Σαν σήμερα πριν 13 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο σερ του ελληνικού τραγουδιού, Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Το The Look.Gr  επέλεξε ενδεικτικά 5 τραγούδια από την πολυπρόσωπη δισκογραφία του ως φορό τιμής.

1. Σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τραγουδά για την άπονη ζωή σε ντουέτο με τη Ρία Κούρτη.

2. Ένα ιδιαίτερο τραγούδι του έγραψε ο Άκης Πάνου. Πρώτη εκτέλεση είναι του Γρηγόρη Μπιθικώτση. Το τραγούδι βέβαια έμεινε με τη φωνή της μεγάλης Βίκυς Μοσχολιού. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στον στίχο.

3. Στη δισκογραφία του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή οι ποιητές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Οι τελευταίες τρεις επιλογές είναι από 3 μεγάλους ποιητές μας. Η “Δραπετσώνα” του 1960 δονεί την καρδιά του Έλληνα. Η μουσική του Μίκυ Θεοδωράκη και οι στίχοι του τρανού ανθρωπιστή ποιητή Τάσου Λειβαδίτη δημιούργησαν ένα αριστουργηματικό τραγούδι.

4. “Ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή…” Όταν η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη συναντά τις μελωδίες του Μίκυ Θεοδωράκη και η κατάλληλη ερμηνεία αποδίδει όλα τα συναισθήματα του ποιητή! Το μελοποιημένο Άξιον Εστί είναι ένα μνημειώδες έργο στην ελληνική δισκογραφία.

5. Κατάληξη με ένα τραγούδι πλούσιο σε τρυφερά αισθήματα. Η “Άρνηση” του Γιώργου Σεφέρη της πρώτης του ποιητικής συλλογής “Στροφή” 32 χρόνια μετά, το 1962, περνά μέσα από τις μουσικές του Μίκυ κι απο κει στα χείλη όλων των Ελλήνων…

  Με τι καρδιά, με τι πνοή, 
τι πόθους και τι πάθος
πήραμε τη ζωή μας· λάθος!
κι αλλάξαμε ζωή.

 

 

 

9