Ο μονόλογος «Κοιμώμενος Χαλεπάς… ο σάλος άγιος» του Άγγελου Ανδρεόπουλου σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου με τον Γιώργη Κοντοπόδη, που ξεκίνησε το ταξίδι του στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 από το ευλογημένο νησί της Τήνου, έρχεται στα Ιωάννινα και στο θέατρο ΚΥΚΛΟΣ για τρεις μοναδικές παραστάσεις.

 

 

Ο μονόλογος «Κοιμώμενος Χαλεπάς… ο σάλος άγιος» του Άγγελου Ανδρεόπουλου σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου με τον Γιώργη Κοντοπόδη, που ξεκίνησε το ταξίδι του στις 15 Σεπτεμβρίου 2022 από το ευλογημένο νησί της Τήνου κάνοντας πρεμιέρα στον προαύλιο χώρο του σπιτιού του Γιαννούλη Χαλεπά και έχοντας ήδη πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό παραστάσεων στην Αθήνα, στην Πάτρα, στην Ερμιόνη, στο Ναύπλιο και σε άλλες πόλεις… έρχεται στα Ιωάννινα και στο θέατρο ΚΥΚΛΟΣ για τρεις μοναδικές παραστάσεις.

Η παράσταση, από την πρώτη μέρα παρουσίασής της, έλαβε υμνητικά σχόλια τόσο από το κοινό που σε κάθε παράσταση ξεσπά σε δυνατά χειροκροτήματα -στο τέλος αλλά και εν μέσω του έργου- όσο και από κριτικούς που την παρακολούθησαν έως τώρα.

 

Ακολουθούν κάποια αποσπάσματα από κριτικές:

 

«Με ξετρέλανε αυτός ο μονόλογος, με ξετρέλανε τούτη η παράσταση..»

Κώστας Κούλης, noizy.gr

 

«Το κείμενο αυτό αποτελεί μία γροθιά στο κοινωνικό κατεστημένο…»

Ελένη Αναγνωστοπούλου, fractalart.gr

 

«Η τραγική ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη περνάει ολόκληρη μέσα από τη δυνατή ερμηνεία του Γιώργη Κοντοπόδη και μας καθηλώνει..»

Λένα Σάββα, θέατρο.gr

 

«Ένα ανατριχιαστικό όλον που σε κερδίζει επάξια, προσφέρει εντάσεις, ποικίλες υφές και ρεαλιστικό σπαραγμό..»

Τζένη Κουκίδου, koukidaki.gr

 

«Η παράσταση είναι ένας από αυτούς τους μονολόγους που βγαίνεις από την αίθουσα και ψάχνεις δροσερό αέρα να σε χτυπήσει στο πρόσωπο..»

Θοδωρής Κ, sinwebradio.com

 

«O Γιώργης Κοντοπόδης δεν ενσαρκώνει τον Χαλεπά, είναι ο Χαλεπάς..»

Άννα Παχή iart.gr

 

«Είδα τον καλύτερο μονόλογο της χρονιάς…»

Χρύσα Κατσιματίδου, streetradio.gr

 

 

Λίγα λόγια για το έργο

Πρόκειται για τον τρίτο μονόλογο που ερμηνεύει ο Γιώργης Κοντοπόδης. Μετά την ιστορία του Τζόν Κέισι («Και τα αγόρια κλαίνε») και του Άρνυ («Ξέρεις τι σημαίνει Α.Ρ.Ν.Υ.;»), ο αγαπημένος ηθοποιός ερμηνεύει έναν μονόλογο για τον σπουδαίο Έλληνα γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά.

Το έργο, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματεύεται τη ζωή του Έλληνα καλλιτέχνη, ξεκινώντας από την περίοδο που είναι εσώκλειστος στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας και μέσα από τα διαρκή ταξίδια του μυαλού του, βλέπουμε όλη του τη ζωή, την ευλογημένη Τήνο, την αυταρχική μητέρα και τον «τυπικό» πατέρα, τα αδέρφια, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, μα πιο πολύ την έμπνευση, τη μανία δημιουργίας… για να φτάσουμε μέχρι τα σημαντικά έργα του, τα όνειρα, τους εφιάλτες του και να καταλήξουμε στο τελικό ερώτημα: Τι αξίζει άραγε περισσότερο, να είσαι τρελός (σαλός) και ευφυής ή φυσιολογικός και απλά… άνθρωπος;

Μέσα από το δωμάτιο του Γιαννούλη Χαλεπά στο ψυχιατρείο, ταξιδεύουμε σε όλη του τη ζωή και τους σημαντικούς σταθμούς της. Παρά ταύτα, το έργο δεν αποτελεί μια αποτύπωση ζωής – βιογραφία, αλλά μια εις βάθος ανάλυση της ψυχοσύνθεσης του σχιζοφρενώς ευφυούς αυτού καλλιτέχνη ή ίσως και της ψυχοσύνθεσης κάθε ευφυούς καλλιτέχνη… (Φλέρυ Νταντωνάκη, Βικέντιος Βαν Γκόγκ, Γεώργιος Βιζυηνός…).

Μέσα σε έναν αφαιρετικό σκηνικό χώρο περνάμε 80 λεπτά αντικρίζοντας όλα τα

«θα μπορούσε» της πορείας του Γιαννούλη Χαλεπά, αν επέλεγε να είναι φυσιολογικός. Τη μανία και ανάγκη δημιουργίας, την άνοδο, το κατρακύλισμα στη σχιζοφρένεια και την αναπόφευκτη αποδοκιμασία του κόσμο προς το πρόσωπο ενός «σαλού», για να καταλήξουμε… πού αλλού… στην εξύψωση! Την ανάσταση, την αναγέννηση! Ένας άνθρωπος που από τα όρια του «τετέλεσται» καταλήγει, την ώρα που πρέπει, στο.. «άρχεται… ξεκινάει».

 

 

Η ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο: Άγγελος Ανδρεόπουλος

Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Αλέξανδρος Λιακόπουλος

Μουσική: Άγγελος Ανδρεόπουλος

Εικαστική επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Φωτογράφιση: Rabella Gre

 

Στον ρόλο του Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης

 

 

 Πληροφορίες παράστασης

Χώρος: Θέατρο ΚΥΚΛΟΣ

Αραβαντινού 14, 45444, Ιωάννινα

Τηλέφωνο: 2651181480

 

Ημέρες και ώρα παραστάσεων:

Πέμπτη 2 Μαρτίου, Παρασκευή 3 Μαρτίου, Σαββάτο 4 Μαρτίου στις 21:15

 

Τιμές εισιτηρίων:

14 ευρώ (κανονικό)

10 ευρώ (φοιτητικό, Α.Μ.Ε.Α., ανέργων, ομαδικό)

 

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

 

Προπώληση εισιτηρίων:

https://www.ticketservices.gr/event/koimomenos-xalepas-o-salos-agios-ioannina/