Συγγραφέας και ποιητής, ο Μάριος Λεβέντης έρχεται με την ορμή της νεότητάς του και αφήνει το στίγμα του στο λογοτεχνικό στερέωμα. Σε μία εκ βαθέων φιλική κουβέντα, μας ξεναγεί στον όμορφο κόσμο του.

 

1. H τελευταία απόστροφος είναι ένα βιβλίο για το ταξίδι της ζωής. Το λογοτεχνικό ταξίδι του Μάριου μέχρι που έχει φτάσει ως τώρα;

 

Τo λογοτεχνικό ταξίδι του Μάριου είναι στην αρχή. Στην πολλή αρχή του. Έχει φτιάξει τις βάσεις που θα πλεύσει. Όμως ανεβαίνει ακόμα στο κατάρτι για να δέσει με ψυχραιμία τα πανιά του. Φουσκώνει με οξυγόνο τα σωσίβια του. Τολμάει. Όμως μαθαίνει καλά το κουπί. Η θάλασσα θέλει εμπιστοσύνη.

2. Ένας νέος συγγραφέας στην Ελλάδα της κρίσης πως μπορεί να εκφραστεί, δεσμεύει ή απελευθερώνει η δυσκολία την έμπνευση του συγγραφέα;

 

Προσωπικά απελευθερώθηκα. Ένας κόσμος που γκρεμίζεται δεν σου επιτρέπει να δεσμεύεσαι, αφού είναι δέσμιος της καταστροφής του.  Σε προκαλεί με όποιον τρόπο μπορεί για να αντιδράσεις. Κι αυτό είναι το μόνο που δεν σηκώνει διαπραγμάτευση. Το zoom in στον χαρακτήρα μας ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Στα δίσεκτα έτη της ιστορίας κρίνεται ο χαρακτήρας μας. Όλοι κάνουμε ένα υπερηχογράφημα να δούμε τι αναπνέει μέσα μας.

3. Όλη αυτή η ιντερνετική σχέση συγγραφέα-αναγνώστη τι σου αφήνει; Μπαίνεις στην διαδικασία διαδικτυακής επικοινωνίας με τους αναγνώστες σου;

 

Η σχέση συγγραφέα – αναγνώστη είναι το ζητούμενο. Και είναι από τις βαθιά εκτιμημένες. Όταν δέχομαι μηνύματα, παίρνω αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση. Είναι πολύτιμα αυτά, θέλω να τα προστατεύω στον χιτώνα του βιβλίου. Εκεί που επικοινωνώ ουσιαστικά.

 

4. Κάθε χρόνο κυκλοφορούν στην Ελλάδα της κρίσης χιλιάδες τίτλοι βιβλίων. Είναι παρήγορο αυτό όσον αφορά το πνευματικό επίπεδο των Ελλήνων;

 

Δε γνωρίζω αν είναι παρήγορο, άλλωστε το πνευματικό επίπεδο έχει κηδεμόνες τους ίδιους τους ανθρώπους. Δεν προβλέπεται λοιπόν στην σύγχυση των χιλιάδων τίτλων, αλλά στην επιλογή τους. Κι αυτή είναι του κοινού.

 

5. Ποιες είναι οι επιρροές σου;

 

Ο άνθρωπος, το συναίσθημα και η κοινωνία τους. Πως δρούμε σ’ αυτή την τριλογία συλλογικά και προσωπικά. Ο πυρετός των βιωματικών δημιουργών, καθορίζεται αποκλειστικά από τον οργανισμό τους.

 

6. Ο Ελύτης είχε πεί ότι πάσχουμε από μια μόνιμο, πλήρη και κακοήθη ασυμφωνία μεταξύ του πνεύματος της εκάστοτε ηγεσίας μας και του ήθους που χαρακτηρίζει τον βαθύτερο ψυχικό πολιτισμό του ελληνικού λαού στο σύνολο του. Κατά πόσο νομίζεις ότι ισχύει σήμερα;

 

Όλοι αφήνουμε το απόφθεγμα μας. Ωστόσο πιστεύω πως κι από το απόλυτο κακό, βγαίνει δριμύτερο το καλό. Ίσως μποτιλιάρουμε στην μεταστροφή και γίνεται καταστροφή. Ακόμα κι έτσι, το αγνό βάζει την κολόνια του και δεν μυρίζουν όλα χώμα. Κρατάμε την λάσπη και οικοδομούμε πάλι. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι οι ενοχές μας. Και είναι ένα καλό στοιχείο για μια συγγνώμη αύριο.

 

7. Μίλησε μας λίγο για το βιβλίο σου «Τελευταία απόστροφος», τι να περιμένει ο αναγνώστης στις σελίδες του;

 

Η «Τελευταία απόστροφος αγαπήθηκε πολύ και αγαπιέται. Ίσως γιατί έκανα ρόλο τον απολογισμό. Ο αναγνώστης περιμένει τον εαυτό του. Ένας μονόλογος που αποδίδει διάλογος μεταξύ εαυτών και αποτελεί μάλλον την πιο εξιδανικευμένη στιγμή ενός θεατή/ αναγνώστη στο θεατρικό σύμπαν. Στην τελευταία απόστροφο δεν έχει ροζ σύννεφα, έχει σκόνη, άμμο, στεριά, φωτιά και νερό. Όλα αυτά είναι τα «παιδικά χρόνια» απογείωσης για την ψυχή του έργου.

 

8. Ποιος ο ρόλος που παίζει το συναίσθημα στην ζωή σου, και ποιος η λογική;

 

Το συναίσθημα είναι ο  πρωταγωνιστής και η λογική η επιχειρηματίας θιασάρχης που αμείβει τον πρωταγωνιστή.

 

9. Σε ένα σου δάχτυλο έχεις «χτυπήσει» τατουάζ ένα σταυρό. Συμβολίζει κάτι για σένα; Ποια η σχέση σου με τα τατουάζ;

 

Το τατουάζ συμβολίζει το ανεξίτηλο υπόμνημα. Εν προκειμένω συμβολίζει την πίστη μου, που δυναμώνει κάθε μέρα μέσα μου, στα δάχτυλα μου, επάνω μου. Και συντηρεί μια σημαντική υπενθύμιση: Ότι δεν είμαι ανώτερος, μα έχω ανάγκη να είμαι ένας γενναιόδωρος ενδιάμεσος άνθρωπος.  Το φανερό τατουάζ δεν είναι το μόνο, παίζουν αλλά δύο κι αυτά στα χέρια μου. Μου αρέσουν όταν δηλώνουν κάτι υπεύθυνο, έχουν διακριτικότητα και δεν περιφέρονται απλώς στο δέρμα με το αιτιολογικό της μόδας .

 

10. Μίλησε μας για τα μελλοντικά σου σχέδια, ετοιμάζεις κάτι; Υπάρχει στα σκαριά κάτι νέο;

 

Το μέλλον είναι ένας πύργος από τραπουλόχαρτα, που αν κάνω να τραβήξω φύλλο θα σκορπίσει. Τα σχέδια είναι μια φενάκη για να ζωγραφίζουμε. Το πιο αξιόπιστο χαρτί μου αυτή τη  στιγμή είναι το παρόν. Και το ζω.

 

11. Τι θα ‘θελες να ευχηθείς στους αναγνώστες του Τhe Look.Gr ;

 

Στους  αναγνώστες του The Look.Gr , θέλω να ευχηθώ Πίστη, Αγάπη και Ευαισθησία. Το πρώτο είναι το όπλο, το δεύτερο ο γεμιστήρας και τρίτο η σφαίρα που εκτελεί εν ψυχρώ τους δαίμονές μας.

 

 

 

0