Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί η κλασική νουβέλα του Pierre Louÿs “Η γυναίκα και το νευρόσπαστο” σε μετάφραση των Κλαιρ Νεβέ και Εύης Σιούγγαρη.

 

Ένα αριστουργηματικό αφήγημα για την ολέθρια δύναμη του έρωτα  

 

Σεβίλλη, 1896, στη διάρκεια του καρναβαλιού ο γάλλος Αντρέ Στεβενόλ, αναζητώντας µια ερωτική περιπέτεια, συναντά την Κοντσίτα Περέθ. Η γνωριµία τους θα σηµάνει την καταβύθισή του σε µια βασανιστική ερωτική περιπέτεια στην οποία ο Αντρέ θα έχει τον ρόλο της µαριονέτας, του νευρόσπαστου, στα χέρια της µοιραίας αυτής γυναίκας…

Η κλασική αυτή ερωτική νουβέλα µεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηµατογράφο µε πρωταγωνίστριες µεταξύ άλλων τη Μαρλέν Ντίτριχ και την Μπριζίτ Μπαρντό, ενώ ενέπνευσε στον Λουίς Μπουνιουέλ την ταινία µε τίτλο Σκοτεινό αντικείµενο του πόθου.

 

«Στη Γυναίκα και το νευρόσπαστο, ο Πιερ Λουίς επιβεβαιώνει τη δύναµη του µύθου της femme fatale […]. Η ηρωίδα του, η Κοντσίτα Περέθ, είναι µια ανδαλουσιανή τσιγγάνα, από εκείνες µε τον ακατανόητο χαρακτήρα που εµφανίζονται και ξαναχάνονται στους δρόµους του Κάντιθ ή της Σεβίλλης, αδελφή ψυχή της Μανόν Λεσκό και της Κάρµεν. Αλλά η Κόντσα δεν είναι η µόνη καταστροφική ηρωίδα που γεννιέται από την πένα του. Συγγραφέας αινιγµατικός, εν πολλοίς παρεξηγηµένος, έπαιξε µε τις αποχρώσεις του ερωτισµού, διέσχισε αγέρωχα την επικράτεια του λιµπερτινισµού, αποτύπωσε µε όλους τους τρόπους τη σαγήνη που του ασκούσε η θηλύτητα. Αυτοαποκαλούµενος “Αθηναίος”, διακήρυττε ότι “τίποτε δεν είναι πιο ιερό από τον σωµατικό έρωτα, τίποτε πιο ωραίο από το ανθρώπινο σώµα”».

Από τον πρόλογο της Κατερίνας Σχινά

 

 

«Έργο που τεµαχίζει µε ακρίβεια ένα εύγευστο φρούτο του πάθους».

Στεφάν Μαλαρμέ

 

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου ΕΔΩ.
 

 

 

 

0