, Τζένη & Αλίκη : Βίοι Παράλληλοι

Είναι γνωστό πως η σχέση της Άλικης Βουγιουκλάκη και της Τζένης Καρέζη είχε πολλές αναταράξεις. Ξεκίνησαν σαν κολλητές φίλες την εποχή που και οι δυο τους σπούδαζαν στο Εθνικό Θέατρο, για να γίνουν αντίπαλες την εποχή που έγιναν διάσημες πρωταγωνίστριες. Όλος ο κόσμος είχε χωριστεί σε δύο στρατόπεδα και οι δύο star μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 60 ήταν για το κοινό οι δυο αιώνιες αντίπαλες.

, Τζένη & Αλίκη : Βίοι Παράλληλοι

, Τζένη & Αλίκη : Βίοι Παράλληλοι

Στο Εθνικό η Βουγιουκλάκη είχε πάει ένα χρόνο νωρίτερα – μαζί με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ – από την Τζένη ωστόσο όταν συναντήθηκαν έγιναν αχώριστες. Μάλιστα με τον καιρό , οι δυο τους έγιναν αχώριστες και ήταν τόσο κοντά η μία στην άλλη, που, όποτε φορούσαν παρόμοια ρούχα και περπατούσαν μαζί στους δρόμους της Αθήνας, τις περνούσαν για αδελφές. Αυτή τους η συνήθεια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο πατέρας της Καρέζη δεν ήξερε πως η κόρη του φοιτούσε στη δραματική σχολή καθώς είχε άλλα όνειρα για αυτήν, οδήγησε σε έναν επικό μεταξύ τους καυγά όταν τα έμαθε όλα. Το αποτέλεσμα ήταν να κτυπήσει την Τζένη και αυτή να πάρει την μάνα της και να τον εγκαταλείψουν μια για πάντα. 

, Τζένη & Αλίκη : Βίοι Παράλληλοι

Υπάρχει μια ιστορία από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, που έχει διηγηθεί ο Γιάννης Διαλιανίδης και μπορεί να αποτυπώσει αυτόν τον δυισμό που αντιπροσώπευαν οι δύο ηθοποιοί. ‘Ηταν και οι δύο καλεσμένες σε ένα πάρτι του Δημήτρη Χορν και έπειτα περιέγραψαν στον Δαλιανίδη τι έγινε εκεί. Η Καρέζη, λέει, είχε πάει πρώτη. ‘Οταν μπήκε στο διαμέρισμα η Αλίκη φορούσε μια γούνα που «μάλλον δεν ήταν δικιά της» και ένα… τριαντάφυλλο στα μαλλιά. ‘Ολοι αναφώνησαν «ωχ!». «Την κακομοίρα την Αλίκη» είπε στον Δαλιανίδη η Καρέζη σχολιάζοντας τις άστοχες ενδυματολογικές επιλογές της Βουγιουκλάκη. ‘Επειτα όμως η Αλίκη χόρεψε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, Πρωθυπουργό της χώρας, φίλο του Χορν και επίσης καλεσμένο στο πάρτι. «Την καημένη την Τζενούλα, εγώ χόρευα με τον Πρωθυπουργό και αυτή δεν είχε ούτε έναν υπουργό δίπλα της» είπε η Βουγιουκλάκη στον σκηνοθέτη.

 , Τζένη & Αλίκη : Βίοι Παράλληλοι

, Τζένη & Αλίκη : Βίοι Παράλληλοι

Ο Κώστας Καζάκος, δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του «Ήταν κατασκεύασμα του Τύπου αυτό (η εχθρότητα μεταξύ τους). Ήταν παιχνίδια των Μέσων που ήθελαν να γεμίσουν σελίδες. Δεν υπήρξε εχθρότητα μεταξύ τους. Αντιθέτως. Ήταν μαζί από τη δραματική σχολή του Εθνικού, είχαν φιλική σχέση, συζητούσαν τα προβλήματά τους, έγιναν πολύ κοντά μάνες, βλεπόμασταν όλοι μαζί. Κάποια στιγμή απομακρύνθηκαν για λίγο, αλλά μετά ξαναβρέθηκαν. Ξέρεις πώς συμβαίνουν αυτά. Πάντα όμως η μία νοιαζόταν την άλλη. Η Αλίκη, όταν «έφυγε» η Τζένη, ήταν απαρηγόρητη. Σαν να είχε χάσει την αδελφή της. Της είχε κοστίσει πάρα πολύ…Το είχαν συζητήσει να παίξουν και μαζί, πολλές φορές, αλλά δεν το αποφάσισαν. Μόνο όταν ήταν να γίνει η «Μαρία Στιούαρτ» ήταν πολύ κοντά στο να συμβεί, αλλά αρρώστησε πολύ η Τζένη…»

, Τζένη & Αλίκη : Βίοι Παράλληλοι
, Τζένη & Αλίκη : Βίοι Παράλληλοι

Η Νινέτα Λεμπέση αφηγείται την περίοδο που νοσηλευόταν η Καρέζη στο νοσοκομείο: «Είχαμε πάει με την Αλίκη στο νοσοκομείο για μια τυπική εξέταση. Στον κάτω όροφο ήταν η Τζένη και βρισκόταν συνεχώς κοντά της ο άντρας μου, Γιώργος Λεμπέσης. με το που το μαθαίνει η Αλίκη μου λέει: «Πρέπει οπωσδήποτε να δω την Τζένη, κάνε ό,τι είναι δυνατό. Θέλω να μιλήσω έστω με τον Καζάκο».

Κατεβαίνουμε και απέξω ήταν μια στρατιά από δημοσιογράφους που περίμεναν να μάθουν νέα. Η Τζένη Καρέζη άκουσε το σούσουρο. Λέει: Τι συμβαίνει;» και της λέει ο άντρας μου: «Είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη απέξω». Κάνει παύση. Το σκέφτεται και δίνει εντολή: «Βγείτε όλοι έξω να έρθει μόνο η Αλίκη στο δωμάτιο». Έμειναν μόνες τους ένα τέταρτο. Το τι είπαν μεταξύ τους κανείς δεν το ξέρει».

, Τζένη & Αλίκη : Βίοι Παράλληλοι

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου θυμάται « Η Αλίκη με την Τζένη ήταν φίλες. Αν όμως δεν πήγαιναν καλά οι δουλειές τους, σκοτώνονταν. Βέβαια η Αλίκη ερχόταν και στο σπίτι μας, όσο ήμασταν παντρεμένοι με την Τζένη, έκαναν παρέα και εκτιμούσε η μία την άλλη. Ξέρεις τι μου είπε στην κηδεία της η Αλίκη; «Χάνω το ενδιαφέρον μου. Δεν έχω με ποιον να ανταγωνιστώ». Και συνεχίζει «Όταν και τα δύο θέατρα πήγαιναν καλά, ήταν αχώριστες, αν όχι, σκοτώνονταν. Μόλις γινόταν το πρώτο διάλειμμα στην παράσταση, η Τζένη έβαζε τον Γιώργο Λεμπέση να τηλεφωνεί ώστε να μάθει τι έκανε η Αλίκη. Το ίδιο, βέβαια, έκανε και η Βουγιουκλάκη. Στον γάμο μας η Τζένη δεν την κάλεσε. «Θα μου καταστρέψει τον γάμο» έλεγε».

, Τζένη & Αλίκη : Βίοι Παράλληλοι

Το καλοκαίρι του 1990 στην τελευταία συνέντευξη της στον Παναγιώτη Τιμογιανάκη η Τζένη Καρέζη είχε δηλώσει  «Για το αν έχω ανταγωνισμό με την Αλίκη Βουγιουκλάκη; Μην τα ακούς αυτά. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάποτε εξυπηρετούσε, ειδικά στον κινηματογράφο, τις εταιρείες στο να μας μοιράζονται. Από κει και πέρα είμαστε εντελώς διαφορετικοί σαν χαρακτήρες. Αυτό όμως δεν μας εμπόδισε να έχουμε μια ωραία σχέση ανάμεσα μας».

, Τζένη & Αλίκη : Βίοι Παράλληλοι

, Τζένη & Αλίκη : Βίοι Παράλληλοι

 

Όταν έφυγε η Καρέζη, την 27 Ιουλίου του 1992 η Αλίκη Βουγιουκλάκη, μέσα από τη συχνότητα του Ant1, σε ένα συνταρακτικό βίντεο, παραμορφωμένη από την οδύνη, φαινόταν να καταρρέει κυριολεκτικά μπροστά στην κάμερα!

«Ααααχ, Τζένη αδερφή μου, μάτια μου, καλό ταξίδι εκεί που πας! Κι όταν θα ανταμωθούμε, θα τα ξαναπούμε! Είναι… Παιδιά, δεν μπορώ…» είπε, λυγίζοντας μπροστά στον φακό, η οποία τελικά δυστυχώς έμελλε να ακολουθήσει την φίλη της, αποχαιρετώντας τον μάταιο τούτο κόσμο, μόλις 4 χρόνια αργότερα… την 23 Ιουλίου του 1996. Και οι δύο έφυγαν από καρκίνο…

4

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *