Ο “Γαμπρός απ΄το Λονδίνο” είναι ουσιαστικά το ριμέικ της ταινίας “Παπούτσι από τον τόπο σου” που είχε γυρίσει ο Αλέκος Σακελλάριος το 1946. Μια ταινία που σήμερα θεωρείται χαμένη ή απλά κατεστραμμένη. Οι γενιές μετά το 60 δεν την έχουν δει ποτέ, αφού δε σώθηκε και δεν προβλήθηκε ποτέ κι απ΄την τηλεόραση. 

 

 

Ο “Γαμπρός απ΄το Λονδίνο” γυρίστηκε το  καλοκαίρι του 1967 από το Γιάννη Δαλιανίδη. Το στόρι σατιρίζει την ξενομανία των Ελλήνων μέσα από τις ερμηνείες σπουδαίων ηθοποιών όπως του Κώστα Βουτσά και του Διονύση Παπαγιαννόπουλου. Δίπλα τους η Νόρα Βαλσάμη δύο χρόνια μετά το κινηματογραφικό της ντεμπούτο, στην κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου “Τζένη – Τζένη”.

 

Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, ο Κώστας Βουτσάς και η Νόρα Βαλσάμη.
Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, ο Κώστας Βουτσάς και η Νόρα Βαλσάμη.

 

Φυσικά τα “σκετσάκια” στο μαγαζί με τους Αντώνη Παπαδόπουλο, Χρήστο Δοξαρά και Μαίρη Χαλκιά είναι από τις καλύτερες στιγμές του φιλμ. Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζουν η Καίτη Ιμπροχώρη, ο Γιώργος Τσιτσόπουλος, η Μαίρη Μεταξά, η Ρία Δελούτση, η Ειρήνη Κουμαριανού και ο Βαγγέλης Ιωαννίδης, ένα από τα παιδιά θαύματα του Ελληνικού κινηματογράφου. Για την ιστορία τον είχε ανακαλύψει ο Νίκος Κούνδουρος και είχε παίξει στις ταινίες του: “Το Ποτάμι” και “Μικρές Αφροδίτες“. 

 

Βαγγέλης Ιωαννίδης & Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Βαγγέλης Ιωαννίδης & Διονύσης Παπαγιαννόπουλος
Το εξώφυλλο από τη ψηφιακή έκδοση του σάουντρακ της ταινίας, με την επιμέλεια του Ηλία Τάσκου

 

 

Το ανέκδοτο σάουντρακ της ταινίας

Τις μουσικές γέφυρες της ταινίας έχει γράψει ο Μίμης Πλέσσας ενώ τα δυο τραγούδια του έργου “Ο Γιαννάκης” και “Πόρτα Κλειστή τα Χείλη σου” ανήκουν στο Γιώργο Ζαμπέτα. Τα ερμηνεύουν  ο ίδιος ο συνθέτης και η Βίκυ Μοσχολιού. Το σάουντρακ δεν εκδόθηκε ποτέ ως ολοκληρωμένο έργο αν και τα δυο τραγούδια είχαν κυκλοφορήσει σε 45αρια. Φέτος, μετά από μισό αιώνα και πλέον, κυκλοφορεί το συγκεκριμένο OST ψηφιακά με την επιμέλεια του Ηλία Τάσκου.

 

 

Για την ιστορία ο “Γαμπρός απ΄το Λονδίνο” έκανε πρεμιέρα στις 17 Απριλίου 1967 και έκοψε 316.940 εισιτήρια Α΄προβολής.