Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τέρι Τζόουνς, ένα από τα ιδρυτικά μέλη των θρυλικών Μόντι Πάιθον, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Ο Τέρι Τζόουνς έπασχε από μια μορφή άνοιας που είχε πλέον περιορίσει εντελώς τη δυνατότητά του να μιλάει.

Ο Τζόουνς, ο οποίος είχε γεννηθεί τον Φεβρουάριο του 1942, ήταν μέλος της ομάδας του «Ιπτάμενου Τσίρκου των Monty Python» που ίδρυσαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο Τζον Κλιζ, ο Έρικ Άιντλ, ο Γκράχαμ Τσάπμαν, ο Μάικλ Πάλιν και ο Τέρι Γκίλιαμ.

Ο ηθοποιός, όπως ανακοίνωσε το 2016 ο εκπρόσωπός του, έπασχε από πρωτοπαθή προϊούσα αφασία, μια μορφή  άνοιας. «Η ασθένεια επηρεάζει την ικανότητά του να επικοινωνεί και δεν είναι πλέον σε θέση να δίνει συνεντεύξεις», είχε εξηγήσει.

Τα νέα για την υγεία του Τζόουνς μαθεύτηκαν παράλληλα με την ανακοίνωση της βράβευσης του από τη βρετανική ακαδημία BAFTA, που αποφάσισε να τον τιμήσει για τα 50 χρόνια του έργου του, ως ηθοποιό και σκηνοθέτη. Στην τελετή των BAFTA ο Τζόουνς εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση της ασθένειάς του. Ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον γιο του, Μπιλ, και αμέσως καταχειροκροτήθηκε από το κοινό. Η μόνη φράση που κατάφερε να εκφέρει ήταν «ησυχάστε!» και ο γιος του συνέχισε για λογαριασμό του λέγοντας πως (το βραβείο) «είναι μεγάλη τιμή». Και σύντομα λύγισε ενώ μιλούσε: «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο είναι μεγάλες, όμως είμαστε περήφανοι για εκείνον. Σας ευχαριστώ».