Ελλάς Εκβλαστάνουσα: Τι σχέση έχει ο Τσιτσάνης με τον Σκαλκώτα;

 

Με θέμα την νεοελληνική Μουσική, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου η τρίτη συνάντηση του Κύκλου «Ελλάς Εκβλαστάνουσα», που διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum.

 

Ο Γιάννης Τσελίκας και η Μυρτώ Οικονομίδου

 

Στην εκδήλωση, έγινε παρουσίαση του έργου του Νίκου Σκαλκώτα «Κονσέρτο για 2 βιολιά» (1944-45), όπου ακούγονται μοτίβα από το τραγούδι «Η Μάγισσα της Αραπιάς» (1939) του Βασίλη Τσιτσάνη, 4 χρόνια μετά την σύνθεσή του. Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση του πώς ακόμη και συνθέτες του βεληνεκούς του Σκαλκώτα ενσωματώνουν οργανικά σε έργα έντεχνης μουσικής στοιχεία από την δημοτική ή την λαϊκή.

 

Ο Παναγιώτης Βλαγκόπουλος και ο Γιάννης Σαµπροβαλάκης

 

Ο μουσικός, μουσικολόγος και καθηγητής στο Μουσικό Τμήμα του Hellenic American University Γιάννης Τσελίκας, ο μουσικολόγος και καθηγητής στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Βλαγκόπουλος, η μουσικολόγος Μυρτώ Οικονομίδου και ο μουσικός και μουσικολόγος Γιάννης Σαµπροβαλάκης, ανέδειξαν τις αφομοιωτικές δυνατότητες και άλλων σπουδαίων Ελλήνων συνθετών με διεθνή απήχηση που κατόρθωσαν να γεφυρώσουν με πρωτότυπο τρόπο το χάσμα ανάμεσα στην «έντεχνη» ή λόγια μουσική και την δημοτική ή λαϊκή μουσική. Προβολές βίντεο και εκτελέσεις από συναυλίες και παραστάσεις, όπως οι Don Crepuscolo (1815) του Νικόλαου Μάντζαρου, «Μάρκος Μπότσαρης» (1858-60) του Παύλου Καρρέρ και «Ρέα» (1908) του Σπυρίδωνα Σαμάρα καθώς και άλλες συνθέσεις σημαινόντων Ελλήνων συνθετών από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Τσελίκα, έδειξαν με ενάργεια ότι η ελληνική μουσική δημιουργία μετά την Ελληνική Επανάσταση, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την δημιουργία άλλων χωρών παρά το γεγονός ότι η έλλειψη μουσικής παιδείας του ελληνικού κοινού την κάνει δυσπρόσιτη όχι μόνο στα ελληνικά ακροατήρια αλλά και στα διεθνή.

 

Ο Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Λεωνίδας Φοίβος Κόσκος και οι ομιλητές της εκδήλωσης Παναγιώτης Βλαγκόπουλος, Μυρτώ Οικονομίδου, Γιάννης Σαµπροβαλάκης και Γιάννης Τσελίκας

 

Για όσους δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν, η συζήτηση είναι διαθέσιμη στο site της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης: https://www.hau.gr/el-gr/culture/events/2021/mousiki

 

Τον Κύκλο Συζητήσεων «Ελλάς Εκβλαστάνουσα» διοργανώνει η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Οι 6 συναντήσεις του κύκλου είναι αφιερωμένες σε δημιουργήματα και προσωπικότητες του λόγου, της διανόησης, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών. Οι συναντήσεις έχουν σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των ανθρώπων του πνεύματος στην πορεία του έθνους.

 

Επόμενες Συναντήσεις

 

 

Δευτέρα 13/12/21

Θέατρο

 

 

Εισηγητής: Βασίλης Παπαβασιλείου, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας 
Συνοµιλητής: Πλάτων Μαυροµούστακος, Καθηγητής Θεατρολογίας,
Τµήµα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Τετάρτη 15/12/21

Εικαστικές Τέχνες

 

 

Εισηγητής: Θοδωρής Κουτσογιάννης, ∆ρ Ιστορίας της τέχνης, Έφορος της
Συλλογής ‘Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων  Συνοµιλητής: Νίκος
Βατόπουλος, ∆ημοσιογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή» και Συγγραφέας

 

Δευτέρα 20/12/21

 

Καταληκτική συνάντηση µε την συµµετοχή όλων των εισηγητών

 

 

Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαµερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Είσοδος: Eλεύθερη µε απαραίτητη προκράτηση και επίδειξη πιστοποιητικού εµβολιασµού ή νόσησης

Πληροφορίες: ∆ιεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαµερικανικής Ένωσης: (2103680052), www.hau.gr

 

 

0