Ο Taika Waititi (Thor: Ragnarok) σκηνοθετεί με χιούμορ και αυτοσαρκασμό την επιστροφή του Θορ στην τέταρτη ταινία του, όπου ανακτά τις δυνάμεις και το παρουσιαστικό του για να σταματήσει μια φονική απειλή.

 

Ο καταξιωμένος στον ρόλο του Θεού του Κεραυνού Chris Hemsworth αναζωπυρώνει το πάθος του για την παλιά του αγαπημένη Natalie Portman, που έχει πάρει τη ζωή και το σφυρί στα χέρια της ως Mighty Thor, ενώ ο Christian Bale ενσαρκώνει ιδανικά τον τρομακτικό Γκορ, τον Θεό Σφαγέα, και ο Russel Crowe δίνει ρεσιτάλ σε μια ξεκαρδιστική εκδοχή του Δία.

Μια σπαρταριστή, σπιρτόζα και θεαματική γαλαξιακή περιπέτεια που στολίζει το MCU με τις εκπλήξεις της και την κωμική της διάθεση.

 

 

ΣΥΝΟΨΗ

Ο Θορ (Chris Hemsworth) διανύει μια περίοδο πολύ διαφορετική σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στο παρελθόν: αυτή τη φορά αναζητά την εσωτερική γαλήνη. Η απόσυρσή του διακόπτεται από έναν γαλαξιακό φονιά γνωστό ως Γκορ (Christian Bale), ο οποίος επιδιώκει την εξαφάνιση των Θεών. Για να αντιμετωπίσει την απειλή, ο Θορ ζητά τη βοήθεια της Βασιλιά Βαλκυρίας (Tessa Thompson), του Κοργκ και της πρώην φίλης του, Τζέιν Φόστερ, (Natalie Portman), η οποία – προς έκπληξη του Θορ – χειρίζεται ανεξήγητα καλά το μαγικό σφυρί του, Μγιόλνιρ, ως Mighty Thor.

Μαζί, ξεκινούν μια κοσμική περιπέτεια για να αποκαλύψουν το μυστήριο πίσω από την εκδίκηση του Γκορ και να τον σταματήσουν πριν να είναι πολύ αργά.

 

Διάρκεια: 119’

7 Ιουλίου στους κινηματογράφους από τη

Ο Taika Waititi έκανε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του στο Marvel Cinematic Universe (MCU) το 2017 με την ταινία Thor: Ragnarok, μια κωμική, γαλαξιακή
περιπέτεια με πρωταγωνιστή τον Chris Hemsworth στον ρόλο του Θεού του Κεραυνού.

«Δεν πιστεύω ότι είναι τραβηγμένο να περιμένουμε αλλαγές στον χαρακτήρα του Θορ» λέει ο Waititi. «Κυκλοφορεί εδώ και καιρό, οπότε έχει χρόνο να περάσει από διαφορετικές φάσεις. Χάρηκα όταν με ενημέρωσαν πόσο καλά πήγαιναν οι δοκιμαστικές προβολές του Ragnarok και ένιωσα περήφανος που κατάφερα να επινοήσω εκ νέου αυτόν τον χαρακτήρα με έναν τρόπο που έκανε την ταινία επιτυχημένη και τους θεατές να θέλουν να τον βλέπουν ξανά και ξανά».

Από το 2011, ο Θορ έχει εμφανιστεί σε 7 ταινίες του MCU και έχει πρωταγωνιστήσει σε 4. Για τους θεατές ανά τον κόσμο, ο Chris Hemsworth είναι ο Θορ, ενώ ο ίδιος νιώθει την ανάγκη να εξερευνήσει και να εξελίξει τον ρόλο ολοένα και περισσότερο. «Ο ρόλος έχει μεγάλο φορτίο» παραδέχεται ο Hemsworth. «Ο Θορ είναι ο μόνος χαρακτήρας που έχει τη δική του τέταρτη ταινία, μέχρι τώρα, οπότε ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Θέλω να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου σε αυτόν τον χαρακτήρα».

«Ένα από τα ωραία των ταινιών της Marvel είναι η ικανότητα να παίζει με διαφορετικά είδη σε μία ταινία» λέει ο Waititi. «Κρατάει το κοινό σε αγωνία και οι χαρακτήρες είναι αλλιώτικοι κάθε φορά. Όταν σκεφτήκαμε την υπόθεση της ταινίας Thor: Love and Thunder ξέραμε ότι το κοινό θα ενθουσιαζόταν και ο τίτλος υπονοεί πολλά για τα θέματα της ταινίας».

 

Ο έρωτας είναι ένα ηχηρό θέμα στην ιστορία, αλλά ο Waititi και η ομάδα του υπηρετούν και το θέμα του κεραυνού. «Η ταινία μοιάζει με την ταινία Ragnarok σε ύφος και στιλ, αλλά θέλαμε να δώσουμε κι άλλη ένταση στον παλμό και την τρέλα των διαφορετικών κόσμων και των καταστάσεων που περνάει ο Θορ» λέει ο Waititi. «Επειδή έχουμε να κάνουμε με το διάστημα και έναν Βίκινγκ, ο συνδυασμός αυτός δίνει φωτιά στην ιστορία και μόνο η φαντασία μπορεί να βάλει όρια».

 

ΚΕΡΑΥΝΟΒΟΛΗΜΕΝΟΣ

Στην αρχή της ταινιάς «Avengers: Endgame», ο Θορ περνάει υπαρξιακή κρίση, έχοντας υποφέρει πολλά πλήγματα. Έχει χάσει την οικογένεια και τους φίλους του, το Άσγκαρντ, το σφυρί του, το Μγιόλνιρ και τη μάχη με τον Θάνος — για να μη μιλήσουμε για την κάποτε θεϊκή του εμφάνιση.

Έχει χάσει και την επιθυμία του να ηγείται ως βασιλιάς του Νέου Άσγκαρντ και μετά την αποκατάσταση του Σύμπαντος από τον Iron Man, ο Θορ δίνει την εξουσία στη Βαλκυρία και φεύγει με τους Φύλακες του Γαλαξία. «Ο Θορ ταξιδεύει με τους Φύλακες και, παρά την ενόχλησή τους, βάζει τον εαυτό του στο επίκεντρο της ομάδας και τους λέει τι να κάνουν» λέει ο Hemsworth.

Ο Waititi λέει ότι εμπνεύστηκε από τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. «Νιώθω σαν τον Θορ, περισσότερο από κάθε άλλον χαρακτήρα του MCU. Έχει μια άνεση και μια μαγκιά όταν συναντά τους εξωγήινους από τους άλλους κόσμους. Κάνουμε μια ακόμα πιο αστεία και μεγάλη περιπέτεια με ακόμα πιο κουλ χαρακτήρες, και ένα πραγματικά υπέροχο soundtrack».

 

 

Γκορομηνια

Στην αρχή της ταινιάς «Avengers: Endgame», ο Θορ περνάει υπαρξιακή κρίση, έχοντας υποφέρει πολλά πλήγματα. Έχει χάσει την οικογένεια και τους φίλους του, το Άσγκαρντ, το σφυρί του, το Μγιόλνιρ και τη μάχη με τον Θάνος — για να μη μιλήσουμε για την κάποτε θεϊκή του εμφάνιση.

Έχει χάσει και την επιθυμία του να ηγείται ως βασιλιάς του Νέου Άσγκαρντ και μετά την αποκατάσταση του Σύμπαντος από τον Iron Man, ο Θορ δίνει την εξουσία στη Βαλκυρία και φεύγει με τους Φύλακες του Γαλαξία. «Ο Θορ ταξιδεύει με τους Φύλακες και, παρά την ενόχλησή τους, βάζει τον εαυτό του στο επίκεντρο της ομάδας και τους λέει τι να κάνουν» λέει ο Hemsworth.

Ο Waititi λέει ότι εμπνεύστηκε από τον πρωταγωνιστή της ιστορίας. «Νιώθω σαν τον Θορ, περισσότερο από κάθε άλλον χαρακτήρα του MCU. Έχει μια άνεση και μια μαγκιά όταν συναντά τους εξωγήινους από τους άλλους κόσμους. Κάνουμε μια ακόμα πιο αστεία και μεγάλη περιπέτεια με ακόμα πιο κουλ χαρακτήρες, και ένα πραγματικά υπέροχο soundtrack».

Δυστυχώς, η απομόνωση και η ησυχία του Θορ είναι σύντομη καθώς μια τρομακτική νέα απειλή εμφανίζεται στον γαλαξία. Ο Γκορ, ο Θεός Σφαγέας έχει εξαπολύσει έναν πόλεμο εναντίον των θεών, σκοτώνοντάς τους έναν προς έναν με ένα όπλο ανυπολόγιστης, σκοτεινής δύναμης.

Ο Θορ έχει αντιμετωπίσει αμέτρητους εχθρούς, αλλά τώρα ο πήχης ανεβαίνει. «Έπρεπε να βρούμε έναν κακό ακόμα πιο καθηλωτικό» λέει ο Waititi «και τον βρήκαμε στον χαρακτήρα του Γκορ, όπως τον υποδύεται ο εκπληκτικός Christian Bale».

 

Ο Γκορ ήταν κάποτε καλός και θρήσκος, αλλά η απώλεια τον έκανε απεγνωσμένο για εκδίκηση. «Έχει πολύ δράμα και τρέλα η ιστορία του Γκορ, αλλά ο Christian Bale κατάφερε να τα αποδώσει όλα αυτά τέλεια» λέει ο Hemsworth. «Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από πάνω του. Ο χαρακτήρας είναι συναρπαστικός, γιατί όπως όλοι οι κακοί, ο Γκορ έχει ένα δίκιο. Μπορεί να μην
το εκφράζει με τον σωστό τρόπο, αλλά το σενάριο εξηγεί την κατάστασή του και ο Christian προίκισε τον ρόλο με πολλά επίπεδα και βάθος».

Οι συμπρωταγωνίστριες του Hemsworth ενθουσιάστηκαν με την ερμηνεία του Bale, με τη Natalie Portman να παραδέχεται: «Όλοι μας φοβόμασταν λίγο την παρουσία του Γκορ». Η Tessa Thompson αποκαλύπτει πως «ο Γκορ του Christian ήταν καθηλωτικός. Κάνει αυτό που κάνουν καλά οι κακοί της Marvel, δηλαδή δείχνει ότι η κακία του προέρχεται από τον πόνο, από κάποιο τραύμα που δεν έχει επεξεργαστεί».

 

ΟΛΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ

Στην αναζήτηση νοήματος, ο Θορ ανακαλύπτει ότι η Τζέιν Φόστερ, η πρώην κοπέλα του που είναι διάσημη αστροφυσικός, έχει γίνει άσος στο μαγικό σφυρί του, το Μγιόλνιρ, ως Mighty Thor — μια μεταμόρφωση που κρύβει από πίσω μια πολύ προσωπική μάχη.

Η Natalie Portman, που υποδύθηκε την Τζέιν Φόστερ το 2011 στην ταινία «Thor» και το 2013 στην ταινία «Thor: The Dark World» ενθουσιάστηκε με την επιστροφή της στο MCU. «Ο Taika μού εξήγησε ότι η Τζέιν θα γινόταν η Mighty Thor και μου φάνηκε συναρπαστική εμπειρία. Η συνεργασία μαζί του στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό και μας κρατάει πάντα σε εγρήγορση».

 

«Είναι συναρπαστικό να επιστρέφει η Τζέιν Φόστερ ως Mighty Thor» λέει ο Waititi. «Είναι ωραίο να βλέπεις τη Natalie με έναν αναπάντεχο τρόπο. Είναι σπουδαία ηθοποιός και θέλαμε να τη δούμε σε έναν διαφορετικό ρόλο. Δεν θέλαμε να είναι απλώς μια επιστήμονας που περιμένει τον Θορ να γυρίσει στη Γη».

Η νέα ταινία ανακαλύπτει περισσότερα για την Τζέιν και τον Θορ και τον χωρισμό τους, επιτρέποντας στον Hemsworth και την Portman να δείξουν το κωμικό τους ταλέντο. «Η Natalie είναι πολύ συνεργάσιμη και έχει καταπληκτικό χιούμορ» λέει ο Hemsworth. «Είναι μια διαφορετική έκφανση του χαρακτήρα και ήταν σαν αναγέννηση. Το απέδωσε τέλεια».

 

 

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ

Στο χωριό του Νέου Άσγκαρντ, η Tessa Thompson υποδύεται τη Βασιλιά Βαλκυρία, μια θέση που την έχει κουράσει. Είναι η τελευταία Βαλκυρία που έχει επιβιώσει, η μόνη από την ελίτ ομάδα πολεμιστριών του Άσγκαρντ, και της λείπει η παρέα της. Οπότε, όταν ο Γκορ επιτίθεται στο Νέο Άσγκαρντ, δεν διστάζει να συνεργαστεί με τον Θορ για να εξολοθρεύσουν τον Θεό Σφαγέα.

«Ο χαρακτήρας δεν είναι συμβατικός, είναι δυνατή και ανυποχώρητη, είναι καταπληκτική» λέει η Thompson. «Το καταπληκτικό με το MCU είναι η ιδέα ότι η υπερδύναμή σου προέρχεται από αυτά που σου έχουν συμβεί, τα τραύματα, τα πράγματα που σε έχουν εξοστρακίσει. Αλλά αυτά είναι που σε κάνουν μοναδικό».

Ο Waititi λέει ότι ο χαρακτήρας έχει εξελιχθεί, αλλά διατηρεί τα χαρακτηριστικά που έχουν κερδίσει τις καρδιές των θεατών «Είναι η Βασιλιάς του Νέου
Άσγκαρντ, αλλά διατηρεί την ελαφρότητα και τον αστείο χαρακτήρα».

Μαζί με τον Θορ, επιστρέφει ο πιστός του σύντροφος, ο Κοργκ. «Είναι πιστός στον Θορ» λέει ο Waititi, που έδωσε τις κινήσεις του στον ψηφιακά σχεδιασμένο χαρακτήρα. «Έχει ακόμα αυτή την αθωότητα, βλέπει ακόμα το θετικό στους άλλους».

Όσο ο Γκορ αποδεικνύεται μια θανάσιμη απειλή που διασχίζει τον γαλαξία, ο Θορ απευθύνεται στους πρώην συμμάχους του και στο εγώ του για να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τα όπλα. Η ομάδα ζητά τη βοήθεια του βασιλιά των θεών, του Δία, που υποδύεται ο Russell Crowe. Ο Δίας περνάει τις μέρες του μέσα στη χλιδή και μοιάζει να αγνοεί τον αριθμό των θεών που έχουν εξαφανιστεί.

«Ποτέ δεν περίμενα να ζήσω τη μέρα που ο Russell θα εμφανιζόταν στην οθόνη με ίχνη από τις μέρες του ως Μονομάχος, αλλά με αυτοσαρκασμό» λέει ο Hemsworth. «Δεν συγκρατήθηκε. Τον θαυμάζω από τότε που άρχισα να παίζω. Έχει εκτόπισμα και σοβαρότητα στις ερμηνείες του, όπως και ο ίδιος σαν προσωπικότητα. Αλλά όταν τον συνάντησα, ανακάλυψα ότι έχει καταπληκτικό χιούμορ και έκανε ό,τι του ζήτησε ο Taika στο σετ. Mε εντυπωσίασε».

Η Portman θυμάται την αντίδρασή της στην ερμηνεία του. «Είχε πολλή πλάκα να βλέπεις τον Russell Crowe να υποδύεται τον Δία με τόσο χιούμορ. Ήταν αστείο να τον βλέπεις να τσαλακώνεται. Έχουμε συνηθίσει να τον βλέπουμε να παίζει ηρωικούς ρόλους, οπότε ήταν απολαυστικό να τον βλέπουμε να χαλαρώνει».

 

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΣ

Ο Θορ είναι ένας αλαζονικός και παρορμητικός πρίγκιπας που εξορίστηκε από το Άσγκαρντ από τον πατέρα του, τον Όντιν. Από τότε, έχει βιώσει νίκες και ήττες και τον έχει στοιχειώσει η αίσθηση ότι όποιος τον αγαπά, θα πεθάνει. Μετά τη Μάχη της Αιωνιότητας, εγκαταλείπει τον θρόνο τού Νέου Άσγκαρντ και ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας. Αλλά όταν εμφανίζεται ένας νέος εχθρός με στόχο να εξολοθρεύσει όλους τους θεούς, ο Θεός του Κεραυνού πρέπει να ανακαλύψει τι κρύβει ο Θεός Σφαγέας και να τον σταματήσει. Τον ρόλο υποδύεται και πάλι ο Chris Hemsworth.

«Στην ταινία «Avengers: Endgame» βλέπουμε έναν πολύ μπερδεμένο και χαμένο Θορ» λέει ο Hemsworth. «Είναι σίγουρα καλύτερα στο τέλος της ταινίας, αλλά ακόμα δεν ξέρει ποια είναι η θέση του στο σύμπαν. Αποφασίζει να ψαχτεί και να πάρει τον χρόνο του μακριά από όλα».

Η Τζέιν Φόστερ/Mighty Thor είναι μια διάσημη αστροφυσικός που βρήκε τον Θορ όταν έπεσε στη Γη μετά την εκδίωξή του από το Άσγκαρντ. Μέσα από το δέσιμό του μαζί της, ο Θορ έγινε πιο ταπεινός, άρχισε να σέβεται την ανθρωπότητα και την αξία τού να χειρίζεται το μαγικό του σφυρί, το Μγιόλνιρ, για να μη μιλήσουμε για τον έρωτά του με την Τζέιν. Η σχέση τους τελικά λήγει και η Τζέιν εξαφανίζεται στον Πόλεμο της Αιωνιότητας, αλλά εμφανίζεται ξανά, χρόνια μετά, με ένα πολύ βαρύ μυστικό και νέες δυνάμεις ως Mighty Thor. Η Natalie Portman αναλαμβάνει τον διπλό ρόλο της Τζέιν Φόστερ και της Mighty Thor.

«Στις προηγούμενες ταινίες, η Τζέιν ήταν μια επιστήμονας που χρειαζόταν βοήθεια για να σωθεί από τον Θορ, αλλά σε αυτή την ταινία, αναζητά μόνη της τις λύσεις και κάνει το δικό της ταξίδι» λέει η Portman. «Πολεμά δίπλα στον Θορ και είναι μία ομάδα, αλλά η Τζέιν χαράσσει το δικό της μονοπάτι, που είναι συναρπαστικό».

 

Ο Γκορ, ο Θεός Σφαγέας, ήταν ευλαβικός και υπάκουος στους θεούς. Όταν, όμως, ήρθε σε επαφή με πολλούς θανάτους και καταστροφή, χωρίς θεϊκή παρέμβαση ή βοήθεια, ο Γκορ παραδόθηκε στην οργή και αποφάσισε να εξολοθρεύσει όλους τους αθάνατους στο σύμπαν. Ο Christian Bale γίνεται κομμάτι του MCU στον ρόλο του τρομακτικού κακού.

«Ο Christian Bale είναι ένας τρομερός ηθοποιός. Είναι τρομακτικός. Είναι αστείος. Είναι ένας από τους αγαπημένους μου κακούς και απόλαυσα τη συνεργασία μαζί του» λέει η Thompson.

 

Η Βαλκυρία/Βασιλιάς του Νέου Άσγκαρντ, η τελευταία πολεμίστρια, ξέφυγε από το επώδυνο παρελθόν της στον πλανήτη Σακάαρ. Συνεργάζεται, χωρίς ιδιαίτερο κέφι, με τον Θορ, για να πολεμήσουν την αδελφή του, Χέλα. Όταν ο Θορ της δίνει τον θρόνο του Νέου Άσγκαρντ, κάνει μια ήσυχη ζωή, μέχρι που ο Γκορ απειλεί την ασφάλεια του λαού της. Η Tessa Thompson επιστρέφει στο MCU ως Βαλκυρία.

«Όταν είδαμε τη Βαλκυρία στην ταινία «Thor: Ragnarok», πάλευε με πολύ πόνο και ενοχή» λέει η Thompson. «Δεν είχε νόημα η ζωή της, πέρα από το ποτό. Νομίζω ότι τώρα πια ανακαλύπτει ξανά τον σκοπό της».

Ο Δίας, ο θρυλικός βασιλιάς των θεών, γεμίζει τις μέρες του με πολυτέλειες, απολαμβάνοντας τον θαυμασμό των δευτερευόντων θεών. Είναι πολύ απασχολημένος για να παρατηρήσει την αύξηση των άδειων θέσεων στο Πάνθεον, που κάποτε ανήκαν στα -τώρα πια- θύματα του Γκορ και μοιάζει να μην έχει κίνητρο για να κυνηγήσει τον Θεό Σφαγέα. Τον ρόλο ενσαρκώνει ο Russell Crowe.

 

Ο Κοργκ είναι ένας χαρισματικός πολεμιστής που βοήθησε τον Θορ να σώσει τον λαό του Άσγκαρντ. Είναι ο πιστός σύντροφος του Θορ στα καλά και στα κακά, και τώρα συμμαχεί ξανά μαζί του για να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη απειλή μέχρι τώρα. Ο σκηνοθέτης Taika Waititi δίνει τη φωνή του και μια motion-capture ερμηνεία ως Κοργκ.

«Νομίζω ότι το καλό με τον Κοργκ, σε σχέση με όλους του άλλους χαρακτήρες που αλλάζουν και εξελίσσονται και κάνουν άλλες δουλειές, είναι ότι εκείνος δεν έχει αλλάξει καθόλου» λέει ο Waititi. «Είναι μια ήρεμη δύναμη».

Οι Φύλακες του Γαλαξία, η εκκεντρική ομάδα των διαγαλαξιακών περιθωριακών τύπων, με επικεφαλής τον Peter Quill γνωστό ως Star-Lord (Chris Pratt), συμμαχεί με τους Εκδικητές για να πολεμήσουν εναντίον του Θάνος στις ταινίες «Avengers: Infinity War» και «Avengers Endgame». Μετά τα συμβάντα αυτά, αυτή η ανορθόδοξη οικογένεια, που περιλαμβάνει τη Nebula (Karen Gillan), τον Mantis (Pom Klementieff), τον Drax (David Bautista), το ρακούν Rocket (με τη φωνή του Bradley Cooper) και το ανθρωπόμορφο δέντρο Groot (με τη φωνή του Vin Diesel), είναι καταλυτική στη μάχη του Θορ με τον πόνο που τόσο καιρό αποφεύγει.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο :

Taika Waititi, Jennifer Kaytin Robinson

Σκηνοθεσία:
Taika Waititi

Ηθοποιοί:

Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tessa Thompson, Christian Bale, Chris Pratt, Matt Damon, Brie Larson, Sam Neill, Russell Crowe, Luke Hemsworth, Karen Gillan, Pom Klementieff, Dave Bautista

Διεύθυνση Φωτογραφίας:

Baz Idoine

Σχεδιασμός Παραγωγής:

Nigel Phelps

Κοστούμια:
Mayes C. Rubeo

Μοντάζ:

Matthew Schmidt, Peter S. Elliot, Tim Roche, Jennifer Vecchiarello

Μουσική:

Michael Giacchino

 

7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΑΠΟ ΤΗ FEELGOOD
 
 
 
0