Από τις εκδόσεις Πατάκη, στη σειρά Σύγχρονοι Κλασικοί,  κυκλοφορεί το βιβλίο του  Τσαρλς Μπουκόβσκι “Για τον Έρωτα” σε μετάφραση Γιώργου Λαμπράκου

 

Ποιήματα αφοπλιστικής ειλικρίνειας και αιχμηρού χιούμορ, γραμμένα με πηγαίο πάθος και συγκινητική ευθύτητα. Ο Τσαρλς Μπουκόβσκι γράφει για τον έρωτα, τη λαγνεία και την επιθυμία σε πρώτο πρόσωπο, άλλοτε με σκληρότητα και κυνισμό, άλλοτε με ευαισθησία και τρυφερότητα, και σκιαγραφεί, έτσι, τιςπολλαπλές εκδοχές του ερωτευμένου ανθρώπου.

 

 

Το βιβλίο

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

Συγγραφέας: ΤΣΑΡΛΣ ΜΠΟΥΚΟΒΣΚΙ

Ανθολόγηση: Αbel Debritto

Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ

ISBN: 978-960-16-7590-9

ΣΧΗΜΑ:14×21

ΣΕΛΙ∆ΕΣ: 240 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ

ΕΚ∆ΟΣΗΣ: 13,30 €

ΠΡΩΤΗ ΕΚ∆ΟΣΗ: ∆ΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

 

 

Τα ποιήματά του, διασκεδαστικά ή όχι, συχνά παιγνιώδη, μιλούν για τη γοητεία του μυστηριώδους και το σεξ,την απόρριψη ή την αποδοχή από το αντικείμενο του πόθου, τον εγωισμό και τον ναρκισσισμό του ερωτευμένου υποκειμένου και, εν τέλει, για τη λυτρωτική δύναμη του έρωτα.

Ποιήματα αποκαλυπτικά για τον άνθρωπο και τον λογοτέχνη Μπουκόβσκι –αναφέρεται σε αυτά στις ερωμένες και στους φίλους, μα και στην κόρη του και στη δουλειά του–, ο οποίος, με τον σπαρακτικά οικείο, στοχαστικό του τρόπο, ανάγει τον έρωτα σε πρίσμα υπό το οποίο βλέπει τον πλήρη ομορφιάς αλλά και αγριότητας κόσμο, καθώς και τη δική του ευάλωτη θέση σε αυτόν.

 

 

Ο Συγγραφέας

Ο ΤΣΑΡΛΣ ΜΠΟΥΚΟΒΣΚΙ, από τους διασημότερους και τους πλέον επιδραστικούς σύγχρονους Αμερικανούς λογοτέχνες, γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1920 στο Άντερναχ της Γερμανίας. Η Γερμανίδα μητέρα του, Καταρίνα Φετ, και ο πατέρας του, Χένρυ Μπουκόβσκι, Αμερικανός στρατιώτης πολωνικής καταγωγής, γνωρίστηκαν στη Γερμανία, στα τέλη του Α ́ Παγκοσμίου πολέμου.

Ο Τσαρλς, όταν ήταν δύο ετών, μετακόμισε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ· μεγάλωσε στο Λος Άντζελες, όπου έζησε συνολικά πενήντα και πλέον χρόνια. Από το 1939 έως το 1941 παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας και λογοτεχνίας στο Los Angeles City College, εγκαταστάθηκε έπειτα στη Νέα Υόρκη για να γίνει συγγραφέας, αλλά το 1944 επέστρεψε στο Λος Άντζελες.

Τα επόμενα δέκα χρόνια περιπλανήθηκε σε όλη τη χώρα και, προκειμένου να βιοποριστεί, εργάστηκε ως οδηγός φορτηγού, χειριστής ασανσέρ, εργάτης εργοστασίου κ.ά. Το 1955, ο Μπουκόβσκι, παντρεμένος με την Μπάρμπαρα Φράι –γάμος που διήρκεσε λιγότερο από δύο χρόνια–, έγραψε για πρώτη φορά ποίηση. Από το 1960 και επί περίπου δέκα χρόνια εργάστηκε ως υπάλληλος στο Ταχυδρομείο του Λος Άντζελες. Το 1964 γεννήθηκε η κόρη του Μαρίνα Λουίζ, καρπός της σύντομης σχέσης του με τη Φράνσις Σμιθ.

Την ίδια περίοδο δημοσίευε κείμενά του σε μικρά περιοδικά και, από το 1967, διατηρούσε την εβδομαδιαία στήλη «Σημειώσεις ενός πορνόγερου» στην εφημερίδα Open City. To 1985 παντρεύτηκε τη Λίντα Λι Μπέιλε και έζησε μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε εβδομήντα τριών ετών, στις 9 Μαρτίου 1994, στο Σαν Πέντρο της Καλιφόρνιας, λίγο αφότου είχε ολοκληρώσει το τελευταίο του μυθιστόρημα, Pulp.

Ο ABEL DEBRITTO υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, ενώ σήμερα έχει υποτροφία από το Ινστιτούτο Marie Curie και εργάζεται στον τομέα των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών. Έχει γράψει το Charles Bukowski: King of the Underground και έχει επιμεληθεί τις ανθολογίες Για τον έρωτα και Για τις γάτες, με ποιήματα του Μπουκόβσκι, καθώς και την ανθολογία Για τη γραφή, όπου έχουν συγκεντρωθεί κείμενα του Μπουκόβσκι σχετικά με την τέχνη της συγγραφής.

 

 

0