Η σπουδαία εκείνη ημέρα και το διάσημο αναψυκτικό!

 

 

Το διάσημο αναψυκτικό που λατρεύουμε όλοι έχει την δική του ιστορία! Εσείς γνωρίζετε ότι αυτός που εφηύρε την Coca Cola ήταν φαρμακοποιός;

 

Μάιος του 1886.Στη Νέα Υόρκη οι εργασίες ανέγερσης ενός εκ των πιο εμβληματικών μνημείων του κόσμου, του αγάλματος της Ελευθερίας συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Την ίδια περίοδο, εκατοντάδες μίλια μακριά, στην Ατλάντα, ένας φαρμακοποιός θα δημιουργήσει ένα σιρόπι που κυριολεκτικά θα αλλάξει τον κόσμο.

 

 

Ο Τζον Στιθ Πέμπερτον αναζητά για καιρό ένα σιρόπι που θα αντιμετωπίζει τον πονοκέφαλο, ενώ παράλληλα θα έχει ευχάριστο άρωμα και γεύση. Τα χρόνια που ακολουθούν, οι φανατικοί της Coca Cola θα ανακαλύψουν πως το γευστικό αναψυκτικό μπορεί να φανεί χρήσιμο σε πολλά περισσότερα. Η μυστική φόρμουλα είναι επιτέλους έτοιμη, σαν σήμερα στις 8 Μαΐου και ο επιφανής φαρμακοποιός την πηγαίνει στο φαρμακείο του Τζέικομπ. Εκεί, το σκουρόχρωμο σιρόπι αναμειγνύεται με ανθρακούχο νερό και έτσι, 133 χρόνια από σήμερα, δημιουργείται η Coca Cola.

 

 

Η γεύση του κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις και τα πρώτα μπουκάλια τίθενται προς πώληση σε τιμή μόλις 5 σεντ το ένα. «Νονός» της Coca Cola ωστόσο είναι ένας άλλος κύριος, ο Φρανκ Ρόμπινσον, διαφημιστής που εργαζόταν μαζί με τον φαρμακοποιό και πρότεινε το συγκεκριμένο όνομα γιατί πίστευε πως τα δύο «C» θα έκαναν το προϊόν να ξεχωρίσει πολύ γρήγορα.

 

 

Μάλιστα, η διάσημη Coca Cola αποκτά εξ αρχής το χαρακτηριστικό της λογότυπο και αυτό δια χειρός Ρόμπινσον που επιλέγει την γραμματοσειρά Sepncerian, η οποία χαρακτηρίζει το διάσημο αναψυκτικό μέχρι και σήμερα.

 

Η Coca Cola κατακτά τον κόσμο

 

Τον πρώτο χρόνο, η Coca Cola πουλά μόλις 9 μπουκάλια την ημέρα. Η Coca Cola γίνεται γρήγορα δημοφιλής και την επόμενη χρονιά πωλούνται 3,907 λίτρα. Εναν αιώνα αργότερα, το πιο διάσημο αναψυκτικό στον κόσμο παράγει περισσότερα από 37 δισ τόνους λίτρα από τη μυστική φόρμουλα του φαρμακοποιού.

 

Στις αρχές του 20ου αιώνα, η εταιρία θα δημιουργήσει και το χαρακτηριστικό μπουκάλι με το οποίο όλοι αναγνωρίζουν την Coca Cola. Πρόσφατα, βρέθηκε και τίθεται σε δημοπρασία σε τιμή ρεκόρ, το πρωτότυπο μπουκάλι που έβαλε για πρώτη φορά την Coca Cola στο γνώριμό της γυάλινο δοχείο.

 

 

Το 1888, ένας άλλος φαρμακοποιός, ο Ειζα Κάντλερ αγοράζει τη μυστική φόρμουλα από τον Τζον Πέμπερτον για 2.300 δολάρια. Δημιουργείται η εταιρία the Coca Cola Company, της οποίας πρώτος πρόεδρος ανακηρύσσεται ο Κάντλερ.

 

Τα πρώτα χρόνια, η Coca Cola πλασάρεται ως ένα ποτό με φαρμακευτικές ιδιότητες κατά του πονοκεφάλου, που πάνω απ’ όλα έχει μοναδική γεύση.

 

Ο πρώτος πρόεδρος της Coca Cola, Ειζα Κάντλερ που αγόρασε τη μυστική φόρμουλα το 1888 / Φωτογραφία: YouTube

 

Το κρυμμένο μήνυμα στο λογότυπο της Coca Cola

 

Πριν χρόνια, έγινε viral στο διαδίκτυο το κρυμμένο μήνυμα που για πολλούς έκρυβε το κατακόκκινο λογότυπο της Coca Cola. Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως η Coca Cola, γράφτηκε για πρώτη φορά το 1886 με μαύρο χρώμα, με το λογότυπό της να γίνεται λευκό σε κόκκινο φόντο κάποια χρόνια αργότερα.

 

Η ένωση ανάμεσα στο «o» και το «l» θύμισε σε πολλούς τη σημαία της Δανίας

 

Κάποιοι ιδιαίτερα παρατηρητικοί, εντόπισαν στην καλλιγραφική ένωση του γράμματος «O» και «L» τη σημεία της Δανίας. Αν και χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία για να το μαντέψει κανείς, αφού πρόκειται ξεκάθαρα για ένα τυχαίο γεγονός, η Coca Cola φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε το καλλιγραφικό διττό μήνυμα σε διαφημιστικές της καμπάνιες στην ευρωπαϊκή χώρα της Σκανδιναβίας.

 

 

Πηγή

 

 

0