Στο Θέατρο ΠΚ θα παρουσιαστεί από το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και για 18 παραστάσεις, το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Miss Julia» σε μετάφραση Δήμητρας Ζακυνθηνού και σκηνοθεσία Εμμάνουελ Μανιού, με τους Έλενα Θωμοπούλου, Νικόλα Μακρή και Βαλίσια Βύζα.

 

Άρωμα 50’s στην Αθηναϊκή Θεατρική σκηνή

Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ μοιάζει να ξεπερνάει το έργο του. Είναι από εκείνες τις μεγαλοφυΐες που φαίνονται ασύντακτες, γιατί δε χωράνε σε κανένα πλαίσιο, σε κανένα σύστημα, σε καμιά καθιερωμένη μορφή. Η “Δεσποινίς Τζούλια” κατέχει μια θέση εντελώς ξεχωριστή στην παραγωγή του Στρίντμπεργκ. Με το δράμα του αυτό έκανε ένα αποφασιστικό και πολυσήμαντο βήμα. Ο ίδιος εκθέτει τη θεωρία του περί δράματος. Το κλασικό έργο του, πιο διαχρονικό από ποτέ, αναγεννιέται σε μία έπαυλη, στα υπόγεια του υπηρετικού προσωπικού, ανάμεσα σε έργα τέχνης και ρετρό μουσικές του 1950. Στην οικογενειακή έπαυλη, στην αγγλική εξοχή, η δεσποινίς Τζούλια  φλερτάρει με τη φωτιά και προκαλεί τον υπηρέτη Ζαν σε ένα παιχνίδι ρόλων και αποκαλύψεων. Η Τζούλια και ο Ζαν, καταδικασμένα διχασμένοι, ζουν την ιστορία τους με πάθος και ουτοπισμό γνωρίζοντας ότι το πρωινό φως θα φέρει την αλήθεια.

Η «ματιά» του Εμμάνουελ Μανιού, θα μας οδηγήσει να ανακαλύψουμε τη σκηνοθεσία  μέσω ευφάνταστων λεπτομερειών με ρετρό μουσικές και αισθητική της δεκαετίας του 1950. Ένα επιτελείο νέων και δημιουργικών ατόμων συμβάλει στο να μας παρουσιάσουν πως η πάλη των τάξεων, η μάχη των φύλων, οι ακλόνητες ηθικές αξίες και ένας σκουριασμένος καθωσπρεπισμός, οδηγούν στη φωτιά…

Το σκηνικό της παράστασης, που έχει δημιουργήσει ο Εμμάνουελ Μανιός, κάθε βδομάδα θα είναι δυναμικό με φιλοξενία διαφορετικών συλλογών έργων- σύγχρονων Ελληνίδων ζωγράφων και την εικαστική επιμέλεια έχει η ζωγράφος Ιωάννα Καφίδα.

 

TRAILER:

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση – Απόδοση: Δήμητρα Ζακυνθηνού

Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Εμμάνουελ Μανιός

Φωτισμοί: Άγγελος Παπαδόπουλος

Κοστούμια: Τάνια Χριστοφοράτου, Βασιλική Μαυρίδη & Kathy Heyndels

Μουσική επιμέλεια: Cave Sonic Studio

Επιμελήτρια Εκθέσεων: Ιωάννα Καφίδα

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευριπίδης Νιάκαρης

 

Την παραγωγή της παράστασης επιμελείται η AbyssΟn Productions και η Γεωργία Σαραντοπούλου.

 

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:

Τζούλια: Έλενα Θωμοπούλου ( http://www.elenathomopoulou.gr , instagram: @elenathomopoulou), Ζαν: Νικόλας Μακρής ( http://www.facebook.com/nikolas.makris.94 ,  instagram: @nikolas._makris), Κριστίν: Βαλίσια Βύζα ( http://www.facebook.com/valisia.vyza , instagram: @vvalisia)

 

Ημερομηνίες συμμετεχόντων ζωγράφων στο σκηνικό της παράστασης:

2-3/12        Καφίδα Ιωάννα

9-10/12      Φραγκουδάκη Μαρία

16-17/12     Αποστολάτου Εύα

23-30/12   Κυπαρίσση-Γλυνιαδάκη  Αντιγόνη (ΚΙΠ)

6-7/01       Τσιτουρίδου Κατερίνα

13-14/01     Μπίλη Άννα

20-21/01    Μπεχράκη Βένια

27-28/01   Γλύνη Ελένη

3-4/02      Καφίδα Ιωάννα

 

 

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Σάββατο:21:30

Κυριακή: 18:45

 

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 15 ευρώ

Μειωμένο: 10 ευρώ

 

 

Σημείωμα Ιωάννας Καφίδα- Ζωγράφος που επιμελείται εικαστικά

το σκηνικό χώρο της παράστασης κάθε εβδομάδα:

“8 Παρουσίες” Έρωτας ζωής. Μια Γυναίκα. Δεσποινίς Τζούλια.

 

Το αιώνιο καθήκον της είναι να παραμείνει ξεχωριστή και ιδιαίτερη αλλά και συνδεδεμένη με το φύλλο της, με το

παρελθόν της, με τον άνδρα, με την κοινωνία των ανθρώπων. Η άλλοτε τραγική και άλλοτε υπέροχη, μεταφυσική αλλά ταυτόχρονα γήινη ισορροπία ανάμεσα στην δύναμη της παθητικότητας και την αδυναμία της ιδιαιτερότητας είναι ότι κάνει την ηρωίδα του Στρίντμπεργκ να ακροβατεί. Ένα θυμωμένο κορίτσι μιας αθυμικής μητέρας, έγινε αμφιθυμική γυναίκα και παλεύει ως δυσθυμική ερωμένη. Όλα υπό αίρεση. Πάθος, αδυναμία, ανασφάλεια, έρωτας, τρέλα. Κι όμως,πάνω από όλα η απέραντη και μεγαλειώδης θέληση και δύναμη για ζωή που η γυναικεία φύση πυρηνικά κλείνει στην ψυχή και την μήτρα της.

 

Δημιουργία ζωής.  Οκτώ γυναίκες.

Αποστολάτου Εύα, Γλύνη Ελένη, Ιωάννα Καφίδα, Κυπαρίσση-Γλυνιαδάκη Αντιγόνη (ΚΙΠ), Μπεχράκη Βένια,

Μπίλη Άννα, Τσιτουρίδου Κατερίνα, Φραγκουδάκη Μαρία

 

Το προσωπικό ίχνος της καλλιτεχνικής δημιουργίας που θα περιστοιχίζει σε κάθε παράσταση τον λόγο και τα πρόσωπα του θεάτρου, γίνεται μέσα από τα  πρωτότυπα έργα αυτών των ζωγράφων, ένα περιβάλλον ζωντανής γυναικείας

παρουσίας. Η μητέρα της Τζούλιας ήταν ζωγράφος, ο κόσμος της όμως δεν είχε ούτε χρώμα ούτε φως. Μήπως αυτά τα ζωγραφικά έργα από τα χέρια οκτώ σύγχρονων γυναικών μπορούν να λειτουργήσουν ως άνοιγμα φωτός και ως

απαντήσεις ζωής στην τραγικότητα της γυναίκας-ηρωίδας;

 

ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ

Κασομούλη 30, Νέος Κόσμος

Τ. 210 9011677

http://www.pktheater.gr

 

SOCIAL MEDIA:

FB: http://www.facebook.com/missjuliaplay/ ,

instagram: @missjuliaplay,

FB Event: https://goo.gl/NxVTMK

0