«Ο Πατέρας» του Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Άκι Βλουτή στο Θέατρο ΑΛΦΑ. Παράταση παραστάσεων έως 16 Φεβρουαρίου.

 

Παράταση παραστάσεων για τα μέσα Φεβρουαρίου πήρε η παράσταση «Ο Πατέρας» του Σουηδού δραματουργού Αυγούστου Στρίντμπεργκ, που ανέβηκε φέτος  σε σκηνοθεσία Άκι Βλουτή με τον ίδιο και την Δήμητρα Χατούπη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους  στο Θέατρο Άλφα, (28ης Οκτωβρίου 37 & Στουρνάρη 51), ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Το έργο, που τίμησαν το κοινό και ο Τύπος και που δείχνει να συγκινεί όσους και όσες αγαπούν το κλασσικό ρεπερτόριο, θα συνεχιστεί για έναν περίπου μήνα ακόμη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στο Θέατρο ΑΛΦΑ. 

 

Γραμμένο το 1887, το έργο περιγράφει σε πρώτο επίπεδο την συγκρουσιακή σχέση ενός ζευγαριού, με αφορμή μια διαφωνία  ως προς την ανατροφή και τον τόπο διαμονής της κόρης τους. Στην πραγματικότητα όμως, ο Στρίντμπεργκ έχει γράψει ένα έργο για τον έρωτα και ταυτόχρονα την σκληρότητα στη σχέση των συζύγων, την μέχρι τελικής εξόντωσης «μάχη» άντρα και γυναίκας για την επιβολή στην οικογένεια και στη σχέση και για την καταλυτική δύναμη της αμφιβολίας που μπορεί έως και να καταστρέψει τον φέροντα αυτήν, από την στιγμή που μεταστρέφεται σε υπαρξιακή αγωνία απέναντι σε Θεό και ανθρώπους.

Ο Άκις Βλουτής προσεγγίζει το έργο του σημαντικού Αυγούστου Στρίντμπεργκ ως θέατρο φτιαγμένο από όνειρο και παιδικές μνήμες, ως  μοναδικό μέσο με το οποίο κάποιος μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα. Και ως ένα κομμάτι της αστερόσκονης, από την οποία είναι κι ο άνθρωπος πλασμένος.

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Δραματουργική επεξεργασία -Σκηνοθεσία: Άκις Βλουτής

Σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος

Μουσική: Γιώργος Βαρσαμάκης

Φωτισμοί: Δημήτρης Λογοθέτης

Σχεδιασμός ηχητικού τοπίου: Άκις Βλουτής, Γιώργος Κορομπίλης

Ερμηνεύουν: Άκις Βλουτής, Δήμητρα Χατούπη, Λουκία Πιστιόλα, Πέτρος Παπαζήσης,  Αλέξης Διαμαντής, Ηλέκτρα Τσαγκανά

Επικοινωνία – Προβολή: Αγλαΐα Παγώνα

 

 

INFO

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ του Α. Στρίντμπεργκ

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΦΑ, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρη 51, Πολυτεχνείο

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:00

Διάρκεια: 100’ (χωρίς διάλειμμα)

Εισιτήρια: €15, €10 (φοιτητικό, ΑμεΑ, ανέργων)

Προπώληση: VIVA.GR

Πληροφορίες: 6944966140

Δικτυακός τόπος: syn-epi.com

Facebook: fb.me/synepi.theatre

 

 

 

Έχουν γραφτεί , μεταξύ άλλων, για την παράσταση:

 

«ΠΑΤΕΡΑΣ του Στριντμπεργκ στο Θέατρο ΑΛΦΑ – Κόντρα στο Φως

…Η Δήμητρα Χατούπη φωτίζει συναρπαστικά την Λάουρα μέσα από τα κενά της… Ο χαρισματικός Άκις Βλουτής δίνει αδρή την εικόνα του πατέρα διαπλέκοντας δραματικά τα επίπεδα…»

Κριτική Αλέξανδρου Πολενάκη, ΑΥΓΗ, Κυριακή 12 Ιανουαρίου  2019

————————-

«Ο πατέρας του Άκι Βλουτή, απέδωσε σωστά το υπαρξιακό του αδιέξοδο, καθώς η αμφισβήτηση της φυσικής κυριαρχίας του, τον στρέφει σε παλιές γνώριμες τραυματικές αναμνήσεις και οδυνηρά βιώματα. Την πτωτική ψυχοσυνθεσιακή κλιμάκωση του ήρωα, μέχρι τον εκμηδενισμό κάθε ζώσας πνευματικότητάς του, την αντιλαμβάνεται πλήρως ο θεατής»

 

Κριτική Ζωής Τόλη, enetpress, 16 Δεκεμβρίου 2019

————————–

“Ο Άκις Βλουτής, στην ευθύνη του ρόλου και της σκηνοθεσίας, ένα βρέφος τυλιγμένο στα σπάργανα της πιο ανηλεούς στοργής. Η Δήμητρα Χατούπη, ως Λάουρα, μάσκα, ακίνητη, σταθερά κρατούσα τα ηνία του παρόντος, μέρος και η ίδια του κύκλου που η αρχή και το τέλος του σημειοδοτούν τα όρια του κόσμου.«Ο έρωτας ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα είναι πόλεμος», λέει η Λάουρα.

Έρωτας.

Άντρας.

Γυναίκα.

Πόλεμος.

«Ο Πατέρας».

Κριτική Χάρις Παρασκευοπούλου, SinRadio, Δεκέμβριος 2019

 

 

 

 

0