Η ισπανίδα υψίφωνος Μονσεράτ Καμπαγιέ απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών τα ξημερώματα στη Βαρκελώνη. Ο θάνατός της ανακοινώθηκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

 

 

Η Μονσεράτ Καμπαγιέ/Montserrat Caballé (πλήρες ονοματεπώνυμο María de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch) ήταν γεννημένη στις 12 Απριλίου 1933. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο πιάνο και τη φωνητική από την ηλικία των 6. Οι δυνατότητες της φωνής της έγιναν αντιληπτές, όταν η Μονσεράτ Καμπαγιέ ήταν ακόμη 14 ετών. Στα 21 της χρόνια αποφοίτησε από το Ωδείο της Βαρκελώνης και έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο της το 1956 στην Βασιλεία, στην παράσταση της όπερας Μποέμ του Τζιάκομο Πουτσίνι.

Η πρώτη όπερα στην οποία συμμετείχε επαγγελματικά ήταν η «La serva padrona» του Περγκολέζι. Στο τέλος της παράστασης, λογομάχησε με τον μαέστρο, ο οποίος την επέπληξε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου το κοινό έβλεπε την πλάτη της. Εκείνη του εξήγησε ότι φοβόταν και ντρεπόταν και δεν ήθελε τα βλέμματα του κόσμου να την αποσπούν από το στόχο της. Όπως εξομολογήθηκε αργότερα σε συνέντευξη της, αυτή ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που φοβήθηκε τόσο πολύ. Στο εξής εμφανιζόταν πολύ σίγουρη για τον εαυτό της, γεμάτη αυτοπεποίθηση στις πρόβες και παντοδύναμη στη σκηνή.

Η ιδιαίτερη φωνή της και τα μοναδικά της τραγούδια θα μείνουν πραγματικά αξέχαστα!

Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα το μεσημέρι στο Tanatorio de les Corts.

 

 

1