Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο τουΕ.Η. Gombrich “Τέχνη και ψευδαίσθηση” σε μετάφραση Ανδρέα Παππά

 

Το Βιβλίο

ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ

Συγγραφέας: E.H. GOMBRICH

Μετάφραση: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΠΑΣ

ΣΕΙΡΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

ISBN: 978-960-16-7984-6

ΣΧΗΜΑ: 18X24

ΣΕΛΙΔΕΣ: 512

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 27,00 €

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

 

Το Τέχνη και ψευδαίσθηση είναι ένα από τα πιο εμπνευσμένα βιβλία τεχνοκριτικής και θεμελιώδες έργο αναφοράς για τη μελέτη της απεικόνισης. Η απάντηση στο ερώτημα «Τι είναι αυτό που αποκαλούμε ύφος ενός καλλιτέχνη;» δεν είναι απλή.

Ο Ε.Η. Gombrich, αξιοποιώντας την οξυδέρκειά του αλλά και τις τεράστιες γνώσεις του σε θέματα ιστορίας και ψυχολογίας της εικαστικής αναπαράστασης, προσεγγίζει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Προσπαθώντας να αποδείξει ότι η πιστή αναπαράσταση της πραγματικότητας είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ό,τι συνήθως νομίζουμε, ο Gombrich εξετάζει, αμφισβητεί και επαναξιολογεί παλαιότερες και πιο σύγχρονες απόψεις για την αναπαράσταση και τη «μίμηση», για τον ρόλο των εικαστικών συμβάσεων, για την αφαίρεση, για την απόδοση του προοπτικού βάθους, για την ψευδαίσθηση στις πλαστικές τέχνες.

Ο Gombrich διακρινόταν πάντα για την ικανότητά του να αντιλαμβάνεται εις βάθος τα ζητήματα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, θεωρητικά και άλλα.

Παράλληλα, δεν έπαψε ποτέ να εκπλήσσεται διαπιστώνοντας την αστείρευτη επινοητικότητα του ανθρώπινου πνεύματος, αλλά και τις λεπτοφυείς διαφορές ως προς τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να προσεγγίζεται η τέχνη από τους δημιουργούς αλλά και από το κοινό. Η έκτη και οριστική έκδοση (2002) του κλασικού αυτού έργου που πρωτοεκδόθηκε το 1960 συνοδεύεται από νέο Πρόλογο, στον οποίο ο συγγραφέας ιχνηλατεί το ακανθώδες θέμα της σχέσης εικόνας και σημείου.

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Sir Ernst Gombrich, ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς της τέχνης του 20ού αιώνα, γεννήθηκε το 1909 στη Βιέννη και πέθανε το 2001. Το 1936 εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο.

Για ένα διάστημα δίδαξε στην Οξφόρδη και από το 1959 έως το 1976, οπότε συνταξιοδοτήθηκε, ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου Βάρμπουργκ και κάτοχος της έδρας της Ιστορίας της Κλασικής Παράδοσης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Το θρυλικό βιβλίο του The Story of Art (Το χρονικό της τέχνης, ΜΙΕΤ, 1998), που δημοσιεύτηκε το 1950, σήμερα βρίσκεται στη 16η έκδοσή του. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα βιβλία A Little History of the World (Μικρή ιστορία του κόσμου, Εκδόσεις Πατάκη, 2007), The Image and the Eye, Reflections on the History of Art, The Uses of Images κ.ά.

 

 

0