Έφυγε από της ζωή στα 79 της χρόνια, η ηθοποιός Άννα Καρίνα, γνωστή κυρίως για τους ρόλους της στις ταινίες του Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

 

 

Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο καλλιτεχνικός της πράκτορας, στο Γαλλικό Πρακτορείο, η ηθοποιός πέθανε χθες, Σάββατο, στο Παρίσι.

 

https://www.lemonde.fr/disparitions/article/2019/12/15/icone-de-la-nouvelle-vague-l-actrice-anna-karina-est-morte_6022930_3382.html

 

Η Άννα Καρίνα έπασχε από καρκίνο.

Γαλλίδα δανικής καταγωγής, η ηθοποιός με το χλωμό πρόσωπο και τα μεγάλα γαλαζόγκριζα μάτια είχε γυρίσει στα χρόνια του 1960 επτά ταινίες με τον Γκοντάρ, ο οποίος ήταν τότε ο σύντροφός της.

 

 

 

Μερικές από τις σπουδαιότερες συνεργασίες της με τον «πατριάρχη» της Νουβέλ Βαγκ ήταν το Le Petit Soldat (1960), το Une femme est une femme (η κυρία θέλει έρωτα, 1961), το Vivre sa vie (1962) και το Alphaville (1965). Μάλιστα, με το «Η κυρία θέλει έρωτα» η Καρίνα κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

 

 

Το 1972, η πρωτοπόρος του Γαλλικού Νέου Κύματος ίδρυσε εταιρεία παραγωγής για το δικό της σκηνοθετικό ντεμπούτο, με το Vivre ensemble (1973), το οποίο προβλήθηκε στο 26ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Κανών. Το 2008 είχε σκηνοθετήσει επίσης το γαλλο-καναδικό φιλμ Victoria.

 

 

Εκτός από τον κινηματογράφο, η Καρίνα είχε δουλέψει και ως τραγουδίστρια, κάνοντας καριέρα, κυρίως στο πλευρό του Σερζ Γκενσμπούρ, ενώ είχε ασχοληθεί και με τη συγγραφή, εκδίδοντας πολλά μυθιστορήματα.

 

 

 

Σήμερα το σινεμά πενθεί μια θεά του.

 

 

 

 

1