Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το βιβλίο του Robert Service “Ο τελευταίος Τσάρος” σε μετάφραση  Σώτης Τριανταφύλλου.

 

 

Το Βιβλίο

Ο τελευταίος Τσάρος

Συγγραφέας: Robert Service

Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου

ΣΕΙΡΑ: ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ/ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ 

ISBN: 978-960-16-8104-7

ΣΧΗΜΑ: 17Χ24

ΣΕΛΙΔΕΣ: 432

ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 24 € 

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2019

 

Τον Μάρτιο του 1917, λίγους μήνες πριν από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ο τσάρος Νικόλαος Β΄ της δυναστείας των Ρομανόφ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τον θρόνο. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι την εκτέλεση του Νικολάου και της οικογένειάς του τον Ιούλιο του 1918 εκτυλίχθηκε μια δραματική ιστορία.

Ο Robert Service μάς δίνει το χρονικό των δεκαοκτώ αυτών μηνών και περιγράφει όλα όσα εκτυλίχθηκαν στους διάφορους τόπους «περιορισμού», σε έναν κλοιό που γινόταν ολοένα και στενότερος από μέρα σε μέρα. Ο σπουδαίος Βρετανός ιστορικός της Ρωσίας μελέτησε σε βάθος αρχεία, ημερολόγια, αλληλογραφία: το αποτέλεσμα είναι ένα χρονικό πτώσης με φόντο τα μεγάλα γεγονότα της αρχής του 20ού αιώνα –τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, τη Φεβρουαριανή Επανάσταση, την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ο Τελευταίος τσάρος είναι το πορτρέτο ενός μοιραίου ηγεμόνα αλλά και μια εισαγωγή στην ιστορία της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης. Η ιστορία που αφηγείται ο Robert Service είναι μια ιστορία πολυπρόσωπη: εκτός από τους πρωταγωνιστές –μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας, πολιτικούς και επαναστάτες–, εμφανίζονται απλοί Ρώσοι πολίτες, ακόλουθοι των Ρομανόφ, φίλοι και εχθροί• η δική τους μοίρα, η συχνά τραγική, συμπληρώνει αυτή τη μεγάλη ιστορική τοιχογραφία.

 

 

«Μέσα στην πληθώρα της βιβλιογραφίας για τους Ρομανόφ, ο Τελευταίος τσάρος ξεχωρίζει με την ακρίβεια, την οξυδέρκεια, την αντικειμενικότητα και τον τρόπο που τοποθετεί μια ιστορία με όλα τα στοιχεία ενός μεγάλου προσωπικού δράματος μέσα στις ευρύτερες διαστάσεις των συνθηκών της επαναστατημένης Ρωσίας».   

 Times Literary Supplement                                                         

 

 

«Υπέροχο… το πιο λεπτομερές, εμπεριστατωμένο και καλογραμμένο χρονικό που έχει γραφτεί ως σήμερα». 

Literary Review

 

 

«Εξαιρετικό, πρωτότυπο, συναρπαστικό».   

Evening Standard

 

 

«O εξέχων ιστορικός μας της Ρωσίας… Μεγαλειώδες!»  

Observer

 

 

«Εξαιρετικό, απαραίτητο ανάγνωσμα».  

Simon Sebag Montefiore

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο Βρετανός ιστορικός Robert Service (γενν. 1947) ειδικεύτηκε στη ρωσική ιστορία, την οποία δίδαξε στην Οξφόρδη από το 1998 μέχρι το 2013. Σπούδασε ρωσικά και αρχαία ελληνικά στο Κέμπριτζ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Έσσεξ και στο Λένινγκραντ και δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Κιλ (Στάφορντσαϊρ) καθώς και στη Σχολή Σλαβικών και Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Το 2004-2006 ήταν Distinguished Visiting Scholar στο Ίδρυμα Hoover του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. Στα ελληνικά κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Λένιν, μια βιογραφία

(Κούριερ Εκδοτική, 2004), Σύντροφοι: Η παγκόσμια ιστορία του κομμουνισμού (Ψυχογιός, 2008) και Ρωσική Επανάσταση 1900-1927 (Οκτώ, 2017).