Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν με χαρά την κυκλοφορία νέων τίτλων στη σειρά “Ξένη Πεζογραφία”

 

Το βιβλίο

Μοργκάν Σπορτές

“Όλα, τώρα”

Μυθιστόρημα

Μετάφραση από τα γαλλικά: Γιώργος Καράμπελας

 

Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Πρώτη έκδοση: Δεκέμβριος 2018

Σειρά: Ξένη λογοτεχνία

Σελ.: 400, 14×20.5, τιμή: 25 ευρώ

ISBN: 978-960-05-1729-3

 

«Το 2006, ένας μουσουλμάνος Γάλλος πολίτης με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού απήγαγε και δολοφόνησε, σε συνθήκες ιδιαζόντως ειδεχθείς, έναν Γάλλο πολίτη, Εβραίο στο θρήσκευμα. Αποκαλώ τον πρώτο Γιασέφ και τον δεύτερο Ελί. Ο ένας είναι 25 ετών, ο άλλος 23. Έχω αναπλάσει τα γεγονότα με τη φαντασία μου, για να συνθέσω μια λογοτεχνική δημιουργία, μια μυθοπλασία. Με ενδιέφερε μόνο η λογική τους, η υπόρρητη σημασία τους: αυτό που μας λένε για την εξέλιξη των κοινωνιών μας. Άλλωστε, τι είναι ένα ‘γεγονός’; Τα ΜΜΕ, στην υπόθεση αυτή, παρήγαγαν ένα σωρό μυθιστορηματικές παραλλαγές: η συμμορία των Βαρβάρων. Από κατά τι διαφορετική άποψη, το βιβλίο μου ανήκει στο είδος του μυθιστορήματος. Ας το πούμε ‘μυθιστορία’.»

 

Έτσι προλογίζει ο Σπορτές μιαν αφήγηση βασισμένη σε καθ’ όλα πραγματικά πρόσωπα και σε τρομακτικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στα παρισινά προάστια. Μια αφήγηση που διαβάζεται με κομμένη ανάσα, μια αφήγηση που περιγράφει το πώς και το γιατί της υπερσυγκέντρωσης μεταναστών στην Ευρώπη και την δύσκολη επιβίωσή τους σε έναν κόσμο που τους αποβάλλει, ηθελημένα ή όχι. Τις θλιβερές και αναμενόμενες συνέπειες τις ζούμε και θα τις ζούμε.

 

Ένα βιβλίο που θα έπρεπε να διαβάζεται στα σχολεία.

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Γάλλος συγγραφέας Μοργκάν Σπορτές γεννήθηκε στο Αλγέρι το 1947. Έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα είκοσι βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο Σπορτές ανήκει σε ένα σπάνιο είδος εκλεκτών μυθιστοριογράφων· το γαλλόφωνο περιοδικό L’Atelier du Roman του Λάκη Προγκίδη τού αφιέρωσε ένα τεύχος του.

Το έργο του έχει υμνηθεί από μεγάλους Γάλλους διανοητές, μεταξύ άλλων τον Claude Lévi-Strauss και ο Guy Debord.

Το μυθιστόρημά του Όλα, τώρα (Tout, tout de suite) βραβεύθηκε με το Prix Interallié (2011) και το Globes de Cristal (2012), ενώ μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Richard Berry (2016).

 

 

 

 

0