Το The Look.Gr προτείνει γι’ αυτο το Σαββατοκύριακο το βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη “Ηδονή στον κρόταφο” που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2011 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Μετά από τα δύο μέρη της τριλογίας “Με το παράξενο όνομα Ραμάνθυς ερέβους”, η Ζυράννα Ζατέλη κυκλοφορεί το 2011 το  βιβλίο “Ηδονή στον κρόταφο” που είναι ουσιαστικά μια συλλογή 9 ιστοριών που διαφέρουν και ως προς τη θεματική τους και ως προς τη στόχευσή τους. Το μοναδικό ίσως κοινό τους γνώρισμα  είναι ότι τα πρόσωπα του βιβλίου πρωταγωνιστούν ως κάτοικοι στον μοναδικό σε μυθοπλασία ζατελικό κόσμο.

 

“Διαισθανόμουν πως τα ίδια τα όνειρα, ακόμα κι εφιάλτες, έκαναν από μόνα τους καλή δουλειά, ήταν καθαρτική η αποστολή τους…”

ΣΑΝ ΚΑΛΟΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΗΣ

 

Συγγραφείς και οδοιπόροι, γνώριμοι και άγνωστοι, πληθωρικές υπάρξεις και ευδαίμονες μελαγχολικοί, γραφομηχανές που δεν σωπαίνουν αλλά και τσιγάρα- θέλγητρα  αναβοσβήνουν σε κάθε σελίδα του βιβλίου.

Ο κόσμος της Ζατέλη δεν είναι συνηθισμένος είναι  ένας τόπος ομίχλης και σκιών, αλλά είναι τόσο πρωτότυπος και μαγευτικός, έξω από τα καθιερωμένα της ελληνικής λογοτεχνίας. Η εν λόγω συλλογή είναι μια καλή εισαγωγή για κάποιον να μυηθεί σε ιστορίες που γράφτηκαν στη πυρά και ενίοτε στη στάχτη της.

 

“Ξεκαλοκαιριάζω στην Αθήνα, εν μέρει από επιλογή εν μέρει από σύμπτωση, τυχαία…Στις πιο αμέριμνες περιόδους της ζωής μου έφευγα όποτε με τσιμπούσε ο οίστρος του φευγιού ή είχα λίγα χρήματα στην τζέπη, τώρα το σκέφτομαι περισσότερο: έχω τις γάτες μου, κάποιος πρέπει να τις φροντίζει όσο λείπω, σε κάποιον να υποχρεωθώ. Μα δεν παραπονιέμαι, λέω πως ήταν ώρα να γίνει κι έτσι -καιρός του λαλείν και καιρός του σιγάν, και καιρός τω παντί πράγματι τέλος πάντων…”

ΤΑ ΕΡΗΜΙΚΑ ΜΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΕΙΠΑΤΕ; 

 

“Κι εμείς που καπνίζουμε έχουμε την αυταπάτη μας, κι αυτοί που δεν καπνίζουν δεν πάνε πίσω…Κι αυτή η νεόκοπη(;) αντίληψη του να ζούμε σαν άρρωστοι- ν’ αποφεύγουμε το ένα, ν’ αποφεύγουμε το άλλο- προκειμένου να πεθάνουμε υγιείς δεν μου φαίνεται να συνάδει και πολύ με την ανθρώπινη φύση. Η πολλή σύνεση καμμιά φορά είναι η άλλη όψη του κινδύνου”

Η ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΜΑΤΑ ΧΑΡΙ

 

Καλό Σαββατοκύριακο!

 

Το βιβλίο “Ηδονη στον κρόταφο” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη

 

Λίγα βιογραφικά για τη συγγραφέα

Έχει βραβευτεί 3 φορές, δύο με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος και μία με το βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας για το σύνολο του έργου της. Η εργογραφία της Ζυράννας Ζατέλη ξεκινά το 1984 με μια συλλογή διηγημάτων της και με τίτλο «Περσινή αρραβωνιαστικιά». Ακολουθεί μια ακόμα συλλογή με διηγήματα το 1986 «Στην ερημιά με χάρι». Το 1993 κυκλοφορεί το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Και με το φως του λύκου επανέρχονται»[Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 1994]. Το 2001 ξεκινά η έκδοση της τριλογίας με τον γενικό τίτλο «Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους». Το 1ο μέρος της φέρει τον τίτλο «Ο Θάνατος ήρθε τελευταίος»[Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2002], ενώ το 2ο μέρος που κυκλοφόρησε το 2009 ονομάζεται «Το πάθος χιλιάδες φορές» [Βραβείο μυθιστορήματος της Ακαδημίας]. Η τριλογία θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018 με το 3ο μέρος «Ορατή σαν αόρατη». Αυτό είναι το καθαρό λογοτεχνικό κομμάτι της συγγραφέα. Παράλληλα κυκλοφόρησαν κάποιες «λογοτεχνικές ανάσες» θα λέγαμε ή πιστώσεις χρόνου. Το 2005 εκδίδεται η νουβέλα «Ο δικός της αέρας» [ενσωματωμένη πια στην «Ηδονή στον κρόταφο»] και την επόμενη χρονιά το αφήγημα «Οι μαγικές βέργες του αδερφού μου»   Το 2011 κυκλοφορούν 9 αφηγήματα που φέρουν τον γενικό τίτλο «Ηδονή στον κρόταφο». Τέλος το καλοκαίρι του 2017 εκδίδεται το βιβλίο «Τετράδια Ονείρων”