Ένας 17χρονος Βελγοβρετανός πιλότος έγινε ο νεότερος άνθρωπος που έκανε τον γύρο του κόσμου μόνος του με ένα μικρό αεροπλάνο.

 
 

Ο Μακ Ράδερφορντ απογειώθηκε τον Μάρτιο του 2022 και προσγειώθηκε τον Αύγουστο στο ίδιο αεροδρόμιο, από όπου ξεκίνησε το ταξίδι του, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες.

Μεσολάβησαν 52 χώρες και πέντε ήπειροι, ενώ ο έφηβος διέσχισε δύο φορές τον ισημερινό, αφού απογειώθηκε από την Βουλγαρία στις 23 Μαρτίου.

Την Τετάρτη, ο 17χρονος πιλότος προσγειώθηκε κανονικά σε ένα αεροδρόμιο δυτικά της Σόφιας, πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, από όπου είχε ξεκινήσει το ταξίδι του και όπου εδρεύει ο βασικός του χορηγός.

 

Όταν ολοκλήρωσε τον άθλο του, ο Μακ έστειλε το εξής μήνυμα:

«Ακολουθήστε τα όνειρά σας, όσο χρόνων κι αν είστε».

 

 

Ένα οικογενειακό ρεκόρ

 

Ο νεαρός, που μεγάλωσε στο Βέλγιο από Βρετανούς γονείς, έσπασε επίσης το ρεκόρ που κατείχε η αδελφή του, Ζάρα, η οποία έγινε ο νεότερος άνθρωπος και η νεότερη γυναίκα που πέταξε ποτέ γύρω από τον κόσμο με ελαφρύ αεροσκάφος, σε ηλικία 19 ετών, τον Ιανουάριο του 2022.

Ο Μακ Ράδερφορντ κατέρριψε επίσης το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τον νεότερο άνθρωπο που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου μόνος του, το οποίο κατείχε προηγουμένως ένας Βρετανός, ο Τράβις Λάντλοου, ο οποίος ολοκλήρωσε το κατόρθωμα σε ηλικία 18 ετών και σε διάστημα 150 ημερών.

 

Αποκάλυψε ότι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε περιλάμβαναν αμμοθύελλες στο Σουδάν, υπερβολική ζέστη στο Ντουμπάι, κλείσιμο αεροδρομίων στην Ινδία, βροχές μουσώνων και διάφορα τεχνικά προβλήματα.

Περιγράφοντας την «πιο φρικτή στιγμή» του ταξιδιού του, θυμήθηκε τον ύπνο του σε ένα υπόστεγο, σε ένα εγκαταλελειμμένο νησί του Ειρηνικού, ενώ πετούσε 11 ώρες διασχίζοντας τη Θάλασσα Μπέρινγκ, στον βόρειο Ειρηνικό, από την Ιαπωνία στην Αλάσκα.

«Μετά από 10 ώρες, έφτασα σε αυτό το μικρό νησί, είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει, οπότε προσγειώθηκα και ήταν αρκετά χαμηλά τα σύννεφα, έβρεχε, είχε αρχίσει να σκοτεινιάζει και δεν υπήρχαν φώτα στον διάδρομο προσγείωσης».

 

Μια συναρπαστική διαδρομή

Η πτήση του, τον οδήγησε μέσω της αφρικανικής ηπείρου και της περιοχής του Κόλπου στην Ινδία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Διέσχισε τον βόρειο Ειρηνικό μέχρι την Αλάσκα και κατευθύνθηκε κατά μήκος της δυτικής ακτής των ΗΠΑ στο Μεξικό, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε πάλι βόρεια κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ στον Καναδά και, μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού, στην Ευρώπη.

Ο Μακ ονειρευόταν να γίνει πιλότος από την ηλικία των τριών ετών και έγινε ο νεότερος διπλωματούχος πιλότος στον κόσμο τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν ήταν μόλις 15 ετών.

1