Πάνω στη μεγάλη κρίση εισιτηρίων που ξέσπασε στον Ελληνικό κινηματογράφο από την αρχή της δεκαετίας του 1970, η Αλίκη Βουγιουκλάκη κάνει άλλη μία τεράστια επιτυχία με την ταινία «Ένα Αστείο Κορίτσι», της οποίας τόσο το σενάριο, όσο και η σκηνοθεσία φέρουν κάτι από την «Καμπίρια», αλλά με τίτλο εμπνευσμένο από το «Funny Girl». Αυτό είναι φυσικό, γιατί τότε ο Τάκης Βουγιουκλάκης, αδελφός της Αλίκης, είχε μόλις έλθει από τις σπουδές κινηματογράφου στην Ιταλία και κουβαλούσε όλο το φελινικό πνεύμα που κυριαρχούσε τότε.

 

 

 

Το «Ένα Αστείο Κορίτσι» ήταν η πρώτη ταινία  που σκηνοθέτησε ο Τάκης Βουγιουκλάκης με σενάριο του Λάκη Μιχαηλίδη. Τη φωτογραφία της ταινίας έκανε ο πολυαγαπημένος φωτογράφος της Αλίκης, Δήμος Σακελλαρίου, που δεν συνεργαζόταν συχνά με τη Φίνος Φιλμ.

 

 

Στο «Αστείο κορίτσι» η Αλίκη, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, έχει συμπρωταγωνιστή το Νίκο Γαλανό κι όχι τον άντρα της, Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Ένα γεγονός, που για τις «κακές γλώσσες», σημαίνει πολλά. Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 70 στα υπερσύγχρονα στούντιο της Φίνος Φιλμ στα Σπάτα, που εγκαινιάστηκαν τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς. Για πρώτη φορά τα κοστούμια της ταινίας ανέλαβε ενδυματολόγος (Μαίρη Τσαγκαράκη), ενώ στα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ταυτόχρονα τρεις μηχανές λήψης.

 

Το εξώφυλλο από το σάουντρακ της ταινίας όπως κυκλοφορεί διαδικτυακά με την επιμέλεια του Ηλία Τάσκου.

 

 

Το ανέκδοτο σάουντρακ επιτέλους κυκλοφορεί έστω και διαδικτυακά!

Η ταινία διαθέτει ένα εξαιρετικό σάουντρακ με υπέροχα τραγούδια και μουσικές γέφυρες του Δήμου Μούτση, που σπάνια έγραφε μουσική για ταινία τέτοιου είδους. Τα μουσικά και τα χορευτικά μέρη είναι ιδιαίτερα λαμπερά και καλογυρισμένα. Τα τραγούδια της πρωταγωνίστριας είναι όλα σε στίχους Λευτέρη Παπαδοπούλου, που συνεργάζεται εκείνη την εποχή στενά με τον συνθέτη.

Ο Μανώλης Μητσιάς πρωτοτραγουδάει το «Αυτά τα χέρια» που γίνεται μεγάλη δισκογραφική επιτυχία, και κυκλοφορεί την εποχή εκείνη σε δισκάκι 45 στροφών από την εταιρεία ΕΜΙ. Η αρχική έκδοση της ταινίας περιλάμβανε ακόμα δύο τραγούδια – “Το Τσίρκο“, στη σκηνή της παρέλασης (στο 2′ περίπου στη σημερινή κόπια) και “Τα Επαγγέλματα“, στη σκηνή που μεθάει η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο σπίτι του Νίκου Γαλανού (στο 30′ περίπου στη σημερινή κόπια) – καθώς και ακόμα μία σκηνή γυρισμένη σε ένα γεφυράκι στη θάλασσα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Νίκο Γαλανό.

 

Από τις κομμένες σκηνές της ταινίας!

 

 

Τα τραγούδια αυτά και η σκηνή σήμερα δεν υπάρχουν στην ταινία. Η τελευταία φορά που η ταινία προβλήθηκε ολόκληρη ήταν στην τηλεόραση το 1979 από την ΕΡΤ. Από τότε το «Αστείο Κορίτσι»προβάλλεται με περικοπές. Τα σχετικά πλάνα έχουν χαθεί για πάντα αφού από τότε την ταινία δεν την ξαναείδαμε στην αρχική της μορφή, ούτε καν και στην κυκλοφορία της σε dvd το 2007. Ωστόσο τα τραγούδια έχουν σωθεί σε δισκάκια 45 στροφών αλλά και σε ένα συλλεκτικό cd (δικής μου παραγωγής) με όλη τη μουσική της ταινίας.

 

 

Υπάρχει βέβαια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις σκηνές που λείπουν. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η ιστορία της ταινίας, με την μορφή σινε-ρομάντσου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Φαντάζιο” για 15 εβδομάδες. Το σινε-ρομάντσο αυτό επαληθεύει την ύπαρξη των παραπάνω (σήμερα κομμένων) σκηνών στην ταινία. Οι λόγοι που κόπηκαν οι σκηνές παραμένουν άγνωστοι, με το φαινόμενο αυτό να παρατηρείτε και στις ταινίες:«Υπολοχαγός Νατάσσα», «Αγάπη και Αίμα» και «Η Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά».

 

 

Γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Λονδίνο με τους δύο πρωταγωνιστές να μην είναι μόνοι. Μαζί τους ήταν και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ο οποίος φαίνεται να περπατά δίπλα στους  πρωταγωνιστές την ώρα που γινόταν το γύρισμα στους δρόμους του Λονδίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σκηνή του τσίρκου, το μωράκι που εμφανίζεται είναι ο γιος της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δημήτρη Παπαμιχαήλ, Γιάννης.

 

 

Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 26 Οκτωβρίου 1970 και συγκέντρωσε 549.614 εισιτήρια στις αίθουσες πρώτης προβολής σε Αθήνα, Πειραιά και Προάστια. Ήρθε στην 2η θέση ανάμεσα στις  87 ταινίες της σεζόν, με πρώτη εισπρακτικά την “Υπολοχαγός Νατάσσα”.

 

 

29