Οι λάτρεις των άκρων και του «σκοτεινού» τουρισμού θα βρουν την παρακάτω πρόταση ως την πιο ιδανική! 

Ένα από τα πιο εχθρικά μέρη του κόσμου βρίσκεται στη Ναμίμπια και συγκεκριμένα στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Ο λόγος για την «Ακτή των Οστών» ή αλλιώς «Πύλες της Κολάσεως». Αμέτρητοι σκελετοί θηλαστικών και ναυαγισμένα καράβια έχουν ξεβραστεί στις ακτές της περιοχής και παραμένουν εκεί για αιώνες.           

Τι λέτε, όμως, να μάθουμε περισσότερα για τη «Γη που ο Θεός έφτιαξε νευριασμένος»; 

Αρχικά, το περίφημο αυτό όνομα, που σε καμία περίπτωση δεν προϊδεάζει χαλαρωτικές διακοπές, προέκυψε από τους σκελετούς χιλιάδων ζώων που έχουν βρεθεί στις αμμουδιές. Ελέφαντες, φάλαινες, φώκιες ακόμη και ερπετά έχουν πέσει θύματα των σκληρών καιρικών συνθηκών της περιοχής και της έλλειψης νερού.

Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι και οι ανθρώπινοι σκελετοί, πιθανότατα μέλη των πληρωμάτων από τα πλοία που έχουν κατά καιρούς καταλήξει στην επικίνδυνη ακτή. Από τις πιο γνωστές ιστορίες είναι τα ναυάγια του Γερμανικού φορτηγού πλοίου Eduard Bohlen (1909) και του βρετανικού εμπορικού πλοίου MV Dunedin Star (1942). Στην περίπτωση του “Eduard Bohlen” η πυκνή ομίχλη έγινε η αιτία το πλοίο να πλησιάσει επικίνδυνα τον κόλπο και να παγιδευτεί. Σήμερα, 500 μέτρα από τον ωκεανό, αγκαλιασμένο από την άμμο, το ναυάγιο αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για επίσκεψη. Χρόνια αργότερα, το βρετανικό πλοίο θα έχει την ίδια μοίρα, αυτή τη φορά όμως ένα εμπόδιο κάτω από το νερό θα προκαλέσει το ναυάγιο και θα αφήσει επιβάτες και πλήρωμα στην αφιλόξενη Ακτή. Οι προσπάθειες διάσωσης αποδείχθηκαν μάταιες λόγω των ακραίων συνθηκών με αποτέλεσμα τα απομεινάρια των πλοίων να είναι ορατά μέχρι τώρα.

Αν σας πέρασε από το μυαλό ότι η ακτή δεν κατοικείται από ανθρώπους, τότε λυπάμαι κάνετε λάθος. Με πληθυσμό 50.000, η φυλή Χίμπα ζει απομονωμένη, τα μέλη της ακολουθούν τους δικούς τους ρυθμούς και προσπαθούν να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους. Το όνομα Χίμπα σημαίνει «ικέτης» και ως όρος προέκυψε πολύ αργότερα εξαιτίας του διαχωρισμού από τη φυλή Χερέρο, όταν πολλά μέλη συνέχισαν να περιπλανώνται και να ψάχνουν βοοειδή και καλλιέργειες, ζητώντας βοήθεια από άλλες φυλές.

Η φυλή είναι γνωστή για την κοκκινωπή απόχρωση του δέρματός τους. Συγκεκριμένα οι γυναίκες της φυλής για να δηλώσουν την είσοδο τους στην εφηβική ηλικία, εφαρμόζουν μια «αλοιφή» την οποία έχουν δημιουργήσει, διαλύοντας το ορυκτό ώχρα και αναμειγνύοντας το με ελαφρώς ζεστό βούτυρο. Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, προστατεύονται από την ισχυρή ακτινοβολία του ήλιου ενώ καθαρίζει και ενυδατώνει το δέρμα.

Η αξιοποίηση της Ακτής των Οστών

Ένα μέρος σαν και αυτό είναι λογικό πως θα τραβούσε την προσοχή πολλών, γεγονός που έκανε επιτακτική την ανάγκη να προστατευθεί και φυσικά να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Από το 1971, το μεγαλύτερο μέρος αποτελεί εθνικό πάρκο στο οποίο ζουν ελεύθερα διάφορα είδη ζώων που έχουν προσαρμοστεί στο κλίμα, όπως ύαινες, λιοντάρια, ζέβρες, ρινόκεροι, ελέφαντες. Ακόμη, θα βρει κανείς μια αποικία από φώκιες κυρίως περί τα μέσα Οκτώβρη που είναι η εποχή ζευγαρώματος και στα τέλη Νοέμβρη-αρχές Δεκέμβρη, οπότε οι θηλυκές γεννούν τα μικρά τους. Η πρόσβαση είναι αρκετά περιορισμένη και φυσικά αυστηρά ελεγχόμενη. Η μοναδική επιλογή των ενδιαφερόμενων επισκεπτών (δέχεται έναν περιορισμένο αριθμό κάθε φορά) είναι να απευθυνθούν σε μία από τις λίγες εταιρείες σαφάρι με δικό τους ξεναγό ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν 4×4 ή ελικόπτερα, αφού πολλές αεροπορικές εταιρείες φοβούνται να ταξιδέψουν εκεί. Οι τιμές, όπως μπορείτε να φανταστείτε, είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες

Είναι γνωστό πως η άμμος στις ερήμους κινείται. Αυτό που διαφοροποιεί και ξεχωρίζει την Ακτή των Οστών είναι ότι οι αμμόλοφοι κινούνται πιο γρήγορα σε σύγκριση με άλλες ερήμους. Η ταχύτητα φθάνει τα 50 πόδια το χρόνο, άλλοτε αποκαλύπτοντας και άλλοτε κρύβοντας σκελετούς.                               

 Ξέρατε, ακόμη, ότι οι αμμόλοφοι βρυχώνται; Ο αέρας παγιδεύεται ανάμεσα στους χιλιάδες κόκκους άμμου και δημιουργεί ένα χαμηλό ήχο που θυμίζει αεροπλάνο. Όσοι βρεθούν την κατάλληλη στιγμή στο σωστό μέρος θα είναι πραγματικά τυχεροί, αφού θα βιώσουν μια εμπειρία που δεν συμβαίνει σε άλλο σημείο του πλανήτη.

Αν και ακούγεται περίεργο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν την Ακτή των Οστών για σερφινγκ. Μάλιστα, σερφινγκ. Λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος συναντούν τα πιο δυνατά και μεγάλα θαλάσσια τούνελ. Το θάρρος τους να δαμάσουν τα κύματα, αψηφώντας τους κινδύνους, ανταμείβεται στο μέγιστο.

 

 

 

 

 

            Πηγή φωτογραφιών: AFK Travel

 

0