Έντεκα cds , ένα maxi-single, ένα single, 3 bests και 3 χρυσές απονομές δίσκων …η Άντζυ Σαμίου αποτέλεσε μια σημαντική μορφή της ελληνικής  δισκογραφίας από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 μέχρι το 2008

Γεννημένη στον Πειραιά στις αρχές της δεκαετίας του ’60 νωρίς μπήκε στο χώρο της μουσικής γράφοντας στίχους για τραγούδι του μεγάλου Δημήτρη Μητροπάνου “Εσύ λέγε με έρωτα”. Στη πρώτη δημόσια εμφάνιση της, ερμηνεύει το  Άσε με να φύγω για την ομότιτλη ελληνική ταινία. Την ημέρα των γενεθλίων της του 1993 κυκλοφορεί το πρώτο της άλμπουμ “Το αδύνατο σημείο μου” με 12 τραγούδια. Το ομώνυμο τραγούδι έκανε τρομέρη επιτυχία και συνεχίζει να ξεσηκώνει

Κάθε cd της περιέχει αρκετά ήδη μουσικής για να υπάρχει ποικιλία στην αίσθηση των τραγουδιών.

Την επόμενη χρονιά το 1994 κυκλοφορεί το δευτερο της δίσκο “Η πιο γλυκειά μου αμαρτία” και το 1996 έρχεται ο δίσκος των επιτυχιών: “Του έρωτα η μηχανή” με σουξέ όπως τα: “ούτε καπνίζω ούτε πίνω”, “φανταράκι”

Ακολουθούν το “Χάος” του 1997 των Κώστα Χαριτοδιπλωμένου, Παναγιώτη Μαθιέλλη, Τάκη Μπουγά, Δημήτρη Αποστολόπουλου, Χάρη Καλούδη στην μουσική, ενώ τους στίχους έγραψε η ίδια η Άντζυ, ο Νίκος Γρίτσης, ο Πάνος Φαλάρας, η Ναταλί, ο Αντώνης Παπάς και ο Γιώργος Μίτσιγκας. Τέλος μια επιτυχία του δίσκου είναι εξολοκλήρου σε στίχους και μουσική της ίδιας της Σαμίου: “Μια μέρα μακριά είναι το αύριο” το τραγούδι που ξεχωρίζει και   φιγουράρει στα μισά του δίσκου.

Το 1998 αρχικά ένα πρόμο σινγκλ με τίτλο “Φταίω” και μετά ο δίσκος -καταξιώση “Απουσίες” όπου ξεκινά να συνεργάζεται με έναν νέο συνθέτη τον Κώστα Μηλιωτάκη με τον οποίο κάνουν τρομερό δίδυμο, αλλά όπως λένε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός…

Το 1999 έρχεται το  κορυφαίο της -κατά την άποψη μας- άλμπουμ “Δίδυμη ψυχή μου”, το οποίο έγινε χρυσό.  Το track list εντυπωσιάζει και η κορυφαία Σμαρούλα Μαραγκουδάκη δίνει στιχουργικά τον καλύτερο εαυτό της για μια ακόμη φορά: κλεφτες κι αστυνόμοι-παράλληλη αγάπη-τάμα-δίδυμη ψυχή μου-κάφτρα-το μάννα  είναι λίγες από τις πολλές επιτυχίες του δίσκου.

Το Millenium την βρίσκει με ένα δίσκο που πραγματικά αξίζει! Δεύτερο χρυσάφι, δεύτερη απονομή δίσκου. Ένα από τα τραγούδια του δίσκου “Αξίζω, “το  αγοράκι μου”, μπαίνει ακόμα συχνά σε συλλογές του buddha bar. Πικρή ουσία, αγοράκι μου,τώρα ποιο κορμί, βοτσαλάκι και που μοιράζουν δύναμη, τραντάζουν τους σταθμούς της εποχής.

Καθέ βίντεο της εντυπωσιάζει κι αυτό γιατί βασίζεται σε ιδέες της ίδιας της Σαμίου. Το χειμώνα του 2001 βγαίνει το χρυσό cd “Άντζυ” με 11 τραγούδια που έγιναν σχεδόν όλα επιτυχίες (Ζητιανάκι, λάθος σου,μια και καλή, ξεφύγαμε,πίνω και μεθώ, κανείς δεν είναι κανενός). Το 2003 βγαίνει το επόμενο της άλμπουμ με τίτλο “100 φορές” με ένα απίστευτο ντου’ετο με τον Ζαφείρη Μελά (Τελειώσαμε) και το smash hit “Τυραννιέμαι”, ενώ διασκευάζει τα τραγούδια “σκληρό μου αγόρι” και “ρίχτε στο γυαλί φαρμάκι” κερδίζοντας και τους πιο αυστηρούς επικριτές της. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί και το  cd “Πάτα γκάζι” με πολλές διασκευές αλλά και νέα τραγούδια. Την επόμενη χρονιά κυκλοφορεί το τελευταίο της ολοκληρωμένο άλμπουμ “Αισθήσεις” με 12 τραγούδια. Τέλος το 2008 βγαίνει το maxi-single “Ασπιρίνη” με 5 τραγούδια.

Με τις φωνές των σπουδαστών της ακαδημίας του Fame Story4, ηχογράφησε τη σκληρή αγάπη, τραγούδι το οποίο έγραψε η ίδια ενορχήστρωσε ο Αντώνης Γούναρης και μιλάει για τα προσωπικά βιώματα της. Συμμετέχει στα cd των Κωνσταντίνου Μάνη: Μόνο Θεό δεν σ’ έχω κάνει, Χάρη Παπαδόπουλου: Πρώτο άγγιγμα, Δημήτρη Μητροπάνου: Εσύ λέγε με έρωτα, Σταμάτη Γονίδη: GONIDIS, Έλενας Δομάζου: Το αδύνατο σημείο μου. Στη διάρκεια της καριέρας της έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής σκηνής. Υπήρξε μουσική παραγωγός, σε 3ωρη καθημερινή βραδινή εκπομπή πρώτη σε ακρόαση στην Ελλάδα μετά από παρότρυνση του Μάκη Πουνέντη, διευθυντή τότε του Ρυθμού 9,49, αλλά και της Heaven Music.

Η ανταπόκριση που βρίσκει από τον κόσμο είναι εντυπωσιακή σ’ ότι κι αν κάνει, ακόμα και όταν εκφράζεται δημόσια για πολιτικά ή κοινωνικά θέματα. Τα τελευταία χρόνια έχει αποφασίσει συνειδητά να μην τραγουδά επαγγελματικά. Έχει κερδίσει με την προσωπικότητα της τον σεβασμό των συναδέλφων της λόγω την εντιμότητας και της ντομπροσύνης που την χαρακτηρίζει. Χρυσές επιτυχίες της, ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδος, ενώ το τραγούδι της Αγοράκι μου, όπως αναφέραμε και παραπάνω μπαίνει συχνά σε συλλογές του buddha bar, κατάκτηση που λίγες ελληνίδες τραγουδίστριες έχουν κατορθώσει. Έχει φωτογραφηθεί αποκλειστικά με ρούχα του Γάλλου μαιτρ της υψηλής ραπτικής Thierry Mugler, στο ατελιέ του και σε μαγικές τοποθεσίες στο Παρίσι, ο οποίος τη θεωρεί μούσα του αποκαλώντας την το απόλυτο θηλυκό! Σκηνοθέτες, κριτικοί & ΜΜΕ ψήφισαν πως κατέχει την καλύτερη ελληνική βιντεογραφία μέρος της οποίας ακολουθεί…

 

 

21