόδους του παρελθόντος. Αυτό είναι το φόντο στο οποίο εκτυλίσσεται η πλοκή του συναρπαστικού του βιβλίου Το Στιλέτο.

Marianne

 

 

Συναρπαστικό αστυνομικό μυθιστόρημα, που χρησιμοποιεί τους απειλητικούς κώδικες του είδους της πολιτικής φαντασίας.

Le Figaro Magazine

 

 

Το Στιλέτο μάς φαίνεται οικείο και επίκαιρο. Ιδιαίτερα για όσους ζούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που χαρακτηρίζεται από την εθνικιστική αναδίπλωση και την ξενοφοβία. Το Στιλέτο είναι περισσότερο ένα πολιτικό-μιντιακό θρίλερ παρά ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.

Le Monde

 

 

* * *

Ο Μπογκντάν Τεοντορέσκου γεννήθηκε το 1963 στο Βουκουρέστι. Έπειτα από σπουδές μηχανικού, απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στα ΜΜΕ και, από το 1990, μετά την πτώση του Τσαουσέσκου, άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος. Από το 1997, είναι καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας στην Εθνική Σχολή Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης. Από το 1996 μέχρι το 1997, διετέλεσε υπηρεσιακός υφυπουργός Τύπου και ΜΜΕ. Έχει δημοσιεύσει δέκα μυθιστορήματα, καθώς επίσης και δοκίμια, ταξιδιωτικά βιβλία και ποιητικές συλλογές.