Η Μ. Βρετανία τίμησε στις  24 Απριλίου τις σουφραζέτες της, έναν αιώνα αφού απέκτησαν δικαίωμα ψήφου, με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Millicent Fawcett μια απο τις πιο μεγάλες αγωνίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών. Πρόκειται για το πρώτο άγαλμα γυναίκας που τοποθετείται σε αυτόν τον συμβολικό χώρο.

Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε από την Gillian Wearing και εικονίζει την Fawcett να κρατά ένα πανό στο οποίο είναι γραμμένη η περίφημη φράση «Το θάρρος απαιτεί θάρρος παντού», την οποία είχε πει σε μια ομιλία της καλώντας τις γυναίκες να κινητοποιηθούν – και μάλιστα, μετά το θάνατο της σουφραζέτας Emily Wilding Davison που σκοτώθηκε από άλογο του βασιλιά.

Η τοποθέτηση του αγάλματος στην Parliament Square ήταν πρωτοβουλία της ακτιβίστριας Caroline Criado-Perez, η οποία ξεκίνησε να μαζεύει υπογραφές μέσω του διαδικτύου διαμαρτυρόμενη για την απουσία αγαλμάτων διάσημων γυναικών από το σημείο. Στον χώρο αυτό υπάρχουν έντεκα αγάλματα ανδρών, μεταξύ των οποίων εκείνα του Ουίνστον Τσόρτσιλ, του Γκάντι και του Νέλσον Μαντέλα. Περισσότεροι από 85.000 άνθρωποι συνυπέγραψαν το αίτημα της Criado Perez.

 

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία του δήμαρχου του Λονδίνου, Sadiq Khan, ο οποίος χαιρέτισε τον αγώνα των φεμινιστριών.

 

«Είναι μια ιστορική ημέρα. Η Πλατεία του Κοινοβουλίου (Parliament Square) δεν είναι πλέον ένας χώρος αποκλειστικά για αγάλματα ανδρών. Για να τιμήσουμε τον αγώνα της Millicent Fawcett, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο σημείο, στην καρδιά της βρετανικής δημοκρατίας και σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το Κοινοβούλιο», είπε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι «θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες».

 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επίσης χαιρέτισε την κληρονομιά που άφησε η Fawcett.

«Χωρίς τον αγώνα της δε θα ήμουν πρωθυπουργός σήμερα, καμιά γυναίκα δεν θα κατείχε έδρα στο κοινοβούλιο, καμιά μας δεν θα είχε τα δικαιώματα που απολαμβάνουμε σήμερα», τόνισε.

 

Η Fawcett  σε συνεργασία με δέκα άλλες νέες, κυρίως ανύπαντρες γυναίκες όπως η Garrett,  και   Davies και εργάστηκαν για να σχηματίσουν την κοινωνία Kensington το 1865. Ήταν μια ομάδα συζήτησης επικεντρωμένη στην εκλογή των γυναικών στην Αγγλία.  Ένα χρόνο αργότερα, ηλικίας 19 ετών, παρόλο που ήταν πολύ νέα για να υπογράψει, η Fawcett συνέλεξε υπογραφές για την εκλογή γυναικών  και έγινε γραμματέας της Εταιρείας Λονδίνου θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την υποψηφιότητα των γυναικών.

 

 

 Η  Millicent Fawcett γενικά είχε υιοθετήσει μη βίαιες μεθόδους για να πετύχει τον στόχο της. Επίσης, είχε αγωνιστεί  κατά της παιδικής εργασίας αλλά και για να αποκτήσουν οι γυναίκες πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Η Fawcett τιμήθηκε με το τιμητικό LLD από το πανεπιστήμιο του St Andrews το 1899

 

0