Η σημαντικότερη σχέση κάθε ανθρώπου είναι αυτή που δημιουργεί με τον εαυτό του! Όταν αυτή είναι αρμονική και θετική, γίνεται η πηγή της προσωπικής του ευτυχίας και της καλής συνύπαρξης με τους άλλους γύρω του.

 Γνωρίζοντας τα όρια, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, ο καθένας είναι σε θέση να δημιουργήσει τις συνθήκες μιας ποιοτικής ζωής. Το να αποδεχθείς και να αγαπήσεις τον εαυτό σου, έτσι όπως είναι, δεν είναι πάντοτε μια διαδικασία εύκολη. Και αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή, όσων δοκιμάστηκαν ουκ ολίγες φορές, στο δρόμο τους προς το «γνώθι σαυτόν». Αξίζει, ωστόσο, όσο τίποτε άλλο την προσπάθεια.

Όσο ο χρόνος περνά, ο ενήλικος εαυτός εγκλωβίζεται στις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για εμάς. Επικεντρωνόμαστε στην εικόνα που θέλουμε να δημιουργήσουμε για να είμαστε αρεστοί, ενώ αυτό που είμαστε πραγματικά παραμένει κρυμμένο. Οι ανάγκες που έχουμε και η εξέλιξη τομέων της ζωής μας μένουν στο περιθώριο. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, ενώ στην ουσία τον συγκρίνουμε με άλλους. Σύγκριση. Μία λέξη που έχει τη δύναμη να καθορίσει τη διάθεση μας, τις επιλογές μας, ακόμη και το μέλλον μας. Αν υπάρχει κάποια σύγκριση που μπορεί να βοηθήσει πραγματικά, είναι αυτή με εμάς τους ίδιους. Η ηθοποιός Judy Garland, η οποία υποδύθηκε τη μικρή Dorothy στον Μάγο του Οζ (1939), είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Πάντα να είσαι μια πρώτης τάξεως εκδοχή του εαυτού σου παρά μια δευτεροκλασάτη εκδοχή κάποιου άλλου».

Στα λόγια της συγγραφέως και δημοσιογράφου, Brianna Wiest, βρίσκεται μία ακόμη μεγάλη αλήθεια. «Πίστευα πως για να γίνω ο εαυτός μου, θα έπρεπε να βελτιώσω κάθε μέρος του, κομμάτι – κομμάτι.» Στην προσπάθειά της συνάντησε τελικά μια κρυμμένη ολότητα μέσα στις ρωγμές. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας πως είμαστε ήδη αρκετοί. Δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα. Σκοπός της ζωής μας είναι να μάθουμε, να μοιραστούμε, να είμαστε ευτυχισμένοι. Η επιτυχία του καθενός επηρεάζει τα πάντα γύρω του προς το καλύτερο.

Κανένα παρελθόν, καμία σκέψη ή λάθος απόφαση, ούτε η γνώμη των άλλων δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι η αγάπη και η φροντίδα που δείχνουμε στον εαυτό μας. Δεν είναι μόνο τα λόγια εμψύχωσης που οφείλουμε να προσφέρουμε. Είναι σημαντικές και οι πράξεις που επιδεικνύουν το σεβασμό και την εκτίμηση στον εαυτό, στις οποίες πρέπει να επιμένει κανείς. Παρότι εκλαμβάνεται ως ένδειξη εγωισμού, η δυνατότητα ενός ανθρώπου να αγαπά και να σέβεται τον εαυτό του, είναι αυτή που του επιτρέπει να διεκδικήσει όσα του αξίζουν.

Η αυτογνωσία και η αυτοεκτίμηση αποτελούν τις βάσεις πάνω στις οποίες κάθε όνειρο και στόχος σου μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Κάνε το πρώτο βήμα.

 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Giulia Bertelli, Unsplash

1