Σημεία ανησυχητικής αντοχής στα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού παρουσιάζει η πανδημία στην Ελλάδα, ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την έναρξη της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας, κρούοντας ισχυρό κώδωνα κινδύνου και ανακοινώνοντας νέα περιοριστικά μέτρα για την Αττική.

 

«Η Αττική μετά την αύξηση των κρουσμάτων βρίσκεται σε μέτριο έως υψηλό επίπεδο κινδύνου, καθώς υπάρχει και αύξηση σε νοσηλείες στις ΜΕΘ. Τα νέα μέτρα κρίνονται αναγκαία», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα, ανακοινώθηκαν συνολικά 310 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), εκ των οποίων τα 30 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ τα 12 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου.

 

Παράλληλα, 67 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ έχουν καταγραφεί 3 νέοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να σημειώνει 197 κρούσματα από τα συνολικά 310.

 

 

Nίκος Χαρδαλιάς: Οι δύσκολες συνθήκες, απαιτούν δυναμικές απαντήσεις

Από την 1η Ιουλίου έχουν εντοπιστεί 1.093 κρούσματα στις πύλες εισόδου, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Η εφαρμογή μέτρων παίζει αποφασιστικό ρόλο, τόνισε γι ‘αυτό και ανακοίνωσε ότι διεξάγονται χιλιάδες έλεγχοι στη χώρα.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στην πανδημία, τόνισε πως δύσκολες συνθήκες, απαιτούν δυναμικές απαντήσεις ανάλογα με τα δεδομένα.

 

«Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 13.730, τα 4.089 εκ των οποίων ενεργά» τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε πως μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί πάνω 280.000 έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί 11.233 παραβάσεις (4%).

 

 

Περιοριστικά μέτρα στα Τρίκαλα

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ανακοινώθηκαν περιοριστικά μέτρα στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και συγκεκριμένα:

(α) Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί,

β) Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις – οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά,

γ) σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

 

 

Νέα έκτακτα μέτρα στην Αττική

Αναλυτικά, από αύριο 16/09, ισχύουν τα παρακάτω μέτρα στην Αττική:

 

  1. Σε συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους όριο ατόμων 50%, με μάσκα. Απαγορεύεται το κάπνισμα.

 

  1. Σε κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική αναστέλλεται η λειτουργία για 14 μέρες.

 

  1. Σινεμά και θέατρα, λειτουργούν με πληρότητα 60% από 75% που ίσχυε.

 

  1. Υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας και τους ανοιχτούς σε συναθροίσεις όταν δεν τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου (στάσεις κλπ)

 

  1. Στις λαϊκές αγορές υποχρεωτική χρήση μάσκας και απόσταση 3 μέτρων στους πάγκους.

 

  1. Αυστηρά μέχρι 6 άτομα σε τραπέζια σε καταστήματα εστίασης.

 

  1. Έναρξη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανεμπόριο στις 10:00.

 

  1. Όριο 50 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

 

  1. Ισχυρή σύσταση για γενική χρήση μάσκας στους άνω των 65 ετών.

 

 

Γκίκας Μαγιορκίνης: «Εκκολαπτήριο» της πανδημίας τα αστικά κέντρα

Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως η αυξητική τάση του Covid-19 αυξάνει την πίεση στο σύστημα υγείας.

Επισήμανε μάλιστα, την αυξημένη ένταση των κρουσμάτων στην Αττική, ενώ αναφερόμενος σε ανάλογα φαινόμενα σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, χαρακτήρισε τα αστικά κέντρα ως την «αχίλλειο πτέρνα», το «εκκολαπτήριο» της πανδημίας, καθώς παρατηρείται υπερμετάδοση ανάμεσα σε αγνώστους.

Τέλος, αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Οξφόρδης, λέγοντας πως συνεχίζονται οι δοκιμές, καθώς οι παρενέργειες που εμφάνισε ένας των συμμετεχόντων δεν σχετίζονται με το εμβόλιο.

 

 

πηγή

 

2