Η 7η Απριλίου 2019 είναι αφιερωμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Από το 1948, οπότε και δημιουργήθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάθε χρόνο ο Απρίλιος είναι συνδεδεμένος με την Υγεία. Παρά τη σπουδαία πρόοδο που έχει σημειωθεί όλα αυτά τα χρόνια, σοβαρά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλον τον κόσμο συνεχίζουν να υπάρχουν. Με αφορμή αυτή την ημέρα, είναι καθήκον μας να αναλογιστούμε τη σημασία της υγείας και φυσικά αν το δικαίωμα πρόσβασης σε αυτήν αξιοποιείται από τον καθένα.

Γνωρίζατε ότι:

  • Περίπου ο μισός πληθυσμός του πλανήτη δεν απολαμβάνει πλήρη υγειονομική κάλυψη, μην έχοντας πρόσβαση σε απαραίτητες υπηρεσίες υγείας.
  • Σχεδόν 100 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην ακραία φτώχεια, αφού πρέπει να πληρώνουν για τις υπηρεσίες υγείας που δέχονται.
  • Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι ξοδεύουν τουλάχιστον το 10% του οικογενειακού τους εισοδήματος για να είναι σε θέση να καλύψουν το κόστος αυτό.
  • Εκατομμύρια άνθρωποι, ενήλικες και παιδιά, δεν μπορούν καθόλου να αποκτήσουν πρόσβαση στην περίθαλψη.
  • Για εκατομμύρια ανθρώπους η υγεία έρχεται τελευταία, όταν χρειάζεται να προσφέρουν στην οικογένειά τους μία στέγη, φαγητό ή και ρούχα.

 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας βρέθηκε ανάμεσα σε δύο γεγονότα Υγείας. Το πρώτο ήταν το Διεθνές Συμπόσιο για την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Περίθαλψη, η οποία έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2018 στο Καζακστάν. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο του 2019 θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για την καθολική κάλυψη του ζητήματος της υγείας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Πολλές οι ευκαιρίες για να αναδειχθεί η σπουδαιότητα της ισότητας απέναντι στις υγειονομικές υπηρεσίες. Τα πλεονεκτήματα δεν αφορούν μονάχα τους πολίτες αυτού του κόσμου, αλλά και την υγεία της ίδιας της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ένα σύστημα Παγκόσμιας Φροντίδας Υγείας που το χαρακτηρίζει η αξιοπιστία και η σωστή λειτουργία, συνεισφέρει στη μείωση των νοσηλειών ή των επιπλοκών σε νοσήματα ή ακόμη και στην καλύτερη έκβαση αυτών. Η αντίθετη περίπτωση αποτελεί μονάχα εμπόδιο σε μια καλή και υγιής ζωή.  Κάθε χώρα πρέπει να εντοπίσει τις ελλείψεις της και να συγκεντρώσει την προσοχή της στα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους πολίτες της. Τελικά, σαν ένα μεγάλο και ενωμένο σύνολο θα καταφέρουμε να κάνουμε την Υγεία για ΟΛΟΥΣ, πραγματικότητα.

 

Η υγεία είναι ένα παγκόσμιο δικαίωμα!

 

Επισκεφθείτε την επίσημη σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μάθετε τα πάντα για την καμπάνια του 2019: https://www.who.int/campaigns/world-health-day/world-health-day-2019

 

 

 

2