Από τις 19 Ιουλίου στους κινηματογράφους Odeon

 

Σε μια αρκετά συντηρητική πόλη της Αγγλίας ένα παλιό, ακατοίκητο σπίτι μετατρέπεται σε βιβλιοπωλείο και κερδίζει αμέσως την προσοχή όλων των κατοίκων.

Υπόθεση

Ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο, στην Αγγλία του 1959. Εκεί συναντάμε την Φλόρενς Γκριν, μια γυναίκα με πολλά όνειρα και φιλοδοξίες. Η ίδια υποστηρίζει πως «Θα πετύχεις μόνο αν τα δώσεις όλα» και τα λόγια της γίνονται πραγματικότητα όταν ανοίγει το δικό της βιβλιοπωλείο. Λογικό, αν σκεφθεί κανείς πως καταφύγιο της όλα τα χρόνια, από τότε που έχασε τον σύζυγό της, υπήρξε η λογοτεχνία. Δεν ένιωσε μοναξιά, αφού «κανείς δεν είναι μόνος του ανάμεσα στα βιβλία». Η πνευματική αφύπνιση μέσα από χιλιάδες βιβλία, ριζοσπαστικά αριστουργήματα, όπως η «Λολίτα» του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ και το «Φαρενάιτ 451» του Ρέι Μπράντμπερι, δεν θα αργήσει να συνοδευτεί από την καχυποψία και τις εχθρικές διαθέσεις.

Η κα Γκριν στην προσπάθεια της να γίνει μέλος της καινούργιας κοινωνίας, θα κληθεί να αντιμετωπίσει όλους εκείνους που την βλέπουν με κακεντρέχεια, τους υπόλοιπους, τοπικούς επιχειρηματίες που δεν γνωρίζουν τη δική της επιτυχία και, κυρίως, την Βάιολετ Γκαμάρ, μια πολύ ισχυρή γυναίκα με μεγάλη επιρροή, η οποία έχει διαφορετικά σχέδια για το βιβλιοπωλείο.

 

Στο πλάι της θα μείνουν λίγοι, με κυριότερο τον μοναχικό κύριο Μπράντις. Χαμένος με τη σειρά του στις σελίδες των βιβλίων, θα βρει στο πρόσωπο της Φλόρενς τον κατάλληλο άνθρωπο να μοιραστεί την αγάπη του για την τέχνη της λογοτεχνίας. 

 

 

Συντελεστές

Η Έμιλι Μόρτιμερ υποδύεται την Φλόρενς Γκριν, ενώ την πλαισιώνουν η Πατρίσια Κλαρκσον και ο Μπιλ Νάι στους ρόλους της Βάιολετ Γκαμάρ και του κύριου Μπράντις αντίστοιχα. Η μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Πενέλοπε Φιτζέραλντ απέσπασε τον Φεβρουάριο τρία βραβεία Γκόγια, αυτά της Καλύτερης Ταινίας (είναι η δεύτερη αγγλόφωνη ταινία που το καταφέρνει), της Σκηνοθεσίας και του Διασκευασμένου Σεναρίου για την Ιζαμπέλ Κοϊξέ.

 

Τι ήταν αυτό που την ξεχώρισε;

Ήταν μήπως η αναγνώριση της προσφοράς των βιβλίων στην πνευματική άνθηση των ανθρώπων ή μήπως ήταν το εγχείρημα μιας γυναίκας να κάνει τη δική της επανάσταση σε μια επαρχιακή πόλη της Αγγλίας την δεκαετία του ’50;

Ποια θα είναι τελικά η μοίρα του «βιβλιοπωλείου της κυρίας Γκριν»;

 

 

Την απάντηση σε όλα τα ερωτήματα σας θα την βρείτε πολύ σύντομα στους ελληνικούς κινηματογράφους στις 19 Ιουλίου.

 

0