Χωριάτικο ψωμί με δεντρολίβανο και τοματίνια

Καλοκαίρι στο χωριό και μυρίζει όλη η γειτονιά φρεσκοψημένο και λαχταριστό ψωμί που θέλεις να το κόψεις με το χέρι, την ώρα που βγαίνει από τον φούρνο. Σήμερα θα σας δείξω μία παραλλαγή του που θα σας εκπλήξει ακόμα περισσότερο!

 

Έτοιμο σε: 120′

Ποσότητα: 8-10 άτομα

 

Υλικά

 

300 gr. αλεύρι σκληρό κίτρινο

130 gr. αλεύρι για ολες τις χρήσεις

50 gr. αλεύρι ολικής άλεσης

30 gr. βρώμη

10 gr. νωπή μαγιά ή 8 gr. μαγιά στιγμής

380 ml. νερό περίπου

1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

1¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Σουσάμι

7 κλωνάρια δενδρολίβανο μόνο τα φύλλα.

15 μέτρια τοματίνια κομμένα στην Μέση και καθαρισμένα από τα σπόρια.

 

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

 

Σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά, προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά!

Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.

Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε 10 λεπτά .

 

Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπωλ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μαζί με το αλάτι.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα άλευρα, τις νιφάδες βρώμης, τα τοματίνια και το δενδρολίβανο.

Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το προζύμι που έχουμε ετοιμάσει.

Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό.

Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή, αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.

 

-Αν χρειαστεί προσθέτουμε ανάλογα νερό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

 

 

Ρίχνουμε το ζυμάρι σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε με τις παλάμες μας δημιουργώντας μια φρατζόλα . ( ζυμώνουμε 3 – 4 φορές.)

Ανάβουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου.

Δημιουργούμε μια φρατζόλα ή ένα καρβέλι.

 

 

 

Σε καθαρή, λινή ή βαμβακερή πετσέτα, την οποία ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος, ένα μικρό ταψί ή φόρμα, πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι και μπόλικο σουσάμι.

Ακουμπάμε την φρατζόλα και κλείνουμε την πετσέτα.

Αφήνουμε το ζυμάρι στον φούρνο, χωρίς να τον σβήσουμε για 10 λεπτά, να διπλασιάσει τον όγκο του.

 

Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε σκεπασμένο άλλα 10 λεπτά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C Κελσίου.

Με γρήγορες κινήσεις αναποδογυρίζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι στον δίσκο ψησίματος το ταψί ή την φόρμα.

Χαράσουμε με ένα μαχαιράκι ελαφρά την επιφάνεια του ψωμιού σε 3-4  σημεία.

 

Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 200°C και άλλα 30 λεπτά στους 180°C.

Το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

 

Καλή σας απόλαυση.

 

 

0